Cu atenție specială la finalizare, Naționala României câștigă la scor cu Puerto Rico, se pregătește acum pentru Suedia

Andrei Năstase 11 decembrie 2021

După înfrângerea dureroasă, greu de acceptat cu Olanda – un meci din care s-ar fi putut obține măcar un egal -, România a început slab cu Puerto Rico. A fost nevoie de intervenția fermă a lui Adi Vasile, pe care rar l-am văzut iritat în fața jucătoarelor sale, pentru ca România să se concentreze mai bine și să-și facă treaba cu Puerto Rico: a fost un simplu 43-20, în al doilea meci din grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal.

România ajunge la 4 puncte în Grupa 2, urmează întâlnirea cu Suedia de luni seară (ora 19.00), un ultim meci dificil în care – chiar și fără miza calificării în sferturile de finală – Adi Vasile și jucătoarele pe care le antrenează își pot demonstra progresul; și își pot testa nivelul.

Asta n-a fost posibil în jocul de azi cu Puerto Rico, o adversară care deja pierduse la scor meciurile cu echipele europene la acest Mondial: 7-43 cu Norvegia, 10-48 cu Suedia, 15-55 cu Olanda.

România a fost ceva mai generoasă. Măcar la început.

Fără Crina Pintea, Laura Moisă și Iulia Dumanska, toate odihnite azi, Adi Vasile a început cu Daciana Hosu în poartă și cu câteva handbaliste care au jucat mai puțin în primele patru meciuri din Spania. Una dintre ele, extrema Alexandra Badea, chemată la lot după accidentarea Oanei Borș, a dat primele două goluri ale României cu Puerto Rico – au fost chiar primele ei goluri pentru echipa națională la un turneu final. De fapt, Alexandra a fost una dintre remarcatele acestui meci: cu 6 goluri din 7 aruncări, extrema Rapidului a fost foarte precisă la finalizare.

Nici Cristina Laslo, cea mai bună marcatoare a României la acest Mondial, n-a jucat prea mult, dar și ea a marcat azi 5 goluri.

Finalizarea – mai ales din situațiile clare – a fost una dintre temele meciului de azi. Căci ăsta e și probabil primul lucru pe care și-l pot reproșa jucătoarele României la acest turneu final: s-a ratat foarte mult și cu Iran sau Kazahstan, s-a ratat și cu Norvegia, dar portărița Lunde a avut și ea un cuvânt de spus aici. Contra Olandei, finalizările au fost ceva mai bune, însă cele două-trei ratări din final au fost cu adevărat costisitoare.

Cu Puerto Rico, la 7-5, după 16 minute în care jucătoarele lui au ratat șapte-opt finalizări simple, Adi Vasile s-a hotărât că a văzut destul: ferm și mai nervos decât l-am văzut în ultimii ani, el a cerut un time-out (necesar) în care le-a amintit jucătoarelor sale unde sunt și le-a spus să nu se joace.

Mișcarea a funcționat, România a marcat patru goluri la rând și a câștigat următoarele 14 minute cu scorul de 13-4. Mai important, o singură ratare pentru România, și asta de la 7 metri.

La vestiare s-a mers cu 20-9, iar Naționala a început repriza secundă așa cum o încheiase pe prima: concentrate, jucătoarele României s-au repezit la 26-9, profitând și de intervențiile frumoase pe care Diana Ciucă le-a reușit în poartă.

Până la final, suporterii români din tribune s-au asigurat – prin încurajările lor neîntrerupte, că ritmul rămâne alert. Așa că scorul a continuat să ia proporții: Subțirică, Dindiligan (7 goluri din 7 aruncări azi), Rotaru sau Tănasie, intrată și ea pe extrema stângă, au crescut avansul la 35-14 în minutul 50.

La final, România a câștigat cu 43 la 20. Adevăratul câștig? Eficiența în fața porții.

O eficiență care trebuie demonstrată contra Suediei, într-un meci care ne poate aduce mai aproape de obiectivul inițial: clasarea între primele 10 echipe. Naționala a încheiat pe locul 12 și Campionatul Mondial din 2019 (în Japonia), dar și Europeanul de anul trecut din Danemarca.

 

Foto main: Sorin Pana / Sport Pictures

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.