Are you not entertained?!

Lead.ro 17 aprilie 2019

Mama tuturor meciurilor, reclama perfectă pentru spectacolul din Premier League, dramă ca într-un film american tras de păr. Asta ne-au oferit Man City și Tottenham într-un meci cu totul și cu totul nebun, din care la final a rămas în picioare, numai ea știe cum, doar Tottenham Spurs. Iar noi nu suntem siguri că am mai văzut așa ceva…

Ok, hai să o spunem din capul locului: nimeni nu s-ar fi așteptat la un meci fără evenimente pe terenul lui City, obligată să câștige returul cu Tottenham pentru a se califica într-o semifinală care – raportată la așteptările din jurul acestei mașinării a lui Guardiola – sună mai degrabă ca obiectivul minim al sezonului. Dar cine s-ar fi așteptat la bătaia asta de stradă fără mănuși și fără gardă? Mai simplu e să ghicim cine nu s-ar fi așteptat la asta: Pep Guardiola și Mauricio Pochettino, doi antrenori care iubesc tactica și sunt obsedați de control; doi tipi care discută despre așezări și formule de joc și la masa pascală. Ei nu s-ar fi așteptat la patru (4!) goluri în primele 10 minute. Planurile tactice? Făcute bucățele și aruncate, dar și asta la repezeală, direct la tomberon! În schimb, o frumoasă demonstrație de potență ofensivă așezată peste somnolența defensivă a unor apărători care vor căuta să uite cumva acest meci nebun. Nu-l vor uita niciodată. Nici ei, nici noi.

*

City a pornit ca buldozerul la vale, a marcat în minutul 3 – la o fază construită de belgianul De Bruyne și finalizată de Sterling -, pentru a anula avantajul obținut de Spurs la Londra, acum o săptămână. Dar City n-a avut timp să-și urce sacii în căruță, că bietul Laporte i-a pasat perfect lui Son – tocmai lui, cel mai în formă jucător advers! -, care n-a stat pe gânduri și l-a bătut imediat pe Ederson. Alte trei minute mai târziu, același Son a făcut 2-1 pentru Spurs, la capătul unei contre de toată isprava.

Pe margine, nici Guardiola, dar nici Pochettiono nu mai știau ce să creadă și ce să zică. Oricum n-au avut timp, că Bernardo Silva a și egalat la 2. Toate astea în 11 minute de fotbal.

Jocul s-a calmat câteva minute, înainte ca Sterling să întâlnească, chiar în ultimul moment, centrarea șutată a lui De Bruyne: 3-2 pentru City, obligată totuși (în minutul 20) să câștige la două goluri diferență.

Obosiți și ei de haosul din jurul lor, jucătorii s-au potolit puțin până la pauză.

Și apoi au luat-o repede de la început: ocazii de la o poartă la alta, șuturi din toate pozițiile, driblinguri în mare viteză, unele direct prin adversar, altele oprite de panourile publicitare din jur. În tot cazul, niciun moment de liniște.

Când Aguerro a făcut 4-2, printr-o bombă la prima bară, Guardiola abia a găsit puterea să strângă din pumni. Știa spaniolul ce știa. Doar 10-15 minute s-au bucurat oamenii din tribună de calificarea lui City în semifinale, că Llorente, după ce ratase o ocazie mult mai clară, a deviat cumva (o fi făcut-o brațul sau cu șoldul, nici acum, după 10 reluări VAR, nu e clar) o centrare în poartă: 4-3!

Și nu s-a terminat aici. Oh, nu, nu. A mai fost timp pentru ca jucătorii, suporterii și antrenorul lui City să sărbătorească ca fără ei un gol care trebuia să le aducă și calificarea, dar reușita lui Sterling din minutul 93 a fost anulată dintr-un birou rece, nemilos, pe-a cărei ușă scrie VAR. Fusese offside…

Mingea pasată înapoi (complet greșit) de Eriksen l-a atins, înainte să ajungă la Aguerro, pe Bernardo Silva. Și uite așa, bucuria lui City s-a transformat în suferință (Guardiola a căzut în genunchi), iar Spurs – ai cărei jucători se prăbușiseră deja pe gazon – a înviat ca prin minune. O minune de meci, o minune de rezultat: Spurs e semifinalistă în Champions League!

Pentru Guardiola și Man City, drumul se oprește din nou în sferturile de finală. Cum se vor mobiliza oamenii ăștia pentru un nou duel decisiv cu Tottenham, de data asta în campionat, peste doar trei zile?

E o întrebare care-i va bucura și mai mult pe cei de la Liverpool, care se vor întoarce de la Lisabona ca de la un prânz de afaceri: a fost bine, dar mai frig decât ne așteptam…

Acest 4-1 cu Porto – care a încercat de toate, dar a întâlnit o echipă mai pregătită ca niciodată să meargă până la capăt – a părut atât de simplu, de lipsit de griji, încât Barcelona va fi acum avertizată. Echipa lui Klopp chiar arată ca o mare favorită. Dar dacă semifinala asta dintre Barcelona și Liverpool începe să-ți sune a finală, mai gândește-te. De azi înainte, Ajax Amsterdam și Tottenham Spurs nu mai pot fi trecute cu vederea. Au oferit prea multe momente minunate în această ediție pentru ca cineva să le ignore acum.

Articol în curs de actualizare

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.