Andrei Ungur câștigă bronzul, aduce prima medalie României. David Popovici merge în finala de la 200m liber cu cel mai bun timp

Andreea Giuclea 8 decembrie 2023

Andrei Ungur a adus prima medalie delegației României, bronz în finala la 100 metri spate.

Înotătorul în vârstă de 25 de ani din Baia Mare, legitimat la Universitatea Cluj și antrenat în prezent de fratele lui, Cătălin Ungur, reușește astfel să urce pe podium la primul său Campionat European de Seniori.

Încurajat de o galerie de suporteri români mai numeroasă și mai gălăgioasă decât în primele zile, Andrei a încheiat cursa în 50:04, la egalitate cu italianul Lorenzo Mora, într-un final de cursă frenetic și strâns.

E una dintre surprizele plăcute ale acestui Campionat European găzduit de România la Otopeni, o surpriză chiar și pentru Andrei, care s-a bucurat de atmosferă.

„Mulțumesc tuturor că sunteți aici și că ne susțineți, și mai ales celor din fața televizorului, înseamnă foarte mult. Îmi pare bine că pot să reprezint țara, la nivelul ăsta mai ales. Și sper că, acum că am spart gheața, să aducem mai multe medalii acasă. Publicul a fost grozav! Am cerut și mi s-a dat!”, a exclamat el.

Andrei spune că dedică medalia familiei, care i-a fost aproape din tribune după ceva timp de când nu îl mai urmăriseră live. „Nu m-au mai văzut înotând live de când eram mai copil. Și acum le-am zis hai, că-i cazul. Sunt Europene, aici la noi acasă, e cazul să veniți și voi”.

Încă la cald după cursă, Andrei spune că medalia înseamnă „foarte mult. Clar o să o pun în vitrină, clar o să mă dau mare cu ea. Dar sper să aduc mai multe.” 

Înotătorul își propusese să coboare sub 50, iar prima lui reacție la final a fost să verifice timpul. „Am zis: nu-i 49′, e nașpa. Apoi am văzut că-s al treilea, hai că e bine!”.

Andrei e pasionat de fotografie și video – a studiat media & arts în America, la University of Utah – și ar vrea să dedice mai mult timp acestei pasiuni, dar vrea să se țină de înot „cât mă duce bătrânețea”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

David: „Treaba nu e încă gata!”

Reușita lui Andrei a fost sărbătorită și de David Popovici, care se pregătea în backstage pentru semifinala lui de la 200 de metri liber, și care a prins din zbor rezultatul și a apreciat tensiunea cursei și a finalului.

Apoi, poate motivat și de această bucurie, David și-a câștigat semifinala de la 200 de metri liber în 1:42:04, mergând în finala de mâine cu cel mai bun timp. David e urmat de britanicii James Guy (1:42:66) și campionul mondial din bazin lung Matthew Richards (1:42:70). Românul e campion european en-titre în bazin scurt și vicecampion mondial.

„Ne-am bucurat pentru Andrei, poate și asta m-a ajutat. A fost o cursă impresionantă, atât de strânsă, am văzut cât de aproape a fost totul”, a spus David despre cursa lui Andrei Ungur, la ieșirea din bazin, povestind cum le-a spus rivalilor săi că Andrei e român și a spart gheața la medalii.

„A fost foarte ok, m-am calificat. Îmi doream să fiu unul dintre cei primii doi în semifinala asta pentru a mă califica automat. Asta am și făcut și vedem mâine la finală cum o să decurgă”, a spus David, care s-a bucurat de atmosfera gălăgioasă. „Zgomotul a fost impresionant. Zic zgomot, pentru că a fost o senzație plăcută pentru toți în bazin. E mereu mai bine să înoți acasă, sper că facem o treabă bună ca organizare, sper să ne reprezentăm țara cum trebuie”, a spus el, în zona mixtă. Anterior, la microfonul Antena Stars, David conchisese: „Cum ar spune Kobe, job’s not done„.

Pentru David urmează o zi plină, cu trei curse la interval scurt: sâmbătă dimineața are seriile probei de 100 de metri liber, iar după-amiaza finala la 200 de metri liber, urmată la scurt timp de semifinala la 100 de metri liber.

În engleză, David a mai atins și subiectul omniprezent al gestionării emoțiilor în timpul evenimentelor importante. „Nu poți să te distrezi tot timpul, vorbesc mereu despre having fun, dar nu e mereu așa distractiv. Dar încerc mereu să dau tot ce pot.” 

„Cred că emoțiile au devenit mai mari pe măsură ce am devenit mai bun, pentru că așteptările au crescut, în special așteptările mele au crescut. E ceva ce nu pot controla mereu. E un proces la care lucrez”, a completat el.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

 

 

Mihai Gergely: „Pot și mai bine”

Mihai Gergely a fost foarte fericit dimineața că a prins semifinala la 200 de metri liber, după ce cu o zi înainte fusese al treilea român în serii la 200 metri mixt (doar doi români se pot califica): „Mă bucur că am reușit să mă calific într-un final. Vreau să arăt că pot mult și mai bine și să-mi îmbunătățesc timpul personal în semifinală. Sunt convins că vor veni mult mai mulți oameni și vreau să le mulțumesc și celor care au venit, am prieteni de la Cluj și din Baia Mare care au venit să ne vadă. E foarte frumos că putem concura acasă, mai ales că bazinul acesta e unul dintre cele mai spectaculoase din câte am fost.

În semifinala de după-masă – câștigată de David Popovoci cu cel mai bun timp -, Mihai s-a clasat pe 15, dar a reușit ce și-a propus: un timp mai bun (1:46.77), care îi dă încredere pe viitor. „Am avut emoții, pentru că e pentru prima oară când înot cu sportivi de top, campioni mondiali, recordmani mondiali. Eu sunt un om simplu din Cluj și mi-am făcut loc printre cei mari. Sper să ajung și eu mare.”

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.