„ECHIPA IDEALĂ” a lui Dorinel Munteanu: cinci campioni mondiali, trei baloane de aur, idolul Matthäus, Hagi în locul lui Messi

Ciprian Rus 1 iunie 2020

Așa cum știi, am lasat recent seria Echipa mea ideală, o invitație de a cunoaște echipele de vis ale oamenilor pe care îi urmărim. E vorba de un prim 11 ideal, post cu post. Și nu ne interesează cine poate forma cea mai puternică echipă, ne interesează argumentele subiective, afecțiunea pentru un jucător sau altul. În rest, nu există alte reguli, generațiile pot fi amestecate, jucătorii pot fi așezați și pe alte posturi.

Serios ca un „neamț”, fostul mare internațional român Dorinel Munteanu, liderul selecțiilor în tricoul României, și-a făcut o echipă „bombă”, cu care se poate bate împotriva celor mai pretențioase adversare imaginabile. Mare fan al fotbalului german, Munti nu putea ocoli câteva dintre numele sonore care au făcut istorie în Bundesliga sau în naționala „Panzerelor” – Lothar Matthäus, Thomas Hassler sau Robert Lewandowski, dar nu a uitat și nume grele care i-au stat alături în vestiar, precum Bodo Illgner, Miodrag Belodedici sau Gică Hagi.

Dorinel Munteanu: „Echipa mea ideală” 

Portar = Bodo Illgner. Profesionist, cu super calități, adevărat lider de echipă. Mi-a fost un coleg foarte bun la FC Koln. A fost campion mondial, a jucat la Real Madrid, cred că asta spune totul despre el.

Fundaș dreapta = Cafu. Mi-a plăcut ritmul său de joc. Foarte bun pe fază defensivă, dar prezent mereu și pe fază ofensivă. Calități deosebite, fundaș lateral perfect, atent în defensivă și decisiv în atac.

Libero = Miodrag Belodedici. Mi-a fost coleg, l-am apreciat foarte mult ca jucător. Are o carte de vizită cum puțini au, cu două Cupe ale Campionilor, cu echipe diferite, a confirmat apoi pe unde a jucat în Europa. Mi-e un bun prieten, dar eu l-am apreciat în primul rând ca fotbalist, pentru eleganța lui și pentru plasamentul lui.

Fundaș central = Fabio Cannavaro. În ciuda staturii lui, avea o detentă foarte bună. Un jucător rapid, care a fost foarte greu de depășit. Și la construcție te puteai baza pe el.

Fundaș stânga = Paolo Maldini. Un profesionst desăvârșit, stâlp de bază la marele Milan, unul dintre marile modele din fotbalul mondial.

Mijlocaș dreapta = Gheorghe Hagi. Despre Hagi trebuie să mai vorbesc? Un jucător care a tras mereu echipa după el. Despre calitățile lui nu are rost să mai spun nimic. Aș fi putut alege pe poziția lui alt jucător, Maradona, Messi sau alții, dar îl aleg pe el pentru că l-am cunoscut foarte bine și știu bine cât de mare a fost.

Mijlocaș central = Lothar Matthäus. A fost campion mondial. Excelent mijlocaș central, număr 10 cum se juca atunci, l-am urmărit foarte mult, a fost unul dintre idolii tinereții mele. Un jucător complet.

Mijlocaș central = Zinedine Zidane. Am și jucat contra lui, l-am urmărit foarte mult, îi urmăresc cariera de antrenor, în continuare. A fost un jucător puternic, atipic, cu o putere extraordinară, cu o tehnică impecabilă, mi-a părut foarte mult.

Mijlocaș stânga = Thomas Haessler. Mi-a plăcut de el de când a debutat la echipa națională, cred că am debutat cam deodată. Un jucător care punea în dificultate orice adversar, fotbalist de ambele picioare, scund, cu ruperi de ritm, decisiv în momente-cheie. L-am avut adversar în Bundesliga, mi-a plăcut ca jucător.

Atacant = Robert Lewandoswki. Se potrivește foarte bine la Bayern și în campionatul german. Au jucat la Bayern atâția jucători buni care nu au confirmat cum o face el. Marchează foarte multe goluri, orice minge îl prinde în fața porții e gol garantat. Într-o zi bună, nu ai cum să îl oprești. Deși toată lumea știe în Germania cât e de periculos, continuă să dea 30 de goluri pe sezon, iar asta zice foarte mult despre el.

Atacant = Marco van Basten. Mi-au plăcut oportunismul și eleganța lui. Un atacant complet, avea și stângul, avea și dreptul, avea execuții fantastice, precum cea din finala Euro 1988.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.