Din nou România și Olanda, din nou Ambros Martin vs Helle Thomsen. Ce va fi diferit în meciul pentru bronz

Andreea Giuclea 16 decembrie 2018

Doar șapte zile au trecut de la precedenta întâlnire cu Olanda. La câte s-au întâmplat de atunci, ai fi zis că sunt mai multe.

Dacă ambele echipe ajungeau la meciul lor din main round neatinse, cu victorii pe linie, cu moralul ridicat și cu etichete ca „the team to beat” agățate de tricou, săptămâna scursă de atunci a adus multe încercări și pentru România, dar și pentru Olanda.

România trebuie să joace acum fără Cristina Neagu, cea mai importantă jucătoare a ei, dar și Olanda, care ajunsese la acest turneu cu câteva absențe, nici n-a apucat să se bucure bine de revenirea lui Nycke Groot (a lipsit două meciuri după accidentarea cu România), că a mai pierdut două jucătoare importante, extrema Martine Smeets și apărătoarea Jessy Kramer. (Prima a marcat patru goluri din patru aruncări acum o săptămână, cea de-a doua – trei din trei.)

Mai mult, ambele echipe și-au rătăcit, în urma ultimelor rezultate, încrederea pe care o aveau la ultima lor întâlnire. România s-a luptat mult pentru victoria cu Spania, s-a luptat și mai mult pentru a pierde la doar două goluri cu Ungaria, apoi a fost învinsă clar în semifinala cu Rusia. Dincolo, Olanda a fost pusă la punct mai întâi de Norvegia și apoi de Franța, în două meciuri în care superioritatea adversarelor a fost limpede.

Poate că aura de invincibilitate pe care echipele lor o aveau după primele trei sau patru meciuri ale competiției s-a risipit, dar Ambros Martin și Helle Thomsen nu se gândesc prea mult la asta. Un singur lucru îi mai interesează: medalia de bronz.

„E prima oportunitate pe care o am cu echipa națională de a juca pentru o finală și de a lupta pentru o medalie”, a spus Ambros Martin între Rusia și Olanda. „Trebuie să recunosc că în repriza a doua, Rusia a fost mai bună, dar trebuie să ne fie clar că fără Cristina, toate opțiunile noastre trec prin munca din apărare. Și (cu Rusia) n-am făcut o treabă bună acolo. Trebuie să îmbunătățim asta dacă vrem să câștigăm bronzul”, spune spaniolul, care crede că meciul cu Olanda va fi chiar mai dificil decât cel cu Rusia.

Women’s EHF EURO 2018, Media call Paris, France 15.12.2018. Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

„Cred că șansa noastră a fost cu Rusia, dar în a doua repriză, au fost mai bune. Fizic, Olanda e o echipă foarte puternică, pe care sigur nu a afectat-o că a jucat semifinala mai târziu decât noi. Dar să vedem cum vor fi și la nivel mental, pentru că își doreau să ajungă în finala mare, au făcut un campionat impresionant. Va fi un meci complicat, ne-au învins deja în main round, destul de ușor. Și acolo am făcut o primă repriză bună, dar n-am fost capabile să continuăm la fel în a doua, așa că vom vedea dacă am învățat un pic din aceste ultime meciuri.”

Cum anume va fi diferit acest meci pentru bronz de precedenta întâlnire din grupa principală? Helle Thomsen, antrenoarea Olandei, crede că decisive vor fi resursele fizice: „Ambele echipe au mai multe jocuri, în corpuri s-a acumulat oboseală, nu știm cum vor fi la ora meciului. Am văzut că și România și noi am avut probleme în a doua repriză împotriva unor echipe puternice. Vom vedea acum cine e mai proaspăt”, a spus daneza, fostă antrenoare a CSM-ului.

Cum va fi să joace contra unei echipe care și-a pierdut cea mai bună jucătoare? „Nu cred că va fi mai ușor fără Cristina. Cred că e probabil cea mai bună jucătoare din lume, dar am văzut (cu Rusia) că și alte jucătoare au făcut un pas în plus; sunt handbaliste care joacă la cluburi importante și acum trebuie să facă mai multe. Nu cred că va fi mai ușor pentru că nu e ea, dar tot cred că Neagu e probabil cea mai bună jucătoare din lume”, a răspuns Thomsen, înainte să spună că „petrec la fel de mult timp lucrând la tactică, cu sau fără Neagu. Știm cum joacă România, e treaba defensivei să rezolve.”

Women’s EHF EURO 2018, Media call Paris, France 15.12.2018. Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

Poate că apărarea Olandei a câștigat meciul contra României acum șapte zile, însă Helle Thomsen nu se gândește prea mult la meciul precedent. Mai ales că și Olanda are necazuri cu accidentările:

„Avem două jucătoare accidentate care nu pot juca și am doar o schimbare rămasă, deci vom folosi doar 15 jucătoare, nu cred că e bine pentru un meci de bronz. Dar asta e, nu ne putem plânge, nu putem schimba asta.”

Întrebată despre obiectivele echipei ei – dacă e mulțumită de parcursul până aici – Helle Thomsen ne-a adus încă o dată aminte de ascensiunea Olandei în ultimii ani. „Nu știu dacă e o surpriză că ajuns aici, dar suntem fericite, pentru că știam înainte de turneu că ne lipsesc niște jucătoare și că va fi greu. Dar cunosc echipa asta, suntem puternice împreună. Pentru că anul trecut am câștigat bronzul, lumea a zis că acum n-am jucat cel mai bun handbal; poate nu, dar tot luptăm împreună. Nu vom renunța niciodată la luptă, cum s-a văzut și la ultimul meci, chiar dacă Franța a fost mai bună; au fost prea puternice fizic și cu așa un public, e greu să le bați. Dar anul trecut am câștigat bronzul și sper să reușim din nou. Nu am o motivație diferită pentru că e România, eu îmi doresc medalia de bronz și nu contează cu cine jucăm.”

În final, Helle Thomsen nu-și face prea multe griji în privința motivației jucătoarelor ei. „Nu e niciodată greu să motivezi jucătoarele când joacă pentru o medalie, nu va fi o problemă.”

*

România – Olanda începe la ora 15.00, în direct pe TVR. Franța și Rusia vor juca (de la 18.30) finala mare. Una dintre ele va încheia turneul cu două titluri în vitrină, pentru că Rusia deține aurul olimpic (Rio 2016), iar Franța a câștigat Mondialul de anul trecut din Germania.

Foto: EHF EURO © Anze Malovrh / kolektiff

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.