Victorie mare! Naționala de rugby învinge clar Rusia și revine pe culoarul bun spre Cupa Mondială din Japonia

Vlad Pîrvu 4 martie 2017

După îngrijorarea provocată în rândul fanilor la meciurile cu Germania şi Spania, echipa națională de rugby pare că și-a recăpătat suflul exact la timp. La Soci, „Stejarii” au fost prea puternici pentru Rusia, au câștigat cu  30-10 şi au obţinut punctul bonus ofensiv la chiar ultima fază de joc.

Să ne fi speriat prea tare de această naţională a Rusiei, al cărei joc pare încremenit parcă în urmă cu două decenii? Contează mai puțin. Important este că victoria de sâmbătă poate aduce liniştea de care echipa României avea nevoie

World Rugby şi-a început avancronica dedicată Rugby Europe Championship (REC) şi Americas Rugby Championship cu următoarea frază: „Rusia şi România se întâlnesc în Soci, unde o a doua înfrângere pentru oricare dintre cele două formaţii le va face drumul spre Cupa Mondială din Japonia mult mai dur”. Aşadar, săptămâna aceasta miza încleştării din Rusia a ţinut capul de afiş în rugbyul internaţional. Şi, din fericire, „Stejarii” au ieşit cu pieptul înainte din asta.

Încă de la primele cadre ale transmiunii Rugby Europe TV am putut vedea ce meci mare au aşteptat gazdele noastre de sâmbătă. Prim-planul cu antrenorul naţionalei ruse, Alexander Pervukhin, făcându-şi o cruce largă şi răsuflând apăsat înaintea fluierului de start au fost grăitoare. În tabăra noastră, băieţii au fost concentraţi şi puşi să facă treabă. Iar meciul a început mai bine pentru „Stejari”.

Presiunea pe care au exercitat-o asupra defensivei gazdelor încă din primele faze s-a concretizat în minutul opt, prin eseul lui Ionel Badiu şi transformarea lui Florin Vlaicu. După ce am reuşit deschiderea de scor, ruşii au început să preseze, să încerce mai multe. Meciul nu a strălucit la capitolul realizări individuale în prima jumătate a reprizei; în schimb, jocul a fost fizic, de uzură. Și românii au rezistat bine. Al doilea eseu a venit de la Mădălin Lemnaru: liber în terenul de ţintă advers, jucătorul lui Timişoara Saracens a culcat balonul între buturi şi a adus mai multă linişte pentru „Stejari”. După o nouă transformare a lui Florin Vlaicu, tabela a arătat 0-14 în minutul 28.

Cu o apărare bine pusă la punct, la care ruşii s-au referit pe reţelele sociale ca la „yellow wall” („zidul galben”, termen cunoscut mai mult în fotbal), România a făcut faţă cu brio asaltului din finalul reprizei, când adversarii au fost, la un moment dat, chiar şi la un metru de eseu. Tot ce-au reuşit a fost să pună trei puncte în dreptul lor, în urma unei lovituri de pedeapsă. 14-3 pentru băieţii noştri la pauză.

Pe Facebook, fanii români se arătau deja mulţumiţi de ceea ce văd, iar discursul din urmă cu două săptămâni, de după victoria muncită cu Spania, s-a schimbat aproape la 180 de grade. Acum, oamenii sperau la punctul bonus ofensiv şi lăudau prestaţia galbenilor din prima jumătate. De partea cealaltă, pe Twitter, ruşii mai sperau, dar nu prea convinși.

Repriza a doua a debutat în aceeaşi notă. În minutele 46 şi 47, Valentin Calafeteanu a reuşit să aducă stupoarea pe contul oficial de Twitter al Federaţiei Ruse de Rugby.

Scorul a devenit 20 la 3 pentru România şi a rămas îngheţat până în minutul 70, când, la o lovitură de pedeapsă, „Stejarii” au trimis în margine şi, cu ajutorul molului, au reuşit al treilea eseu al meciului și punctul bonus ofensiv: 25-3 şi emoţiile s-au risipit cu totul. Până şi preferatul operatorilor televiziunii ruse, antrenorul Pervukhin a scăpat de incertitudini, însă…

Finalul meciului a fost mai aprins decât ne-am fi aşteptat. Rusia a reușit să marcheze primul eseu cu doar două minute înainte de final, fapt ce anula punctul bonus ofensiv al României. Numai că Jody Rose a interceptat (prin minutul 82) un balon în jumătatea de teren adversă, a scăpat singur spre a patra încercare a României și a înghesuit în sacoșă toate cele cinci puncte obţinute în această deplasare.

În jocul de astăzi, căpitanul Mihai Macovei a ajuns la selecţia cu numărul 70 în echipa primei reprezentative, în timp ce Valentin Calafeteanu a atins 90 de selecţii sub tricolor.

Meciul România – Rusia a fost arbitrat de o brigadă irlandeză în care s-a aflat şi Joy Neville, prima femeie arbitru din competiţiile europene inter-cluburi.

După acest meci, Florin Vlaicu a ajuns la 112 puncte marcate împotriva ruşilor şi la peste 800 de puncte în tricoul Stejarilor . După 21 de confruntări, palmaresul general dintre cele două reprezenative dezvăluie 14 victorii România, 6 victorii Rusia şi un rezultat de egalitate.

Ce urmează

Runda a treia mai programează meciurile Spania – Georgia şi Germania – Belgia.

Pentru elevii lui Lynn Howells urmează deplasarea din Belgia (11 martie), pentru întâlnirea cu lanterna roşie a competiţiei, apoi marele meci de acasă cu Georgia (19 martie).

România va fi prezentă în Japonia, la Cupa Mondială din 2019, dacă îndeplineşte una dintre cerinţele de mai jos:

– câştigă Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018);
– ocupă locul doi în Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018), după Georgia, care este calificată direct la turneul final;
– ocupă locul trei în Cupa Europeană a Naţiunilor (după Georgia şi încă o echipă) şi se impune în barajul cu ocupanta locului trei în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa şi Tonga).

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.