LEAD
Jocurile Olimpice 2016

Penultima zi de Jocuri vine încărcată cu finalele echipelor: baschet, handbal, volei, fotbal și polo

Sursă foto: theundefeated.com

Gimnasta Ana Luiza Filiorianu a ratat ieri calificarea în finală, luptătorul Ivan Guidea a fost învins în sferturi, iar Ștefan Mihăilă a terminat cursa de 50 km pe locul 31. Ultimele speranțe ale delegației României stau în luptătorul Albert Saritov și în maratoniștii Nicolae Soare și Marius Ionescu, pe care-i urmărim pe 21 august, în ultima zi a Jocurilor Olimpice. În lipsa sportivilor români din programul de astăzi, ne îndreptăm atenția către marile finale de la Rio.

Penultima zi a întrecerilor olimpice nu avea cum să fie altfel decât intensă, cu bătălii pentru medalii în 17 sporturi. Multe emoții merg astăzi către echipe din toată lumea, care dispută finale la volei, baschet, polo sau fotbal.

Fotbal

Jocurile Olimpice oferă Germaniei încă o șansă la victorie pe teren brazilian, care s-ar adăuga la răsunătorul succes din semifinalele Cupei Mondiale din 2014 (7-1). Germanii întâlnesc acum câțiva brazilieni însetați cu gustul revanșei, după coșmarul de acum doi ani. Să nu uităm că de data asta îl vor avea în teren pe atacantul Neymar. Cât despre latura europeană, Germania a înscris 21 de goluri la Rio, pentru cele mai multe fiind responsabili tinerii Nils Petersen și Serge Gnabry, câte șase de căciulă.

Meciul final începe la ora 23:30.

Baschet

Femininele de baschet din SUA și Spania se întâlnesc în finală după ce ambele echipe și-au câștigat semifinalele convingător, în urmă cu două zile. Americancele le-au pus la punct pe franțuzoaice, cu un considerabil 86-76, în timp ce Spania a lăsat Serbia în urmă, după 68-54. În grupele turneului, SUA a învins confortabil Spania (103-63), devenind clar favorita medaliei de aur.

Finala începe la ora 21:30.

Handbal

O nouă campioană olimpică se va decide astăzi și pe terenul handbalistelor, la finala dintre Franța și Rusia. Norvegiencelor le-a fost refuzat visul de-a lupta pentru al treila aur olimpic consecutiv, după ce au pierdut strâns în fața rusoaicelor de fier. În schimb, nordicele întâlnesc Olanda în finala mică.

Feminina de handbal a Franței nu a reușit să plece niciodată de la JO cu aur, iar Rusia, deși nu a ajuns în vârful podiumului, se mândrește cu medaliile obținute de URSS în 1976 și 1980.

Meciul începe la ora 21:30.

Volei

China întâlnește Serbia în finala femininei de volei. China a trecut de Olanda cu 3-1 într-o semifinală strânsă, după ce Serbia șocase deja naționala Statelor Unite cu 3-2. Dacă olandezele au fost încăpățânate și au încercat să spargă zidul chinezoaicelor, ne amintim că sunt, totuși, campioane mondiale, deci pornesc ca favorite în fața Serbiei. Desigur, nici the underdog nu ar trebui exclus din ecuație, după surpriza oferită americancelor.

Meciul începe la ora 4:15 a.m.

Polo

După ce a pierdut în fața Italiei în semifinalele de la Londra 2012, campioana mondială și europeană Serbia și-a luat revanșa pe 17 august, trecând de Italia cu 10-8 (3-0, 3-2, 1-0, 3-6), ca să-și dea întâlnire în bazinul finalei cu vecinii croați. A fost o revanșă tacită și pentru România, întrucât Italia era cea care ne oprea de la calificarea la turneul olimpic în aprilie, la doar un gol distanță. Croația va disputa a doua finală consecutivă la JO, după ce a trecut de Muntenegru cu 12-8 (4-3, 3-2, 1-1, 4-2) în semifinale.

Partida începe de la ora 23:50.

Box

A treia zi de finale în lumea boxului începe cu britanica Nicola Adams, care va încerca să-și apere titlul olimpic de la Londra într-un meci contra franțuzoaicei Sarah Ourahmoune. Categoria de 51 kg a fetelor a fost introdusă abia la Londra, deci Adams a fost și prima medaliată.

Adams e și campioană europeană și mondială în același timp. Pentru Ourahmoune, șansa gloriei olimpice vine pentru ultima oară, franțuzoaica de 34 ani anunțând că plănuiește să se retragă după Rio.

Mountain biking

Un mix bun de urcări și coborâri îi va provoca pe cei 30 de olimpici care intră azi în cursă să-și demonstreze tehnicile, manevrele și să ne arate peste câte obstacole (naturale) sunt dispuși să treacă. Daneza campioană mondială Annika Langvad, americanca Lea Davison, canadiana Emily Batty, campioana mondială din 2015, Pauline Ferrand-Prévot a Franței și campioana olimpică din 2008, Sabine Spitz a Germaniei (cu trei titluri olimpice, la a cincea participare la JO), sunt favoritele ediției la podium.

Atletism

După victoria de la 10.000 metri, britanicul Mo Farah încearcă să scrie un pasaj rar în istoria Jocurilor Olimpice, apărându-și de asemenea titlul de la 5000 metri, lucru obținut doar de finalndezul Lasse Viren, la Munich 1972 și Montreal 1976.

Un alt punct de atracție este finala de la 4×400 metri. La masculin, deși Jamaica și SUA au fost primele calificate, Baboloki Thebe și Isaac Makwala din Botswana sunt povestea ultimei curse, fiind urmăriți de public mai degrabă ca o echipă. Ceva similar se petrece în tabăra fetelor, cu Jamaica și SUA în frunte, iar Canada, Anglia și Ucraina aleargă pentru bronz.

Pentru extra-matinali sau cei cu insomnii, cursa de 5000 metri începe la ora 3:30 a.m., iar de la 4:00 a.m. se dă startul finalei de 4×400, cu fetele primele.

 

 

 

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design