E bun și locul trei: CSM București pierde pentru prima dată cu Rostov, se pregătește pentru sfertul de finală cu Metz

Lead.ro 10 martie 2018

Pentru prima dată în scurta ei istorie, CSM București pierde cu Rostov Don, termină pe locul trei în grupa principală, dar reușește să arate – pentru o mare bucată din meci – ca o echipă de FINAL 4. Tot în Rusia, SCM Craiova s-a calificat în semifianlele Cupei EHF, după ce a câștigat returul la Togliatti cu 26-23. În tur, oltencele pierduseră cu 25-23.

*

Într-un duel pe care mulți specialiști îl așteaptă și în Final 4-ul de la Budapesta, Rostov și CSM București ne-au oferit unul dintre cele mai bune jocuri din faza principală a Ligii Campionilor.

Ajunse în Rusia după primul eșec din actuala ediție a campionatului românesc, 21-23 la Craiova, jucătoarele lui CSM București au avut în față o sarcină cu adevărat complicată: neînvinse acasă de mai bine de 30 de meciuri, rusoaicele au pornit pentru prima dată favorite și, împinse de la spate de tobele și vuvuzelele din tribune, au început meciul mai bine: 3-0 după patru minute care-au semănat mai degrabă cu un asalt decât cu un joc sportiv.

Dar CSM n-a căzut nici pe călcâie, nici pe gânduri, a găsit răspunsul perfect – trei goluri în 90 se secunde – și a egalat la trei, descurajânndu-i puțin pe gălăgioșii spectatori ruși.

După 12 minute de joc, CSM a trecut pentru prima dată la conducere, 5-4, într-o perioadă a meciului confiscată de braziliana Pessoa și de Paula Ungureanu, care-au găsit câteva parade cu totul deosebite. Duelul portărițelor a fost câștigat de Paula – numită cea mai bună jucătoare din Champions League în luna februarie -, iar CSM a profitat: 7-5 și chiar 9-6, moment în care Frederic Bougeant a apelat pe primul timeout. Francezul a cerut mai multă răbdare la construcție și mai multă concentrare la finalizare, unde echipa lui marcase doar două goluri din acțiune în primele 21 de minute; restul au venit de la șapte metri.

CSM nu s-a lăsat scoasă din zona bună, Paula a blocat din nou, campioana României s-a dus la 10-6 și apoi a ratat (chiar de la șapte metri) ocazia desprinderii la cinci goluri. Avea să fie un moment esențial. De aici încolo Rostov a jucat mai îngrijit, a găsit golul ceva mai simplu (chiar dacă Paula a rămas la fel de zgârcită), iar ritmul jocului s-a mai domolit. În loc de handbalul-vijelie care i-a amețit și pe spectatori, cele două echipe au acceptat să meargă cap la cap până la pauză: 12-9 pentru CSM București.

La reluare, Rostov a intrat din nou mai bine în atmosferă și, pas cu pas, rusoaicele s-au întors în joc și au egalat la 15. Au fost opt-nouă minute nebune care i-au zăpăcit până și pe producători – rămași fără timp pentru reluări, aceștia au fost salvați de Paula Ungureanu, care s-a decis să mai domolească lucrurile cu câteva intervenții speciale. Rezultatul? Altă perioadă cu goluri puține, minute în care defensivele și portărițele au luat fața finalizărilor din atac. Abia după câteva recuperări succesive, Rostov a găsit cumva golul de 18-17, cu ceva mai mult de 12 minute rămase de joc.

Neagu a egalat pentru CSM, Rodrigues a tras-o pe Rostov înainte, Manea a egalat iar, rusoaicele au trecut din nou în avantaj, și așa s-a jucat până când Rostov a primit ocazia să plece la două goluri distanță. Paulă, însă, n-a fost de acord: a apărat încă o aruncare de la șapte metri – a treia – și Niombla a găsit pătrunderea pentru 20-20.

Cu mai bine de șapte minute de joc, un lucru devenise evident: CSM putea termina pe locul doi chiar și cu un egal, din moment ce la București s-a terminat 22-22, iar în Rusia se vor marca mai multe goluri.

Dar rusoaicele n-au avut timp și chef de calcule. Ilina a aruncat de la 10 metri direct în vinclu, Pessoa a scos aruncarea lui Mehmedovic, iar Makeeva a marcat pentru 23-21, cu trei minute înaintea finalului. Chiar dacă Gullden, Neagu și Kurtovic au marcat toate trei, Rostov și-a făcut treaba pe fiecare atac și a închis meciul la 25-24.

Primele reacții

„Din păcate, partea a doua a început foarte prost. Nu am reacționat cum trebuie la deciziilor luate de Rostov. Continuă pasa proastă a unor decizii venite de pe banca noastră. Nu e o tragedie, nu s-a schimbat nimic, vom juca cu Metz, dar este păcat că nu am reacţionat cum trebuie la schimbările rusoaicelor‟, a spus Bogdan Vasiliu, preşedintele secţiei de handbal de la CSM Bucureşti, la microfonul Telekom Sport.

„Trebuie să luăm măsurile care se impun. A fost clar o schimbare faţă de tot ce am jucat până acum, dar primele minute din repriza a doua nu au fost ce trebuia. Sper ca la Bucureşti să obţinem golurile necesare cu Metz pentru liniştea din retur”, a continuat acesta, alimentând cumva zvonurile care o dau demisă pe Helle Thomsen de la CSM.

Ce urmează

CSM București termină grupa principală pe locul trei, după Györ (care are o sarcină ușoară cu Krim) și Rostov, și se pregătește acum de un sfert de finală (la începutul lunii aprilie) cu Metz – dacă nu cumva franțuzoaicele se împiedică duminică de Thuringer.

Măcar la prima vedere, dubla cu Metz e și ea complicată. În primul rând, pentru că returul urmează să se joace în Franța; în rând secund, pentru că Metz este o echipă robustă, fără slăbiciuni evidente și cu un parcurs remarcabil pe teren propriu, unde a reușit să treacă inclusiv de Vardar, una dintre favoritele acestei ediții.

Dacă toate calculele hârtiei se vor respecta, în Final 4-ul de la Budapesta vor ajunge, cu șanse similare, Györ, CSM București, Rostov și Vardar.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.