Ana-Maria Brânză câștigă argintul, aduce prima medalie pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Lead.ro 24 iulie 2021

Este argint olimpic pentru Ana-Maria Popescu (Brânză). Ana-Maria pierde la limită lupta pentru aurul olimpic, învinsă la o tușă de chinezoaica Yiwen Sun, în prelungirile timpului regulamentar, dar își adaugă în palmares încă o medalie olimpică, după aurul pe echipe obținut la Rio 2016.

Într-o sală goală și întunecată, Ana și chinezoaica Sun Yiwen, pe care  o învinsese acum cinci ani, în finala olimpică pe echipe de la Rio, au construit încet, s-au apărat bine și au condus pe rând, la o tușă, până au ajuns în minutul suplimentar. Din palmaresul amândurora lipsea aurul olimpic individual; de data asta a mers la adversara cu șapte ani mai tânără, care a găsit tușa decisivă.

Sper ca de data asta să fie suficient, să nu fie ca data trecută, când  Brânză a piedut aurul. Și ca medalia asta să cântărească suficient cât să asigure un buget de bun-simț pentru viitorul scrimei românești”, a declarat Ana-Maria, la final, pentru TVR.  Am 37 de ani, mă dor toate, m-am chinuit, e cea mai muncită și mai chinuită medalie din toată cariera mea, așa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen. Îmi pasă de bucățica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Și o am, și asta e cel mai important. Și dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medale, acum sunt foarte mulțumită de ce-am reușit să fac. E maxim din ce puteam să fac, la ce pregătire am avut, la ce chin și la cât contează sportul în România, trebuie s-o spunem și pe asta. A fost minunat ce-am reușit să fac astăzi.”

Ceva mai devreme, Ana-Maria, liderul clasamentului mondial, câștigase semifinala cu estona Katrina Lehis (locul 12 mondial). Și asta după aceeași defensivă excelentă cu care și-a început asaltul spre medalii, la orele dimineții după ora României.

În 2016, la Rio, Ana-Maria a câștigat, împreună cu Loredana Dinu, Simona Pop și Simona Gherman, singura medalie de aur a delegației României. Acum, ajunsă la 36 de ani, Ana-Maria reușește o nouă performanță remarcabilă, una cu care își oferă răspunsul la o provocare mai veche.

„A fost o perioadă în care am vrut să demonstrez că sunt bună, apoi am avut nevoie să confirm. Acum mai am doar un pariu cu mine: mai pot ajunge o dată pe podium?”. Asta se întreba Ana-Maria Brânză acum câțiva ani, când a decis să se întoarcă la scrimă, după titlul de la Rio. Răspunsul de azi, de la aceste Jocuri Olimpice de la Tokyo amânate cu un an – ceea ce trebuia să o dezavantajeze -, e o confirmare frumoasă pentru Ana-Maria: e încă foarte, foarte puternică, e încă îndrăgostită de sportul ei, încă (și mai) încrezătoare în drumul ei.

Anul trecut, după ce competiția s-a amânat cu un an din cauza pandemiei, s-a operat la genunchi, unde avea dureri de ceva timp. A fost prima operație din carieră și  deși a mai avut accidentări care au ținut-o departe de scrimă, a simțit că niciodată nu i-a fost atât de greu să revină în formă. Dar pentru un sportiv ambițios, cum a fost mereu, a reprezentat doar o motivație în plus, o șansă să-și împingă încă o dată limitele, și o nouă provocare. „Nu știu de ce am nevoie de asta, doar simt că trebuie s-o fac, altfel n-aș fi liniștită”, povestea tot ea în cartea „Neînvinșii”.

„Cred că asta trebuie să facem cu toții: să nu ne dăm bătuți, să ne dăm voie să visăm în continuare, dar să nu așteptăm așa, pur și simplu, că lucrurile nu se întâmplă de la sine, trebuie să faci ceva pentru ele. Și să nu ne pierdem speranța”, spunea Ana-Maria într-un frumos text al Andreei Giuclea.

În ultimii ani, Ana-Maria Brânză a fost – pentru mulți dintre cei care-au urmărit-o cu atenție – o sursă continuă de mesaje valoroase. Și simple.

Aflată acum la a cincea ei prezență la Jocurile Olimpice, Ana-Maria știe că se apropie de finalul carierei, dar nu e convinsă că Tokyo va fi ultimul capitol; iubește prea mult scrima și vrea să vadă cât de mult își poate împinge limitele. Dar declarația ei din finalul finalei e și un indiciu că iubirea, ambiția, munca și eforturile individuale nu sunt suficiente pentru ca astfel de performanțe să continue.

 

Foto articol: Cristian Nistor / COSR
Foto main: Profimedia

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.