LEAD
Tenis de masă

Zile magice pentru tenisul de masă: Samara, Dodean și Szocs bat două puteri asiatice, trec peste șicanele oficialilor și califică România în sferturile Mondialului

Campionatul Mondial pe echipe de la Halmstad începuse cum nu se poate mai prost pentru România. O schimbare de ultimă oră în regulamentul competiției, operată în seara dinaintea primului meci, cu Olanda, a forțat echipa noastră să joace fără vedetele Eliza Samara și Bernadette Szocs într-un duel aprioric decisiv pentru calificarea din Grupa C.

Înainte de începerea meciului, Viorel Filimon, antrenorul echipei naționale feminine, s-a prezentat pentru întocmirea foii de concurs, la ora 19:12. În acel moment, a constatat că arbitrul completase deja foaia României, invocând faptul că antrenorul trebuia să se prezinte cu 60 minute înainte, în acord cu noua regulă adoptată în „Jury meeting” cu o seara înainte, la ora 19.00.

În ciuda insistențelor oficialilor noștri, arbitrul a refuzat categoric să-l lase pe Filimon să termine foaia și a completat singur echipa, în ordine alfabetică, și nu în ordinea clasamentului mondial, cum ar fi fost normal.

Federația Română a depus contestație, dar a fost obligată să joace în formula „dictată” de arbitru, cu mai puțin experimentatele Irina Ciobanu și Adina Diaconu, alături de Dana Dodean. Fetele au pierdut cu 1-3, iar protestul federației, care cerea rejucarea meciului, a fost ignorat de organizatori.

„Este inacceptabil ca regulile, de orice fel ar fi, să se schimbe înainte cu mai puțin de 24 ore înainte de începerea Campionatului Mondial. Nicio țară nu a fost anunțată înainte că vor fi făcute modificări, participarea la <<Jury Meeting>> nu era obligatorie, iar la acea oră România avea programat antrenamentul oficial.” – Federația Română de Tenis de Masă

Pornite cu o înfrângere într-o grupă cu Taipei, Olanda, Polonia, Coreea de Nord și Cehia, fetele noastre riscau să piardă dintr-un motiv stupid calificarea în sferturile Mondialului.

Numai că, în formula de bază – Samara, Dodean și Szocs -, România a trecut, pe rând, de toate celelalte adversare: 3-1 cu Cehia (două puncte Samara, unul Szocs), 3-1 cu Polonia (Samara de două ori, Szocs), 3-0 cu Taipei (Samara, Dodean, Szocs) și 3-1 cu Coreea de Nord (Samara cu două puncte, Szocs cu celălalt).

Într-o singură zi, marți, echipa feminină a României a trecut de două mari puteri asiatice, echipele Taipei și Coreea de Nord, și s-a calificat, de pe locul 1 în grupa C, direct în sferturile de finală ale Campionatului Mondial pe echipe.

„După ceea ce s-a întâmplat în meciul cu Olanda, am vorbit între noi să luptăm și să nu plecăm așa de repede acasă. Noi jucăm cel mai bine atunci când ne aflăm sub presiune, cu spatele la zid cum se spune. Asta știm cel mai bine noi, românii, să facem.” – Eliza Samara

Ce urmează

Echipa feminină de tenis de masă a României va întâlni în această rundă pe câștigătoarea unor optimi parțiale, trase la sorți dintre formațiile care și-au încheiat grupele pe locurile 2 și 3.

România, cu Eliza Samara și Bernadette Szocs neînvinse în meciurile din grupă (7 victorii, respectiv 4), va întâlni pe Taipei sau Hong Kong, care joacă miercuri pentru un loc în sferturile de finală de joi.

Dacă trece de sferturi, România va înfrunta, cel mai probabil, China, în drumul spre finală.

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design