Am schimbat jocul, n-am schimbat norocul: România lui Rădoi ratează cât pentru o campanie, e egalată la singura ocazie adversă

Ciprian Rus 4 septembrie 2020

Fără suporteri, pe un teren „străin” – „Arena Națională” a avut un gazon prost, britanic, inundat inexplicabil de ploaie în ciuda faptului că are acoperiș de milioane de euro! – și la primul său meci pe banca tehnică, Mirel Rădoi a încercat să ne demonstreze, după ce a făcut asta și la tineret, că România poate juca și alteva decât a jucat în ultimii mulți ani.

A aruncat în teren cea mai ofensivă echipă imaginabilă, cu doi fundași laterali cu atitudine de aripi, cu un poker de „decari” de la mijloc în sus și cu două vârfuri cu forță și calitate. Și, spre deosebire de alte dăți, când România arăta ofensiv doar pe foaia de joc, România lui Mirel Rădoi s-a dovedit ofensivă și pe teren. Curajoși, cu lipici la minge, mereu pe poziție de primire, Cicâldău, Stanciu, Maxim, Hagi, Alibec și Pușcaș, ajutați în lateral de Hanca și Bancu ne-au oferit un fotbal dezinvolt, liber de inhibiții, cu devieri și călcâie, cu triunghiuri bine executate în benzi, cu driblinguri și execuții subtile, în ciuda terenului, care nu a favorizat câtuși de puțin noul stil de joc al Naționalei.

Chiar și deschiderea de scor a alor noștri a fost în ciuda condițiilor de joc, o minge lungă scoasă la șut, pe jos, de Ianis Hagi pentru Stanciu. Stanciu s-a pus bine pe minge, a tras tare pe poartă, căpitanul Chiricheș a furat respingerea portarului și i-a pus mingea în 6 metri lui Pușcaș.

La 1-0, România a rămas în superioritate numerică după eliminarea, înainte de pauză, a lui Josh Magennis, iar a doua parte se anunța o formalitate pentru ai noștri. Așa a și fost, vreme de 45 de minute meciul s-a transformat într-un asalt total la poarta unui Peacock-Farrell aflat în zi de grație. Băieții lui Rădoi au mai multe ocazii decât în mandalele lui Daum și Contra la un loc, dar, pe rând, Pușcaș, Alibec, Bancu, Hanca, Stanciu și Maxim s-au lovit ba de apărarea imediată, ba de portarul oaspeților.

Pe final de meci, după minutul 80, nord-irlandezii au aruncat în atac tot ce aveau mai bun pe banca tehnică și ne-au surprins la o fază fixă exact când aveam mai puțin timp să revenim, în minutul 86. Chiar și așa, România a mai găsit resurse pentru o bară, prin Alibec, și pentru alte două-trei situații bune.

Ratăm o victorie care ne-ar fi prins bine nu doar în grupa de Liga Națiunilor, ci și în clasamentul coeficienților, cel care ne-ar putea duce în urna a doua valorică la tragerile din preliminariile pentru Cupa Mondială, unde concurăm și cu Irlanda de Nord. Un semieșec dureros, care nu trebuie, totuși, să pună între paranteze jocul generos al alor noștri. Luni, în fața unui adversar de un alt calibru și pe un teren de altă calitate, Mirel și ceilalți „tricolori” trebuie să ne demonstreze că suntem pe un alt drum și că jucăm un alt fotbal. 

Mirel Rădoi: „Trebuie să fim și lucizi ca să câștigăm”

„Păcat de efortul băieților, dar în fotbal nu câștigă întotdeuna echipa mai bună. După acest meci, rămânem cu determinarea băieților, unii au dat mai mult decât ne-am fi așteptat, și cu unele lucruri pe care le-am studiat la antrenamente și care s-au văzut în teren, mai ales în prima parte. Am încercat să controlăm centrul terenului prin posesie și creativitate, dar în a doua parte, când eram cu om în plus și trebuia să ne fie mai simplu, am verticalizat prea rar și nu am avut răbdare la construcție. Jocul a fost la îndemâna noastră, trebuie să fim și lucizi ca să câștigăm”, a spus selecționerul Mirel Rădoi, la finalul primului său meci pe banca tricolorilor.

*

România – Irlanda de Nord 1-1

Au marcat: Pușcaș (’25) / Whyte (’86)

România: 12. Tătărușanu – 4. Hanca, 6. Chiricheș (cpt.), 3. Toșca, 11. Bancu – 10. Maxim, 22. Cicâldău, 23. Stanciu – 14. Hagi – 9. Pușcaș, 7. Alibec

Rezerve: 1. Niță, 16. Lazar – 2. Crețu, 5. Nedelcearu, 8. Nistor, 13. Ștefan, 15. Burcă, 17. Deac, 18. Coman, 19. Iancu, 20. Buș, 21. Grigore. Antrenor: Mirel Rădoi

Irlanda de Nord: Peacock-Farrell – McNair, Cathcart, Ballard – Dallas, Davis (cpt.), Evans, Lewis – Magennis, Saville – Washington

Rezerve: McGovern, Carson, Smith, McLaughlin, McGinn, Boyce, Lafferty, Ferguson, Thompson, Whyte, Cooper, Lavery. Antrenor: Ian Baraclough

*

În celălalt meci al grupei, Norvegia – Austria 1-2. În următorul meci, luni, România joacă în deplasare la liderul grupei, Austria.

 

Foto: SportPictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.