Adi Vasile: „Vreau să văd o continuare a muncii noastre de până acum. Trebuie să facem aceleași lucruri pe care le-am făcut, dar un pic mai bine”

Lead.ro 13 decembrie 2021

Naționala României mai are un singur meci de jucat la Campionatul Mondial de handbal: complicata întâlnire cu Suedia de luni seară, ora 19.00.

În timp ce Suedia va juca pentru calificarea în sferturile de finală, România are șansa, dacă învinge, să treacă peste adversara de azi și să intre între primele 10 echipe de la turneul final.

Suedia a câștigat foarte clar ultima întâlnire directă, cea de acum doi ani din Japonia, un 34-22 care ne-a arătat o echipă a României lipsită nu doar de claritate, dar și de energie. Din punctul ăsta de vedere, putem spera că actuala echipă a făcut progrese importante. Însă aceste progrese trebuie demonstrate și-n fața Suediei.

Așa cum ne spunea Andreea Rotaru: „Meciul cu Suedia e ultima imagine pe care o lași aici, e imaginea cu care tu pleci acasă în cap. Și dacă e o imagine rea, rămâi cu ea. Trebuie să tragem pentru noi, să jucăm pentru noi, pentru moralul nostru, pentru sufletul nostru. Să știm de unde să pornim. OK, am dat totul aici, de unde pornim următoarea dată când ne întâlnim?”.

Neînvinse până aici, suedezele au arătat excelent și cu Olanda, dar și cu Norvegia, iar acum au nevoie de victorie pentru a-și asigura prezența în fazele eliminatorii ale Mondialului.

În condițiile astea, presiunea va fi mai degrabă pe Suedia, o echipă care are calitatea să joace pentru medalii în Spania, dar o echipă care, dacă pierde azi, va fi împinsă spre locurile 15.

Ce vrea Adi Vasile să vadă în jocul cu Suedia, ca să încheie mulțumit turneul?

Vreau să văd o continuare a muncii noastre de până acum, vreau să văd aceleași lucruri esențiale, energia, determinarea, acel spirit de sacrificiu pe care îl ai când joci reprezentând echipa națională. Astea sunt lucrurile de bază care cred că stau și vor sta la baza a construi ceva foarte important în viitor. Mai mult, evident vreau să vedem că respectăm lucrurile și regulile pe care ni le propunem, pentru că o văd ca singura modalitate de a ne evalua corect după. Pentru că trebuie să stai clar într-un principiu și un sistem și în niște reguli câștigătoare și deja demonstrate de echipele astea care tot iau medalii, că asta stă la baza succesului lor. Dacă ar fi ceva de împrumutat, asta e.

Ce trebuie să facem mai bine în joc față de meciurile cu Olanda și Norvegia?

Trebuie să încercăm să facem aceleași lucruri pe care le-am făcut, dar un pic mai bine. Constanță în a da absolut tot ce poți, în a te stoarce fizic și mental și emoțional de toate resursele, pentru că asta e singura modalitate de a-i bate pe cei buni. Și în parcursul ăsta al nostru de la Mondial, care din păcate se va termina cu meciul cu Suedia, noi am dat de trei adversari extrem de buni, care sunt și singurele noastre borne de a ne vedea exact nivelul. Trebuie să încercăm să fim mai buni decât cu Olanda.

Despre presiunea și miza diferită:

Noi suntem primii dornici de puncte, chiar dacă poziția Suediei este ingrată: o victorie îi duce în primele opt, o înfrângere îi duce foarte departe. Dar Suedia este un adversar foarte bun şi asta nu face decât să ne aducă şi mai multă bucurie de a juca, să te testezi împotriva unui adversar cu adevărat bun. Suedia a fost la fel de puternică ca Norvegia.

Despre eventuale regrete până aici:

Există o părere de rău pentru finalul meciului cu Olanda, am fost foarte aproape să spunem că am atins un punct. Sunt acele mici diferenţe pentru care trebuie să munceşti foarte mult, astfel încât peste un an sau doi acest -1 să se transforme în +1.

Este încrezător în viitor?

Din punctul meu și al nostru (arată spre echipă) de vedere, viitorul sună bine. Demonstrăm că avem calitate, uniune, putem arăta că un grup este foarte important, dar aceste lucruri nu vor fi suficiente, dacă munca nu se va dezvolta profesionist, cu viziune, la nivelul de top al handbalului internaţional.

Despre energia primită de la românii din tribune: 

E de mare ajutor publicul. Eu de abia aştept, la fel ca fetele, să ajung la sală ca să îi vedem acolo. Este un public de 5 stele, am vrea să putem întoarce măcar o parte din energia și dragostea pe care ne-au arătat-o, mai avem o şansă să facem asta.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.