Ancuța Bodnar și Simona Radiș câștigă medalia olimpică de argint în proba de dublu vâsle de la Paris!

Ciprian Rus 1 august 2024

Corespondență Lead.ro de la Paris

Echipajul de dublu vâsle feminin al României, format din Simona Radiș și Ancuța Bodnar – campioanele olimpice de la Tokyo – a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Paris!

Încurajate puternic de românii din tribune, Ancuța și Simona au luptat teribil până la ultimii metri, au fost foarte aproape de aur, însă fetele din Noua Zeelandă au câștigat aurul cu un avans de 24 de sutimi. Bronzu s-a dus la echipajul din Marea Britanie.

Dacă în semifinale au revenit fantastic pe ultimii 500 de metri, de data asta au început mai tare, au trecut pe primul loc încă de la 600 de metri, au părut să controleze cursa, însă echipajul Noii Zeelande a venit tare cu 600-700 de metri înainte de final și, în ciuda eforturilor canotoarelor din România, și-au menținut avansul până la sosire.

*

O ploaie intensă, cu tunete și fulgere, pornită pe la 5 dimineața, a dat trezirea pentru canotorii noștri după o noapte a marilor emoții. La ora 7, cerul e deja senin. Un vânt ușor răcorește tribuna uriașă de pe marginea lacului Vaires-sur-Marne, expusă unui soare necruțător și unei umidități pe măsură. E prima zi de medalii, iar asta se simte în aer.

Delegațiile naționale ale echipajelor calificate în finale au prezența obligatorie, vedete la tot pasul, plus aglomerarea de jurnaliști din lumea întreagă, fiecare visând la propria „medalie”, main-ul de pe site, știrea zilei la jurnalul de seară sau prima pagină a print-ului de mâine.

Iar pentru ca miza să fie și mai clară, cu un dram de inspirație poți da chiar peste fetele elegante care duc prețioasele medalii olimpice spre zona oficială, cu gesturi largi, aristocratice.

Două dintre aceste medalii sunt acum în posesia Ancuți Bodnar și a Simonei Radiș, două fete de aur, cum au fost ele numite la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice, când au câștigat singura medalie a delegației României la Tokyo.

Ancuța și Simona reprezintă, indiferent de unde te uiți la ele, două modele nemaipomenite pentru tinerele generații. În seria pe care am intitulat-o „La început„, ambele campioane ne-au vorbit despre principalele virtuți și trăsături de caracter pe care s-au sprijinit în formarea lor.

„Sunt mulți oameni care au contribuit la omul care sunt eu azi. Și toți au avut această modestie. De mic copil am crescut în sânul unei familii care mi-a insuflat aceste valori. Când crești cu astfel de principii, nu ai cum să te schimbi. De mică am văzut diferența pe care o poate face un om bun, ajutorul pe care îl poate oferi celorlalți din jur”, ne spunea Simona.

Ancuța, care nu-și poate imagina drumul ei fără credință în Dumnezeu, ne spunea: „Ne luăm puterea de la toți cei care se gândesc cu drag la noi. Simt că toate rugăciunile mele au fost ascultate. Toate!”

 

Acesta a fost primul echipaj al României intrat azi în lupta pentru medaliiolimpice  la canotaj. Primul din nouă! Și singurul care își apără aurul câștigat acum 3 ani, la Tokyo.

Urmează:

12:30 – Dublu vâsle masculin (Andrei Cornea, Marian Enache). România, pe culoarul 1, va concura cu Spania, Irlanda, Țările de Jos, SUA și Noua Zeelande

12:50 – Patru rame feminin (Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Amalia Bereș), România, pe culoarul 5, contra Chinei, Noii Zeelande, Marii Britanii, Țărilor de Jos și Statelor Unite

13:10 – Patru rame masculin (Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă). România concurează pe culoarul 6 cu Italia, Marea Britanie, Noua Zeelande și Australia

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.