Dortmund are parte de sărbători liniștite, dar Bayern pândește de-acum orice pas greșit: 3 idei la jumătatea drumului în Bundesliga

Danny Coposescu 23 decembrie 2018

Diseară, după întâlnirea dintre Mainz și Hoffenheim, Bundesliga intră în hibernare pentru următoarele trei săptămâni. În ce privește topul clasamentului, „die Hinrunde‟ s-a încheiat deja. Dortmund e campioană de toamnă pentru prima dată din sezonul 2010/11 încoace și pleacă în vacanța din Marbella la adăpostul unui avantaj de șase puncte față de Bayern. La prima vedere, nu se putea mai bine pentru Lucien Favre și ai săi.

Totuși, ultimul capitol al turului ar putea să fie un punct de cotitură în desfășurarea campionatului. Pasul greșit al liderului la Fortunei Düsseldorf și seria de cinci victorii consecutive a lui Bayern complică puțin concluziile la finalul anului.

1. Bayern „e din nou acolo‟

Asta e urarea de Crăciun a antrenorului Kovac, una care face cât o amenințare pentru rivale. Că echipa sa n-a fost mereu „acolo‟ în prima jumătate a cursei nu poate fi negat nici de Karl-Heinz Rumennigge, altfel pregătit oricând să te lovească peste cap cu constituția germană pentru orice critică adresată clubului. La finalul unui 3-0 vital pe terenul lui Eintracht Frankfurt, directorul executiv al lui Bayern a lăsat să cadă paravanul pe care l-a ridicat cu atâta încăpățânare în momentele grele: „Niko și jucătorii au avut câteva discuții bune, sunt din nou uniți.‟

O recunoaștere mai clară că lotul a fost cândva dezbinat nu vei primi. La fel de semnificativă e și revelația că, înainte și după partida cu Benfica din Champions League, au avut loc ședințe pe alocuri înfocate. Cert e că discuțiile au pus lucrurile pe drumul bun. Singurele puncte pierdute de bavarezi de atunci au fost pe Amsterdam Arena, în acel 3-3 care i-a asigurat oricum locul întâi în grupă.

În perioada asta, Bayern a dat un nou înțeles sintagmei „fotbal bătrânesc‟ care a scos din sărite conducerea acum câteva luni. Asta pentru că bătrânul Franck Ribery e unul dintre catalizatorii principali ai revenirii. Cu cinci goluri în șapte jocuri, inclusiv o dublă decisivă cu Eintracht, francezul a pus punct și propriilor probleme: de la pălmuiri cu jurnaliștii în noiembrie la a doua tinerețe în decembrie. Intrat în ultimele cinci luni de contract, importanța sa n-a fost nicicând mai mare, în contextul în care jumătate din efectivul lui Kovac își petrece sărbătorile pe masa de tratament.

Pauza e tare binevenită, o recunoaște și Ribery. Iar dacă ne luăm după morișca de zvonuri pornită deja, întăririle sunt pe drum. Fie că e vorba de Lucas Hernandez de la Atletico Madrid sau de alte ținte, activitatea pe piața de transferuri devine esențială. E o lecție pe care Bayern o învață târziu. Mulțumită bătrânilor, s-ar putea să nu fie prea târziu.

2. Dortmund ține un ochi în oglinda retrovizoare

Și Lucien Favre a avut parte de o experiență cu potențial educativ. Eșecul neașteptat de marți seară a conturat limitele actuale ale unui proiect care s-a dezvoltat mai rapid decât ar fi crezut cineva. Inclusiv elvețianul a părut uneori surprins de parcursul acestei formații care nu de mult era la pământ. Asta nu înseamnă că n-a încercat constant să tempereze entuziasmul. Cum spune și Ulrich Hartmann de la Süddeutsche Zeitung, cuvântul „excelent‟ nu face parte din vocabularul său. Derbiul împotriva lui Gladbach, câștigat cu 2-1, a fost doar „bun‟.

Prestația lui Jadon Sancho, însă, a fost mai mult decât bună. Într-un fel, aici e și baiul pentru Borussia. Diferența dintre pana de imaginație suferită la Düsseldorf și victoria asta e prezența din start a unui adolescent supertalentat, capabil să inventeze ceva pe loc, cum a făcut-o la golul de 1-0. Există și alte surse de creativitate, ce-i drept. Reus, Bruun Larsen și chiar Götze, care a avut un impact enorm de pe bancă, au flerul necesar. Dar influența englezului, cu șapte goluri și nouă assist-uri, e cu totul specială. Iar Favre e conștient că, la vârsta asta, Sancho trebuie încă protejat de povara așteptărilor.

E o dilemă care se extinde și în alte compartimente. Cei din apărare de-abia dacă au trecut de majorat. La 23 de ani, Manuel Akanji pare veteran pe lângă puști ca Diallo, Zagadou sau Hakimi. Accidentările frecvente și scăpările ocazionale reprezintă celălalt tăiș al sabiei când te bazezi pe verva tinereții. În sezonul ăsta, o medie de peste un gol primit pe meci nu-i neapărat motiv de griji – doar RB Leipzig se poate lăuda cu numere mai bune. Dar pe măsură ce Dortmund se va apropia de titlul mult visat, lipsa de experiență s-ar putea să conteze tot mai mult.

3. Mai e loc de cineva în lupta asta?

Dieter Hecking nu s-a dat de ceasul morții după ce-a căzut la nouă puncte în urma galben-negrilor. La urma urmei, turul făcut de Mönchengladbach e aproape la fel de surprinzător ca povestea de succes de pe Westfalenstadion. „Die Fohlen‟ se mândresc cu singurul procentaj de 100% pe teren propriu în Bundesliga. Forma slabă din deplasare – doar două victorii, una dintre ele pe Allianz Arena – probabil nu le va permite să se bată pentru trofeu. În cel mai rău caz, vor avea un cuvânt uriaș de spus în narațiune atunci când Bayern și Dortmund o să vină în vizită.

RB Leipzig e mai preocupată de a-și păstra ultimul loc de Champions League, obiectivul principal pe care Ralf Rangnick vrea să-l îndeplinească înainte de venirea lui Julian Nagelsmann în iunie. Dar în ediția asta ieșită din tiparul ultimilor șase ani, parcă nici o distanță de 11 lungimi nu-s de ajuns să te scoată complet din discuție. Când Bayern nu mai pleacă în cantonamentul din Qatar cu titlul în bagaj, totul pare posibil. 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.