Ce se întâmplă cu BVB? | „Iubirea pentru Borussia Dortmund depășește granițele oricărui obiectiv ratat sau îndeplinit pe plan sportiv”

Lead.ro 8 ianuarie 2021

Într-o perioadă a anului în care echipele din Bundesliga și-ar fi făcut obișnuitele cantonamente de pregătire din țările mai calde, campionatul german – forțat de programul foarte aglomerat – merge înainte. Și ne arată o linie de clasament foarte interesantă: cu trei etape înaintea finalului turului, Bayern a făcut cumva să fie prima, înaintea lui RB Leipzig și Leverkusen, iar surpriza intermediară este Borussia Dortmund. Mai precis, forma slabă a unei echipe care, după transferuri (și afaceri) foarte bune în ultima vreme, părea și mai pregătită să-i ofere lui Bayern replica adecvată.

Însă acum, cu cinci înfrângeri din primele 14 etape (meciuri când bune, când prăfuite), după ce conducerea Borussiei a renunțat la antrenorul Lucien Favre, iar Edin Terzic a primit șansa lui, presa de sport din Germania a început să vorbească despre o posibilă schimbare de rol: Leipzig, nu Dortmund, în poziția principalei adversare a lui Bayern.

Pornind de aici, l-am întrebat pe prietenul nostru Vlad Pîrvu, vicepreședinte al fan clubului oficial al Borussiei în RomâniaBorussia Dortmund România, cum o vede pe BVB în perioada asta: ce merge și ce nu, cine ar fi antrenorul potrivit pentru actuala echipă. În fine, care-i sunt așteptările. Mai ales că derbiul cu Leipzig vine sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 19.30.

**

Vlad, spune-ne cum priviți echipa voastră acum, când ne apropiem de jumătatea sezonului? Ce crezi că lipsește, afară de antrenor și spectatorii din tribune?

Hm, ce mai pot să spun… Cred că rezultatele și mai ales exprimarea echipei vorbesc de la sine. Meci de meci, noi, suporterii Borussiei, suntem martorii unor prestații anoste ale unor jucători blazați, indolenți și lipsiți de orice urmă de chef de fotbal. Mult timp am crezut că, odată rezolvată problema antrenorului, acest lot se va putea dezlănțui și se va putea exprima la valoarea pe care o are cel puțin pe hârtie. M-am înșelat. La ora actuală, cred că echipa are nevoie de un psiholog bun și de un antrenor care știe să lucreze cu grupul mai bine decât cu tăblița tactică. Din păcate, lipsa suporterilor se simte mai mult decât aș fi crezut și, cu ei în tribună, sunt sigur că jucătorii nu și-ar fi permis să rămână atât de mult timp culcați pe-o ureche. Borussia este un club dependent de fani din toate punctele de vedere, iar asta, dincolo de toate neajunsurile, rămâne un lucru foarte frumos.

Și apropo de asta, pe cine ai vrea să vezi antrenor la Dortmund? Au fost ani buni de căutări, cine ar fi mai potrivit acum? Și cine crezi că va fi adus pe bancă?

Câți suporteri, atâtea păreri. Eu unul nu vreau neapărat antrenor care să câștige etapă de etapă, ci unul care să îmi redea plăcerea de a urmări meciurile și care să mă facă să visez din nou cu ochii deschiși. La ce, nu știu și nici nu are mare importanță. Nu sunt genul de suporter care se pricepe la tactică și care știe mai bine decât conducerea ce și cum trebuie făcut. Asta deși mă ia și pe mine valul de multe ori, că na… Dar, cum spuneam mai sus, îmi doresc un antrenor bun motivator. Îmi place foarte mult Jesse Marsch de la Salzburg. Discursul lui mi se pare fantastic și intuiția îmi spune că ar fi potrivit pentru acest club. Din câte se pare, e pe lista scurtă a conducerii, alături de Marco Rose de la Gladbach. Oricum, cred că Watzke și Zorc știu mai bine decât mine care sunt nevoile acestei echipe. Sau cel puțin așa sper. 🙂

Apoi, BVB a excelat, mai ales în ultima vreme, în descoperirea și dezvoltarea unor (foarte buni) tineri jucători pe care i-a vândut mai apoi pe sume importante. Financiar, a părut o strategie foarte bună. Însă rezultatele din plan sportiv n-au mai fost grozave. Anticipați o schimbare de strategie? Una forțată poate și de contextul economic actual?

Înainte de a schimba strategia, conducerea clubului cred că ar trebui să reviziteze obiectivele. Nu mai e chiar atât de mult și se împlinește deceniul de când ne-am propus să devenim un al doilea club mare al Germaniei din punct de vedere al performanțelor. Și pot spune cu durere în suflet că am eșuat spectaculos. Acum ne aflăm într-un fel de no man’s land, prinși între ceea ne dorim să fim și ceea ce suntem de fapt. Conducerea trebuie să se hotărască. Fie își asumă eșecul proiectului și face un pas în spate spre povestea cu crescutul tinerilor, fie investește masiv și adoptă mentalitatea necesară pentru a face, cu adevărat, performanță. Și să ne înțelegem: nimic nu îmi poate răpi bucuria imensă de a mă afla pe acel stadion sau de a bea bere alături de prietenii din fan club. Iubirea pentru Borussia Dortmund depășește granițele oricărui obiectiv ratat sau îndeplinit pe plan sportiv. Nu statutul pe care ni-l conferă palmaresul sau vistieria clubului ne face să iubim Borussia, ci faptul că ne avem unii pe alții. Așadar, ca să revin, din punctul meu de vedere, al unuia dintre milioanele de suporteri, Borussia nu trebuie să își forțeze destinul, mai ales că ar face-o a doua oară în 20 de ani.

Cât de mult crezi că poate progresa actuala echipă, dacă principalii jucători vor rămâne la club și mai departe de 2021?

Poate progresa enorm, dar numai cu un antrenor pe măsură și cu energia fanilor în spate. Încă trag speranța că nu s-au plafonat de tot și că întoarcerea fanilor i-ar putea trezi într-un mod sau altul.

Și care crezi că sunt acum jucătorii esențiali? Fără de care nu (prea) se poate. Am văzut cât de mult a contat absența lui Haaland la final de decembrie.

Reus, Hummels, Witsel și Meunier. Cu ultimul glumesc, bineînțeles. Nu e vina lui. Dacă cei trei de mai sus își adună gândurile și puterile pentru a mai încerca o dată, cu un antrenor care să știe să-i capaciteze, și cu foamea de performanță și revanșă în capul pieptului, Borussia poate lua titlul fluierând și poate face cel puțin semifinale în Liga Campionilor. Dar totul depinde de inspirația conducerii din această perioadă. Îndrăznesc să spun că asistăm la momente decisive pentru destinul acestui club. Pe termen mediu, cel puțin.

Tocmai în perioada asta (fără Haaland), în presa din Germania s-a scris că BVB „riscă“ să piardă locul de principală adversară a lui Bayern. Și că RB Leipzig ar fi gata să-i ia locul. Cum vezi ascensiunea lui Leipzig, înaintea derbiului de sâmbătă?

Leipzig este un proiect serios, care a crescut de la an la an. Ascensiunea lor se datorează conducerii, care știe ce vrea, și lui Nagelsman. Cu toate astea, nu ne-au mai bătut din 2017. Așa că nu m-aș grăbi să trag concluzii, indiferent de ce va fi sâmbătă. Rămân la părerea că pentru ca ei să reușească trebuie să eșuăm noi mai întâi. Cam la fel cum stau lucrurile între BVB și Bayern. Diferența de cultură și de rezultate între cluburi e prea mare pentru ca aceste rocade să se producă natural. Așa că le urez succes. Tot la mâna noastră suntem.

Cum ți se pare actualul sezon de Bundesliga? Dar performanțele echipelor germane în Europa? Cine te-a impresionat până aici?

După criza anilor 2016-2018, pare că nemții s-au trezit, cât de cât. La un moment dat știu că ne puneam problema dacă Ligue 1 poate deveni mai atrăgătoare decât BuLi. Din fericire, acest lucru nu are cum să se întâmple, din considerentele pe care le-am explicat la întrebarea precedentă. În acest moment, cred că avem șapte echipe cu adevărat „europene”: Borussia, Bayern, Leipzig, Leverkusen, Wolfsburg, Gladbach și Frankfurt. Plus surprize în clasament cât se poate de frumoase, precum Union și Schalke. BuLi pare că și-a revenit din pumni și că a regăsit resursele pentru spectacol și rezultate. Din păcate, lipsesc fanii. Dar în 2018 doar pe ei îi mai aveam.

Viața în fan clubul vostru cum ai arată, ce ați făcut pentru a rămâne aproape? Ce intenții aveți pentru 2021?

Am depășit un an greu, ca toată lumea. Suntem destul de zdruncinați și de apăsați de tot acest context, dar am încercat pe cât se poate să rămânem aproape, după cum spui și tu. Dacă la bere nu am mai ieșit, am înlocuit asta ba cu celebrele conferințe pe Zoom, ba cu podcasturi, cu concursuri, quiz-uri și așa mai departe. Le-am alternat și a ieșit foarte bine. Dar cred că cea mai mare realizare a acestui an rămâne tipărirea celui de-al doilea număr al fanzinului ZERO NOUĂ, revista fan clubului.

Suntem un fan club cu oameni minunați și talentați care și-au unit forțele, priceperea și entuziasmul pentru a publica acest al doilea număr pe 19 decembrie, de ziua clubului. Ah, și să nu uit! Am fost la ultimul meci cu public înainte de pandemie, la începutul lunii martie. Ne-am adunat câteva zeci și am mers la Dortmund, neavând nici cea mai vagă idee că ne va lua cel puțin un an până să revedem acele tribune pline, fie și numai din fața televizorului.

Pentru 2021, îți spun cât se poate de sincer și fără să intenționez să ofer un răspuns banal, nu îmi doresc decât să ne strângem din nou laolaltă, să bem bere, să cântăm, să râdem și să drăcuim împreună. Restul contează mai puțin deocamdată. Dar te asigur că reprezentăm o sursă inepuizabilă de energie, idei și iubire față de Borussia, așa că nu te aștepta să se așterne liniștea prea mult timp. 🙂

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.