Atât de aproape! CFR Cluj e scoasă din Europa de un penalti discutabil, acordat în ultimul minut. Încotro de-acum?

Ciprian Rus 10 decembrie 2020

Șocul pandemic, care a afectat, din primăvară încoace, aproape întreg lotul, numeroasele accidentări, lipsa unor transferuri rapide și oportune, oboseala luptei pe mai multe fronturi și uzura muncii cu un fanatic precum Dan Petrescu – toate astea au împiedicat CFR-ul să arate în acest an cea mai bună variantă a sa în Europa. Era și greu, măcar pentru faptul că niciodată, până la meciul de la Berna, ultimul din Grupa A a Europa League, clujenii n-au reușit nici măcar să alinieze cel mai bun 11 disponibil.

Cu o apărare improvizată, campioana României nu a avut nici o șansă în dubla cu AS Roma și n-a reușit să se adune, în contextul plecării lui Dan Petrescu, pentru o victorie cu CSKA Sofia, care să-i dea mai multe variante de calificare în „șaisprezecimile” competiției. Așa stând lucrurile, echipa preluată de Edi Iodănescu a mers la Berna conștientă de faptul că nu are decât varianta victoriei în fața celor de la Young Boys. Puțini credeau, însă, că CFR mai are suflu pentru a juca pentru calificare.

În contrast vizibil față de epoca Petrescu, CFR a început meciul în atac, cu ocazie încă din secunda 21, și-a ținut sus adversarul, prin pase legate inspirat, cum de multă vreme nu s-a mai văzut la ardeleni, și cu atacuri duse până în careul elvețian după fiecare recuperare. Cu o apărare exactă, care a lăsat foarte puține variante de finalizare talentaților atacanți de la Berna, CFR a avut ocaziile cele mai mari ale primei părți. Ultima, chiar înaintea fluierului de intrare la pauză, mare de tot, cu Rondon trimițând printre picioarele portarului o minge care s-a agățat de mâna lăsată în spate de Von Ballmoos. Totul la capătul unei faze spectaculoase, încheiată după un „un-doi” Rondon – Păun – Rondon.

Și în partea a doua, tot CFR a avut ocaziile mai mari: în minutul 62, Von Ballmoos a scos incredibil șutul lui Camora din afara careului, pentru ca, în minutul 68, capul lui Vinicius să fie blocat in extremis.

Elvețienii au început să tragă de timp de prin minutul 65, dar CFR s-a apropiat din nou periculos de poartă, cu latul slab pus de Rondon, din interiorul careului, după o contră dusă de Manea, ajuns extremă stânga. Ghinionul nu l-a părăsit pe generosul Rondon nici în minutul 84, când, găsit perfect de Hoban, a trimis în bară. Intrat recent în teren, Debeljuh a trimis în poartă, dintr-o fază care, pe VAR, ar fi fost un ofsaid milimetric. 1-0 pentru CFR, calificată, la scorul ăsta, în primăvară!

Doar că după golul lui Debeljuh, a început nebunia de la Berna. Prima oară, Camora a scos de pe linia porții, pentru ca, în ultimul minut, la o minge boxată de Cristi Bălgrădean, arbitrul să dea penalti. O fază mai mult decât discutabilă, căci portarul nostru a atins primul mingea. A urmat cartonașul roșu la Bălgrădean, apoi roșu și la Djokovic. În haosul general, CFR a mai luat un gol și a pierdut nemeritat, după un meci în care a pus-o la respect pe Young Boys și a jucat la cel mai înalt nivel european.

Ultimul dans

Trecuți deja de 33 de ani, pentru unii dintre jucătorii CFR-ului acest meci dramatic cu Young Boys ar putea să fie chiar ultimul lor meci european. Fără excepție, toți „seniorii” Clujului au jucat excelent, în frunte cu căpitanul Camora, care nu a ratat nici o intercepție tot meciul, a avut cea mai mare ocazie de gol și a scos o minge de pe linia porții. La fel, Vinicius, Hoban și Rondon au avut o evoluție ireproșabilă.

Program cu ghinion

Pe lângă problemele de lot din acest sezon, CFR a avut ghinion și cu „țintarul” grupei, în care cele două meciuri cu AS Roma au căzut chiar la mijlocul traseului de șase partide. Obligați să își asigure punctele, italienii au tras tare cu noi, pe când azi, în ultima etapă, au cedat toate cele 3 puncte cu CSKA Sofia.

Young Boys – CFR Cluj 2-1

Au marcat: Nsame (’90+3), Gaudino (’90+6) / Debeljuh (’84)

Young Boys: Von Ballmoos – Hefti, Burgy, Lefort, Garcia – Ngamaleu, Aebischer, Rieder, Sulejmani – Mambimbi, Nsame
Rezerve: Neuenschwander, Faivre, Zesiger, Gaudino, Elia, Siebatcheu, Maier, Maceiras, Seydoux, Martins, Seferi
Antrenor: Gerardo Seoane

CFR Cluj: Bălgrădean – Manea, Burcă, Vinicius, Camora – Djokovic, Hoban – Deac, Păun, Pereira – Rondon
Rezerve: Sandomierski, Checicheș. Ciobotariu, Latovlevici, Susic, Debeljuh, Vojtus, Itu, Joca, Carnat
Antrenor: Edward Iordănescu

 

Foto: Flaviu Buboi / Sport Picture

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.