CSM și-a anunțat marile transferuri: patru jucătoare din echipa națională a României și câteva cunoștințe vechi vin la București

Lead.ro 1 martie 2019

Dacă știrea că Nora Mork a semnat cu CSM București a circulat încă de joi, alături de informațiile despre posibila colaborare cu Tomas Ryde, acum a venit și vremea anunțurilor oficiale: Primăria Capitalei le-a anunțat dintr-un foc pe Crina Pintea, Denisa Dedu, Gabriela Perianu și Laura Chiper, toate patru jucătoare importante în vestiarul echipei naționale a României, dar și pe Andreea Klikovac, Linea Torstensson și Carmen Martin – ultimele două făcându-și practic revenirea la București.

Toate sportivele vor juca pentru CSM în sezonul următor, începând cu 1 iulie, în vreme ce Iulia Curea (actualul căpitan al campioanei României, câștigătoare a Ligii Campionilor în 2016), Elizabeth Omoregie (de trei ori campioană a Sloveniei) și Dragana Cvijic (de două ori câștigătoare a Ligii Campionilor)  și-au prelungit și ele înțelegerile cu campioana României.

Luate pe rând, mutările – care coincid planurilor clubului de a forma la București nucleul echipei naționale a României, după exemplul altor echipe europene – par toate bune și foarte bune. Denisa Dedu, la cei 24 de ani ai ei, a adunat deja destulă experiență și la Siofok, dar mai ales la echipa națională, unde a jucat și cu Tomas Ryde, dar și cu Ambros Martin. Faptul că brașoveanca a semnat pentru doi ani cu CSM indică o intenție de predare a ștafetei în poartă, unde Paula Ungureanu și Jelena Grubisic se apropie de ultimele lor sezoane în handbalul mare.

Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Despre Crina Pintea s-a vorbit intens în ultima perioadă. Chiar și când pivotul României a anunțat că a semnat cu Gyor până în vară, zvonurile despre aducerea ei la CSM se auzeau din toate părțile. Desemnată cel mai bun pivot al Campionatului European din Franța, Crina a ajuns și ea la 28 de ani, joacă excelent pentru Gyor, cu care are șanse bune să câștige Liga Campionilor în acest an. În plus, vorbind deschis despre anii ei grei, Crina a demonstrat recent că e pregătită să interpreteze un rol important și în afara terenului.

Colegă la națională cu Crina Pintea, alături de care formează adesea axul central al apărării lui Ambros Martin, Gabriela Perianu (24 de ani) a semnat și ea, tot pentru doi ani, cu CSM. Revenită în forma ei bună după câteva accidentări mai grele, Gabi a jucat bine și pentru Siofok, dar și pentru România, la Europeanul din Franța. E de așteptat ca ea și Crina să ocupe centrul apărării și la CSM.

Lângă ele se va așeza probabil și experimentata suedeză Linnea Torstensson, care revine la București – al cărui cetățean de onoare este – pentru încă un an. Linnea a avut un rol important în campania din 2016, când CSM a mers până la capăt în Liga Campionilor.

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Altă handbalistă care a câștigat Champions League, și încă de trei ori, este celebra Nora Mork. Exploziva jucătoare a Norvegiei, cu care a câștigat o sumedenie de medalii, are acum 27 de ani și revine pe teren după o perioadă de mai bine de un an în care a fost chinuită de accidentările la genunchi. Operată de opt ori, Nora – cu toate calitățile ei excepționale – va rămâne o necunoscută, pentru că nimeni nu prea știe la ce să se aștepte după o pauză atât de lungă și grea. Totuși, dacă va fi sănătoasă, probabil că ea poate fi din nou, și asta fără mari dezbateri, cel mai bun inter dreapta al jocului.

Tot acolo va căuta să joace și Andrea Klikovac (27 de ani), jucătoare importantă pentru naționala Muntenegrului (unde Adrian Vasile, secundul lui CSM, a văzut-o din aceeași poziție de secund), cu care a și câștigat aurul la Euro 2012. Momentan la Kisvárdai KC, în Ungaria, Klikovac poate fi și ea o opțiune pentru un inter lăsat descoperit după anunțul plecării Amandei Kurtovic.

În fine, pentru că și pe extremă era nevoie de nume noi, Carmen Martin (30 de ani) revine la CSM București după frumoasa perioadă precedentă (2014-2017), când a câștigat și ea Liga Campionilor și a primit același titlu de ”cetățean de onoare” al Capitalei. Desemnată cea mai bună extremă dreapta a Campionatului European din 2014, 2016 și 2018, iberica este medaliată cu bronz la Olimpiada din 2012, tot pe locul trei a terminat și Mondialul din 2011 și are în palmares și două medalii de argint la Europene (2008, 2014). Mai important, ea a arătat excelent și în Franța, chiar dacă Spania n-a ajuns prea departe.

Titulara naționalei României pe postul de extremă dreaptă, Laura Chiper, medaliată cu bronz la Mondialul din 2015, vine și ea la București din vară. Chiper joacă de opt ani în Liga Florilor, la Corona Brașov, și pare acum, la 29 de ani, gata pentru pasul înainte.

Foto: Mircea Roșca / Sport Pictures

În finalul comunicatului de presă, CSM s-a grăbit să anunțe că lucrurile nu s-au terminat aici: campania de achiziții va continua, la fel și eforturile de prelungire a contractului Cristinei Neagu, cea mai bună jucătoare a lumii: „Discuțiile se poartă în continuare, iar oficialii clubului din Capitală și-au exprimat toată deschiderea vizavi de prelungirea colaborării.”

Asta va depinde probabil și de numele viitorului antrenor al echipei, nu doar despre bugetul de salariu. Toate semnele indică faptul că Dragan Djukic nu va rămâne la echipă după terminarea acestui sezon, chiar dacă, măcar în teorie, totul e încă pe masă. La fel cum a fost și cu Kim Rasmussen, pe care presa îl dădea demis în fiecare săptămână până în luna mai a lui 2016, când danezul a câștigat Champions League.

De dragul discuției, vom spune doar că dacă zvonurile aducerii lui Tomas Ryde își vor primi confirmarea, atunci șansele ca Neagu să mai rămână la echipă cresc.

 

Erată: în acest articol am corectat informațiile potrivit cărora Carmen Martin ar fi obținut medalii de aur la Europenele din 2008 și 2014 (ambele câștigate de Norvegia în fața Spaniei).

Foto main: Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.