Au trecut 25 de la SUA ’94. În loc să rămână agățat în trecut, Gică Hagi a ales Viitorul. Iar acum trăiește, cu fervoare, prezentul

Ciprian Rus 7 iulie 2019

Au trecut 25 de ani, zilele acestea, de la cele mai mari frumoase succese ale fotbalului nostru, meciurile de neuitat de la Mondialul din 1994. Parabola lui Hagi din meciul cu Columbia, cu mingea teleportându-se în vinclu de la 40 de metri, driblingurile lui Ilie Dumitrescu din partida „de aur” cu Argentina, drama lui Răducioiu din finalul cu Suedia, toate au mers în „loop” zilele astea pe televiziuni și pe YouTube.

Au trecut 25 de ani de atunci, de la marile victorii ale unei generații unice și, într-un moment în care toată lumea e tentată să alunece în nostalgie, Gică Hagi se pune, încă o dată, contra curentului și ne conjură să trăim în prezent. A trecut un sfert de veac de la SUA ’94, dar pentru Gică Hagi cea mai frumoasă vară din viața lui e vara asta, nu vara de atunci.

Am mai spus-o: Gică Hagi putea să trăiască liniștit din gloria trecutului său fotbalistic. N-a făcut-o. A ales să investească în fotbal și s-a zidit de viu în proiectul academiei sale. Cu o generozitate de care doar părinții și marii profesori sunt capabili – Gică e și una, și alta – a devenit, de ani de zile, de pe vremea în care mulți ziceau că bate câmpii, adevăratul PR al generației U21.

Așa că acum, când a venit din nou, „la ceas aniversar”, moda trăitului în trecut, Gică Hagi e prins cu trăitul în prezent. Și a avut o vară mai ceva decât cea din ’94! A luat Cupa cu Viitorul chiar înainte de Euro 2019, naționala U21, cu o echipă întreagă trecută prin mâinile lui și cu fiul Ianis printre vedete, a prins semifinalele în Italia și San Marino, iar acum „noul Viitorul”, o echipă fără jucătorii de la Euro și fără transferurile din intersezon bate campioana ultimelor două ediții, CFR Cluj – o formație dură, chitită pe trofee -, și câștigă Supercupa României!

Detaliile meciului de la Ploiești (1-0 pentru Viitorul, gol chiar pe final) au devenit deja istorie. Ce rămâne e faptul că, la 25 de ani de la Mondialul din SUA, antrenorul-patron Gică Hagi reușește să își treacă în palmares și ultimul trofeu din fotbalul românesc care îi lipsea. Echipa lui e prima care urcă pe valul de entuziasm al succeselor de la U21. Iar asta nu e deloc întâmplător: tocmai rezervele celor care au fost la Euro reușesc să facă, acum, un meci mare împotriva lui Arla, Deac și Țucudean. Pe lângă multe altele, Hagi ne-a spus pe mereu, după fiecare jucător vândut, că sunt alți trei-patru care vin din spate. Nu e timp pentru privit în urmă. Gică Hagi trăiește în prezent și, cu coada ochiului, țintește deja mai departe, spre viitor.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.