Adi Vasile: „Este cea mai tristă ediție a Jocurilor Olimpice”

Lead.ro 3 august 2021

Două goluri au despărțit naționala feminină de handbal de prezența la Jocurile Olimpice din Japonia, iar Adi vasile, selecționerul României, mărturisește că nu poate uita acest eșec.

Lotul României s-a reunit pentru un cantonament de patru zile la București, pentru a pregăti meciurile din preliminariile EURO 2022, din toamnă, dar gândul multora încă zboară la ratarea calificării la JO.  Adi Vasile și jucătoarele lui spun că au un țel comun: viitoarea campanie olimpică.

„Pentru mine, termenul lung este Paris 2024. Încercăm să construim o echipă puternică, să acumulăm experiență internațională, să devenim o echipă mult mai bună, să vedem Naționala la Jocurile Olimpice din 2024, așa că tot ceea ce facem acum are legătură cu perspectiva de peste trei ani. Nu pot privi JO cu detașare, este cea mai tristă ediție de JO la care m-am uitat, nu am făcut pace nici măcar cu poza clasamentului de la turneu preolimpic, unde fiecare echipă avea două puncte și diferența a fost făcută de doar două goluri. Însă ce aleg să fac este să fiu motivat ca peste trei ani noi să întoarcem acel mic detaliu, dar care este greu de întors, în favoarea noastră”, a spus Adi Vasile pentru Sports Net.

„Îmi pare rău că vedem handbalul de la JO doar la televizor, dar sper ca în 2024 să fim în competiție și să luptăm pentru titlul olimpic”, a adăugat portărița Daciana Hosu.

„Țintim sus, gândul nostru este la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Mă uit cu greu acum la competiție, îmi doream să fiu acolo, nu doar să văd meciurile la televizor. 2024 sper să fie anul nostru”,  spune Anca Polocoșer.

Primele zile ale cantonamentului de la București sunt rezervate testelor fizice, iar jucătoarele abia așteaptă să pună mâna și pe minge.

„Contează extrem de mult pregătirea fizică, suntem într-o etapă cu teste, vrem să vedem la ce nivel suntem, este o perioadă grea, nu cred că un sportiv urăște ceva mai mult decât această perioadă”, explică Daciana Hosu.

Anca Polocoșer crede și ea că „Este cea mai grea perioadă din viața unui sportiv, sunt teste fizice și mai puțin handbal și joc cu mingea. Prefer orice altceva în afară de alergare, mi-e dor de minge.”

„Nu este o perioadă ușoară, mai ales că îți împingi și barierele mentale. Prima parte a cantonamentului are o componentă fizică, să vedem exact la ce nivel suntem, apoi ultimele două zile ne axăm pe handbal și pe închegarea relațiilor de joc, iar în acest sens avem la pregătire și prezentul și viitorul, adică și echipa națională A și cea B, de tineret. Latura fizică devine factorul principal în a putea face performanță, a dispărut de mult timp ideea că doar talentul te poate ajuta să ajungi sus”, întărește Adi Vasile, care a explicat și-a explicat și selecția:

„Fetele care activează în străinătate nu puteau fi chemate la lot, pentru că nu este perioadă internațională. Ne dorim să lucrăm pe aceeași idee cu ambele loturi, să avem competiție între jucătoare, pentru ca la meciurile din octombrie să alcătuim cel mai bun lot; în decembrie, la turneul final, la fel”.

Adi Vasile a salutat locul cinci obținut de naționala de tineret a României la recent încheiatele Campionate Europene, un salt major față de precedenta ediție a competiției continentale, unde ”tricolorele” mici au terminat pe locul 11.

„Locul 5 este foarte bun, ne situează în elita handbalului la acest nivel, ne arată că avem potențial, iar toate aceste fete trebuie să pună în bagaj multe alte lucruri pentru a face pasul și a se menține pe linia bună la seniori. Trecerea de la juniorat la seniorat este extrem de grea, cea mai mare diferență este făcută de nivelul fizic și tactic, dar contează că fetele au dorință mare de performanță și un tupeu la nivel pozitiv”.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.