CSM București pierde din nou la un gol cu Esbjerg. Calificarea în Final4 se joacă săptămâna viitoare, în Danemarca

Lead.ro 1 mai 2022

CSM București pierde meciul tur din sferturile de finale ale Ligii Campionilor, 25-26 cu Esbjerg, după o partidă începută slab, în care a fost tot timpul cu un pas în spatele danezelor, căutând egalarea. A reușit s-o facă pe final, dar n-a fost suficient. La fel ca-n faza grupelor, danezele au câștigat la ultimul atac.

*

În ciuda atmosferei apăsătoare din Sala Polivalentă și unei lovituri de la 7 metri apărate în primul minut de Grubisic în fața lui Henny Reistad, începutul de meci a aparținut danezelor. Mai organizate în apărare și mai eficiente în atac, jucătoarele antrenate de Jesper Jensen s-au distanțat rapid la patru goluri: 7-3 după primele 10 minute.

A fost o primă parte în care atacul CSM-ului n-a funcționat bine, lipsindu-i coerența și claritatea în fața unei apărări agresive avansate a danezelor, și în care doar acțiunile individuale ale Cristinei Neagu au părut să reducă, ocazional, din diferență. În jumătatea cealaltă, Esbjerg și-a creat spații în apărarea CSM-ului prin jocul bun cu pivotul și a punctat pe tabelă prin aruncările talentatei Henny Reistad, ale lui Tranborg și extremei Solberg (187), distanțându-se chiar la cinci goluri, 5-10.

Două schimbări făcute de Adi Vasile au revitalizat jocul echipei bucureștene, care s-a apropiat la două goluri (8-10): întâi, Marie Davidsen, intrată în poartă în locul lui Grubisic, a reușit trei parade importante. Apoi, prezența în teren a Eduardei Amorim s-a simțit atât în apărare – ceva mai compactă -, cât și în atac, unde jucătoarea venită de la Rostov-Don a reușit primele ei trei goluri pentru CSM în Liga Campionilor.

Scorul pauzei a fost 9-12. În repriza a doua, CSM a continuat să muncească pentru a reduce din diferență, ajutată de apariția extremei Carmen Martin în inter dreapta, unde CSM continuă să sufere, și de aruncările grozave ale Cristinei Neagu, golghetera actualei ediții a Ligii Campionilor, cu 103 goluri. În minutul 41, echipa antrenată de Adi Vasile s-a apropiat la un singur gol, 15-16.

Esbjerg a avut însă răspunsuri de fiecare dată, ba prin Solberg, ba prin pivoți sau prin aruncări de la distanță, astfel că au menținut un avans de două-trei goluri, ajutate și de câteva decizii neinspirate din atacul bucureștencelor. Jucătoarele lui Adi Vasile n-au renunțat și, prin momente bune ale lui Emilie Arntzen (două goluri) și Alexandrei Dindiligan (trei) s-a apropiat din nou la un gol.

Când tabela a arătat pentru prima oară egal, 24-24, era deja minutul 56. A egalat Cristina Neagu, cu al nouălea ei gol azi.

Putea fi egal în Sala Polivalentă. Putea fi chiar victorie, căci CSM a recuperat o minge cu 10 secunde înainte de final, dar a irosit atacul. Esbjerg a reușit să marcheze în ultimele secunde de joc (un gol ce a părut să fie bară, dar validat ulterior) și să obțină o victorie la limită 26-25. Un rezultat care-i lasă CSM-ului loc de speranțe pentru meciul retur. Săptămâna viitoare, în Danemarca, se joacă pentru calificarea în FINAL4.

Context:

CSM București a ajuns în sferturile de finală ale Ligii Campionilor după ce adversara ei din optimi, CSKA Moscova, a fost exclusă din competiție. Și Esbjerg a ajuns direct în sferturi, pentru că a câștigat grupa inițială din care a făcut parte și CSM. Bucureștencele au încheiat faza grupelor pe locul 5, cu șapte victorii, un egal și șase înfrângeri, trei dintre ele frustante, cu gol primit la ultima fază.

Așa a pierdut CSM și cu Esjberg, în septembrie anul trecut, când danezele au revenit de la 18-21 și au câștigat cu 22-21, la ultima aruncare. La București a fost egal, 29-29, deci ambele întâlniri din faza grupelor au fost foarte echilibrate.

Or asta este încurajator, pentru că CSM joacă mai bine azi decât a făcut-o acum câteva luni. Cristina Neagu e într-o formă foarte bună, a confirmat-o și la echipa națională, iar la linia de nouă metri a apărut o altă jucătoare importantă, Eduarda Amorim, venită de la Rostov Don special pentru acest final de sezon.

Va fi interesant de văzut acum dacă Adi Vasile și jucătoarele lui au învățat să gestioneze mai bine finalurile de meci. Căci senzația este că echilibrul din grupe se va vedea și aici, în cele două meciuri de calificare în Final 4.

Esbjerg va porni cu prima șansă – măcar în teorie -, pentru că danezele au un lot echilibrat, cu jucătoare valoroase pe fiecare post, și cu o Henny Reistad care pare pregătită să se ia la întrecere cu Neagu în reușite personale.

Campioana Danemarcei a pierdut un singur meci în actuala ediție a Ligii Campionilor, așa că încrederea va aparține probabil jucătoarelor lui Jesper Jensen, care conduce și naționala Danemarcei. Dar parcă și presiunea va fi mai mare tot pe daneze: o eventuală ratare a turneului Final 4 ar anula, în bună măsură, parcursul excelent din faza grupelor.

Pentru CSM ar însemna o revenire în ultima fazei a competiției pe care a câștigat-o în 2016, la prima participare, și unde nu s-a mai calificat din 2018.

 

Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.