Calificare! După o pauză de 28 de ani, naționala masculină a României va juca din nou la Campionatul European de handbal!

Lead.ro 30 aprilie 2023

În sfârșit! Echipa națională de handbal masculin a României face un pas important în direcția bună și se califică după o pauză mult prea lungă la Europenele de handbal!

Ultima apariție a Naționalei la un Campioat European masculin a fost în 1996 (Spania). Am terminat atunci pe poziția a noua, ispravă care ne-a lăsat indiferenți – eram obișnuiți cu binele.

De atunci, 13 turnee finale europene au venit și-au trecut, iar în ultimii trei ani pe banca echipei au fost Xavier Pascual, Manuel Montoya, Rareș Fortuneanu și acum din nou Xavi Pascual.

Că această calificare a fost obținută în ciuda înfrângerii cu Ucraina din ultima etapă a preliminariilor, asta contează mai puțin.

În ciuda eșecului de azi – a fost 31-26 pentru ucrainieni, un meci jucat în Germania -, România a terminat pe locul 2 într-o grupă dominată de Austria. La egalitate de puncte (4) cu Ucraina și Insulele Feroe, dar cu rezultate mai bune în meciurile directe.

În precedentele preliminarii europene, România s-a clasat pe ultimul loc într-o grupă cu Suedia, Muntenegru și Kosovo.

„Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.” Asta spunea Pascual atunci când s-a întors să antreneze echipa României, în septembrie 2021.

Obictivul lui? Calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Or, pentru asta, naționala României trebuia să participe la EURO 2024.

Campionatul European va avea loc în Germania.

Pascual antrenează în paralel pe Dinamo, cu care a avut un excelent parcurs în Liga Campionilor.

Timp de 12 ani, ibericul a antrenat-o pe FC Barcelona, cu care a câștigat 61 de trofee, între care Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii (și un singur egal), între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.