Din ziua a V-a: Naționala de handbal trece de Muntenegru, Tiberiu Dolniceanu se oprește în optimi, tenisul e suspendat de ploaie, iar Robert Glință ratează semifinala

Andreea Giuclea 10 august 2016

HALTERE

Update 22:40

Florina Hulpan (69 kg) a concurat în același timp cu sfertul de finală al scrimerului Tiberiu Dolniceanu, prilej de emoții duble pentru suporterii români. Hulpan a ratat primele două ridicări de 100kg, stilul smuls, dar a reușit-o pe a treia. Apoi s-a retras din concurs, din cauza unei accidentări, astfel că primii doi halterofili români intrați în concurs nu reușesc să-l și termine.

SCRIMĂ

Update 22:11

Sabrerul Dolniceanu este oprit în optimi de ungurul Aron Szilagyi, care avansează în primii patru cu 15-10. Tibi a revenit spectaculos de la 4-8 la 10-9, dar Szilagyi a recuperat și l-a depășit. Despre parcusul lui am scris aici.

TENIS

Update 22:00

Pentru că la Rio plouă în continuare, meciurile de tenis au fost amânate și se vor relua mâine. Astfel că nici semifinala dintre Horia Tecău şi Florin Mergea și americanii Johnson şi Sock nu va mai avea loc în această noapte.

HALTERE

Update 21:00

Halterofilul Dumitru Captari a intrat azi în competiție, la categoria 77 kg. A început cu o ridicare de 145kg, stilul smuls, dar apoi a avut două tentative eșuate la 150kg. Ajuns pe ultimul loc după prima jumătate a concursului, în grupa B, n-a mai reluat competiția.

SCRIMĂ

Update 20:53

Tiberiu Dolniceanu merge mai departe în optimi cu scorul 15-13, după un meci tensionat cu sabrerul belgian Van Holsbeke. Tibi, mai scund cu aproape 20 centimetri decât adversarul său, s-a folosit de două ori de „zborul” care i-a adus tușe din aer, a țipat des și s-a departajat la limită, după ce Van Holsbeke reușea să-i egaleze în mare parte din timp atacurile. Îl urmărim din nou pe planșă de la 21:40.

ÎNOT

Update 19:47

Tot azi a revenit în bazin și Robert Glință, înotătorul de 19 ani care a surprins natația calificându-se în finala de 100m spate. N-a mai reușit însă aceeași performanță și la 200m spate. Deși și-a câștigat seria, cu 1:57:91, nu s-a clasat în primii 16 care au mers mai departe în semifinale.

Update 19:24

Tânăra de nici 14 ani Ana Iulia Dascăl, prezentă la Jocurile Olimpice printr-o invitație din partea Federației Internaționale de Natație, nu s-a calificat în semifinalele probei de 100m liber, terminând a cincea în seria sa, cu timpul 58,72. În prima serie înotase și Yusra Mardini, sportiva din Siria care face parte din echipa refugiaților, dar nici ea nu s-a calificat mai departe. Cursa a fost câștigată de Kate Campbell, care a stabilit și un nou record olimpic: 52,78, și care va concura în semifinală împotriva surorii ei.

SCRIMĂ

Update 19:06

Sabrerul Tiberiu Dolniceanu trece cu ușurință și fulgerător de chinezul Sun Wei pe pista roșie, cu 15-7. Dolniceanu ajunge pe tabloul de 16 al probei individuale, unde-l întâlnește de la 20:35 pe belgianul Seppe Van Holsbeke.

HANDBAL

Update 19:02

Cu o apărare centrală mai energică și mult mai agresivă decât în primele două meciuri, cu câteva jucătoare aflate în ziua lor bună, România a reușit să treacă de Muntenegru, medaliata cu argint de la Londra. La capătul unui meci început timid și terminat bine, fetele s-au impus cu 25 la 21. Mai multe despre meci am scris aici.

SCRIMĂ

Update 14:50

Mălina Călugăreanu, singura floretistă care ne reprezintă la Rio, e oprită la primul duel de pe tabloul de 64, de brazilianca Ana Beatriz Bulcao, scor 15-12. Călugăreanu, scrimera de 19 ani care participă pentru prima oară la Jocurile Olimpice a fost la câteva tușe distanță de a merge mai departe. A condus mare parte din meci, o regăseam la 7-3 în a doua repriză, însă în ultima manșă ambele au ținut strâns, recuperând tușe ba una, ba cealaltă, ca într-un final să ne țină cu sufletul la gură printr-un 12-12. În scrimă se poate întâmpla orice de la o secundă la alta, tot auzim, sau una dintre ele a avut o zi proastă. Orice variantă am alege, Mălinei i-a scăpat dramul de noroc care părea să-i stea pe umăr până spre final. Bulcau a recuperat rapid trei tușe, una după alta și a mers mai departe pe tabloul de 32.

CANOTAJ

Update 14:50

Semifinalele au fost amânate momentan din cauza vântului care persistă.

*

Articolul inițial

Începe o zi încărcată pentru delegația României la Rio, cu șanse la medalii, dar și momente de răscruce pentru sportivii care n-au mers prea bine. În schimb, pentru alții drumul abia acum începe.

Programul de azi al românilor:

 • Avem două semifinale la canotaj, barca de două rame (Laura Oprea, Mădălina Bereş), de la 14:30 și cea de două vâsle categorie uşoară (14:50), în timp ce barca feminină de 8+1, cea mai medaliată din istoria acestui sport, mai are o șansă de calificare, în recalificări (15:50).
 • Tiberiu Dolniceanu, singurul sabrer român calificat la Rio, pornește azi în lupta pentru o medalie individuală, după argintul obținut cu echipa la Londra. (18:45) Dacă se califică, finala e la la 00:30.
 • Scrima românească mai are o speranță, în Mălina Călugăreanu. Sportiva de 19 ani participă la floretă individual, de la 14:30;
 • Naționala de handbal mai are o șansă să iasă din pasa proastă pe care a arătat-o în primele două meciuri din grupă și caută primele puncte olimpice în partida cu Muntenegru, de la 17:30.
 • Robert Glință se întoarce în bazinul olimpic pentru proba de 200m spate (19:25), după finala de 100m spate reușită la doar 19 ani. Iar la proba feminină de 100m liber (19:00) va concura Ana Iulia Dascăl, o înotătoare de 13 ani și 11 luni care a primit o invitație din partea Federației Internaționale de Înot de a participa la Rio ca junioară.
 • Semifinală la tenis. După ce-au trecut spectaculos de favoriții brazilieni aseară, Horia Tecău și Florin Mergea au azi șansa să-și asigure o medalie. Joacă pentru finala contra americanilor Sock și Johnson, după ora 20.00.
 • Începe și tenisul mixt. După meciul de dublu, Mergea și Tecău se întorc pe teren pentru primul tur la dublu mixt. Mergea face pereche cu Monica Niculescu și se lovesc de spaniolii David Ferrer / Carla Suarez Navarro, după ora 22.00, în timp ce Tecău și Irina Begu joacă contra perechii poloneze Lukasz Kubot / Agnieszka Radwanska.
 • Doi halterofili români își testează azi puterile: Florina Hulpan, la categoria 69 kg, de ora 21:30, și Dumitru Captari, categoria 77 kg, de la ora 1.00

 

Ce e de urmărit azi din alte sporturi:

 • Natație. După ce și-a adăugat în vitrina cu medalii încă două de aur, ajungând la 21, Michael Phelps se întoarce azi în bazinul olimpic pentru calificările în semifinale la 200m mixt. Fetele au finala la 200m fluture și la ștafeta 4x200m liber, iar băieții la 100m liber și 200m bras.
 • Tenis. Nadal are azi programate nu mai puțin de trei meciuri: la simplu, contra francezului Gilles Simon, de la 18:30, urmat de semifinala la dublu și primul tur de dublu mixt.
 • Gimnastică. După ce a câștigat concursul pe echipe cu Japonia, Kohei Uchimura se întoarce azi pentru concursul de individual compus, unde speră să-și apere titlul olimpic de acum patru ani, și are toate șansele s-o facă.
 • Fotbal. După două egaluri cu Iraq și Africa de Sud, Brazilia mai are o șansă  să spele rușinea în fața suporterilor care au început deja să-i huiduie. Neymar&Co întâlnesc azi Danemarca.
 • Baschet. După ce l-a întrecut pe Michael Jordan în clasamentul punctelor olimpice, americanul Carmelo Anthony continuă azi cursa, când SUA joacă cu Australia. Cu 258 de puncte, Anthony e pe locul trei și-i are în față pe David Robinson (270 puncte) și pe LeBron James (273).  De văzut, tot azi, Serbia-Franța, iar la fete SUA-Serbia.
Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.