Doi români conduc în clasamentul probei de sărituri de la mare înălțime, după prima parte a concursului

Andreea Giuclea 25 iulie 2023
Proiect susținut de
× Proiect susținut de

Corespondență Lead.ro din Fukuoka, Japonia

Constantin Popovici și Cătălin Preda sunt pe locurile 1 și 2 în concursul de sărituri de la 27 de metri de la Campionatele Mondiale de Natație de la Fukuoka, la capătul rundelor 1 și 2. Întrecerea se va încheia joi, cu săriturile trei și patru. 

 

Constantin Popovici (foto) conduce clasamentul cu 232,20 puncte, dar atletul român spune că nu-i place să verifice clasamentul intermediar. „Am văzut că sunt primul, dar de obicei nu-mi place să verific clasamentul; nu știu, poate e o superstiție, dar îmi place să aștept până la sfârșit. Am avut o mică întrerupere din cauza tunetelor, dar am reușit să reluăm cu brio.

Am avut ambele sărituri de nota nouă, e o săritură foarte bună, având în vedere că am un coeficient de dificultate foarte mare, al doilea per total pentru toate cele patru sărituri. Făcând săritura de nouă, îți aduce o grămadă de puncte și cam asta îmi propusesem să fac.”

Constantin, despre care am scris pe larg aici, spune că încearcă să folosească presiunea ca o sursă de energie. „Emoții toată lumea are, presiunea e pentru toată lumea. Sunt Campionatele Mondiale, sunt o dată la doi ani, la noi în cazul nostru au fost patru ani, dar această presiune este bună, dacă știi cum să o folosești. Poți să o folosești ca energie și să te focusezi.”

Pentru ziua finală, Popovici are un plan cu care se simte confortabil. „Pentru finală am aceleași sărituri ca și anul trecut la europene, de exemplu. Eu am săriturile astea de un an jumate aproape, sau mai bine de un an jumate. Este un coeficient extraordinar de bun. Anul ăsta am ajuns la nivelul în care le stăpânesc mult mai bine și atunci rămân cu aceste sărituri. Nu este cazul să fac ceva mai dificil pentru că întotdeauna când faci ceva mai dificil durează un pic până faci ca să îți iasă bine. Așa că rămân cu săriturile care le știu și mă focusez să le execut cât mai bine.”

Pe locul al doilea este Cătălin Preda, cu 207,60 puncte – podiumul fiind încheiat de ucraineanul Oleksiy Prygorov, cu 197,25.

„Au fost două prime runde de care sunt mulțumit; evident, sunt în spatele meu acum și nu mai pot face nimic pentru a impacta rezultatul acestor două runde. Mă uit înainte, avem o zi de odihnă și de antrenament, iar joi vor fi rundele finale, după care se va decide rezultatul final. Capul sus, fruntea sus, ochii unde îmi e și inima. Și, bineînțeles, țintesc spre un rezultat după care am alergat foarte mult timp.”

Întreruperea dintre runde cauzată de condițiile meteo nu l-a încurcat pe Cătălin. „Asta a fost provocarea de astăzi. Mă bucur că am reușit să-mi păstrez calmul și concentrarea. Am revenit cu o săritură foarte bună în cea de-a doua rundă, care m-a propulsat în Top 2 al clasamentului intermediar. Ține de fiecare individual cum gestionează presiunea, provocările, întreruperile. Am știut ce să fac cu pauza respectivă. Am făcut ce-am știut și mă bucur că a ieșit aproape maxim de bine pe cât aș fi putut face a doua rundă.”

Cătălin știe că totul se joacă până la capăt și fiecare punct e important. „Concursul constă în patru runde și fiecare săritură contează pentru clasamentul final. Fiecare punct contează la fel de mult ca orice altă săritură. Au fost suficiente concursuri la care am ratat rezultate la mai puțin de un punct, așa că, din toate acele experiențe, eu consider că am învățat ceva și rămân concentrat pe a-mi face treaba mea. Nu mă impactează atât de tare performanța altora, cât faptul că întotdeauna trag să scot tot ce am mai bun, pentru ce am muncit în toată perioada de pregătire.”

Ce ar însemna un rezultat bun aici pentru el? „O confirmare a faptului că fac lucrurile corect și este încă un pas intermediar spre realizarea de sine către care țintesc”.

Foto: Profimedia Images

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.