Calificare imensă pentru CFR! Campioana României revine de două ori, câștigă pe terenul lui Celtic și continuă să viseze la grupele Champions League!

Lead.ro 13 august 2019

„Ne dorim să auzim imnul Ligii Campionilor, trebuie să facem un meci mare, să ne ajute Dumnezeu și să avem noroc. Ar fi un miracol să eliminăm Celtic, dar noi credem în miracole”, spunea Andrei Burcă, fundașul lui CFR Cluj, înaintea unei deplasări complicate în Scoția. 

Dar miracole? Să fie nevoie chiar de miracole?, ne-am întrebat înainte ca prima minge să fie lovită.

Celtic nu mai este astăzi forța europeană care a fost acum 10-15 ani. Și cu siguranță nu mai are puterea pe care o avea în anii `60-`70, când a și jucat două finale de Cupa Campionilor: prima câștigată în 1967, contra lui Inter Milano, a doua pierdută cu Feyenoord, trei ani mai târziu. Tradiția și palmaresul sunt una, forma și forța de moment sunt alta; or echipa asta atât de iubită (și nu doar în Scoția) nu mai este chiar de speriat la ora actuală. Asta s-a văzut și în meciul tur: Celtic are o sumedenie de jucători buni, doi-trei chiar foarte buni, însă nu găsești în vestiarul lor numele sonore pe care reușesc să le atragă, mai ales în ultimii ani, echipele de pluton din Premier League. Asta nu e a spune că Celtic nu e o echipă valoroasă – este. Observi și intenție în jocul scoțienilor, un plan de joc destul de clar, dar și sclipire, forță de pătrundere. Mai exact, curajul pătrunderilor individuale, un lucru care i-a surprins pe fundașii lui Dan Petrescu și acum o săptămână, la Cluj.

De altfel, cea mai mare ocazie a meciului retur așa a venit târziu, prin minutul 25, pe o pătrundere iute în zona centrală, de unde tânărul Johnston n-a găsit și poarta, după ce lăsase pe drum doi-trei adversari.

Dar nici n-am avut răgazul reluărilor, că CFR a reușit să deschidă ea scorul, și încă după o acțiune britanică: lansare în flanc, centrare aruncată la bătaie, în mijlocul careului, unde Deac a ajuns primul și a trimis cu capul la colțul lung: bară-gol, 1-0 pentru CFR! 

Golul obligatoriu pentru ca „miracolul“ să fie posibil a venit ca o răsplată pentru jocul simplu, curajos, arătat de CFR. Fiecare recuperare a fost urmată de pasa verticală, lateralii au urcat repede în jumătatea adversă, drept pentru care Omrani și Rondon nu s-au trezit mai deloc singuri între fundașii adverși.

Asta s-a văzut și mai bine în minutele de după gol, când Djokovic a fost aproape să facă 2-0, după o lovitură liberă bătută surprinzător, tare și pe jos. A fost perioada în care CFR Cluj a fost echipa mai bună, mai periculoasă.

Descurajați parcă de lovitura primită, jucătorii lui Celtic au avut minutele lor de cădere, însă și-au revenit destul de repede. Nu atât cât să facă presiune la poarta lui Arlauskis, dar cât pentru a împinge jocul în jumătatea CFR-ului. Totuși, ocaziile serioase au lipsit, și doar Odsonne Edouard a pus în pericol acest avantaj pe care CFR l-a și dus la cabine.

Dan Petrescu a început a doua parte cu Țucudean în locul lui Rondon, lovit la cap, dar și atenționat cu galben în prima repriză, însă Celtic a pornit mai tare și a avut două ocazii măricele în primele două minute, după două cornere. CFR a răspuns pe o contră frumoasă purtată pe dreapta de Deac, care n-a găsit și pasa pentru Omrani și a ajuns să regrete greșeala asta chiar pe faza următoare, când Forrest, angajat perfect în careul clujean, și-a păstrat calmul și l-a executat pe Arlauskis.

La 1-1 (scorul meciului tur), tribuna a luat-o razna, și numai maturitatea i-a ajutat pe fotbaliștii lui CFR să nu se facă nevăzuți în iarbă. Dimpotrivă, Bordeianu, Susic și Djokovic au recuperat câteva mingi bune la centru, după intrări foarte, foarte hotărâte, din care puternicii scoțienii au sărit cât colo, iar Țucudean a avut șansa primei lui pătrunderi, înainte ca Celtic să găsească următoarea fază periculoasă, o centrare reluată pe lângă colțul scurt.

Și chiar când meciul se pregătea să alunece într-o zonă liniștită, o centrare mai degrabă banală a fost greșit respinsă de Burcă și Aurelio, mingea a ajuns cu noroc la Edouard, care n-a ratat din mijlocul careului: 2-1 pentru Celtic, care a reușit să întoarcă meciul- și calculele calificării – în doar 15 minute.

Cu CFR obligată din nou să înscrie și cu Celtic în căutarea loviturii decisive, meciul a început să țină ritmul frumoasei tribune scoțiene. Spațiile mai generoase de la mijloc au condus la alte câteva șanse pe care Celtic le-a risipit la ultima pasă, iar jocul s-a schimbat complet: CFR încercând ea construcția, Celtic căutând fiecare ocazie pentru a contra.

A făcut asta într-o viteză excelentă, și părea că e o chestiune de minute până la golul trei.

Dar jocul greșeala așteptă, cum spune o vorbă tocită, și greșeala a venit în careul advers, unde portarul Bain a scăpat mingea într-un corner pe care Brown s-a decis să-l oprească cu mâna, ca-n curtea școlii.

Un penalti nesperat, transformat fără emoții de Omrani: 2-2, scor de calificare pentru CFR!

Doar că egalul ăsta n-a fost protejat decât un minut, atât cât i-a trebuit lui Celtic să arunce mingea spre careul lui CFR, unde toată aglomerația a fost de pomană, căci același Edouard a pătruns cu capul înainte și cu mingea la picior, a centrat ideal pentru Christie, care a marcat din șase metri, spre dezamăgirea lui Petrescu.

Mai poate CFR să răspundă încă o dată?

Nici n-am apucat să ne întrebăm treaba asta cu voce tare, că Păun, abia trimis în joc, a șutat tare și bine plasat de pe dreapta, portarul Bane a respins cum a putut, iar Omrani ne-a demonstrat încă o dată că este un atacant complet: primul la minge, francezul nu i-a lăsat nicio șansă lui Bane: 3-3, încă 10 minute pentru o calificare mare de tot.

Miraculoasă? Nu chiar. Pentru că CFR n-a lăsat impresia că între ea și campioana Scoției există o prăpastie de valoare.

Dovadă, campioana României a rezistat cu maturitate până la final, în ciuda celor șase minute de prelungire dictate, cu mare generozitate, de la margine, și a lovit încă o dată la ultima fază, prin Țucudean – cu o scăriță de toată isprava!

Acest frumos și spectaculos 4-3 o duce pe CFR în play-off-ul cu Slavia Praga, campioana Cehiei și liderul actualei ediții (un singur gol primit în primele cinci etape), și-i garantează prezența în grupele Europa League chiar și-n caz de eliminare. Dar nimeni nu trebuie să ia în calcul lucrul ăsta la Cluj. Nimic n-ar fi miraculos dacă CFR ar merge până la capăt…

Primul meci cu Slavia se joacă la Cluj, pe 20 august. Returul va urma pe 28 august.

 

Foto: Flaviu Buboi / SPORT PICTURES

 

 

 

 

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.