Fără câteva piese de bază, fetele luptă, dar pierd clar returul din Norvegia. Lucrurile importante abia acum încep

Lead.ro 13 martie 2016

Într-un meci fără miza rezultatului, România pierde pe terenul campioanelor europene, mondiale și olimpice, 17-27,  în grupa de calificare la Campionatul Mondial din Suedia (decembrie 2016). Ambele echipe vor ajunge la Euro fără emoții.

Așa cum a anunțat săptămâna trecută, la Cluj, unde România a trecut de Norvegia (25-20) după o pauză de peste 15 ani, Tomas Ryde și-a odihnit titularele pentru meciurile decisive din următoarele zile: așa cum știi, România își joacă participarea la Jocurile Olimpice de la Rio la finele săptămânii viitoare (18-20 martie), alături de Danemarca, Uruguay și Muntenegru.

Astfel, problema învingătoarei nu s-a pus niciun moment. Tomas Ryde și Costică Buceshi au folosit meciul cu Norvegia ca pe-un test (de lux) în care să vadă la lucru și alte jucătoare. Odihnă – completă sau parțială – pentru Paula Ungureanu, Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Oana Manea, Valentina Ardean (Alice) Elisei sau Gabi Szucs, ocazie grozavă pentru alte jucătoare să câștige ritm și experiență pentru bătăliile viitoare.

Și, în pofida scorului, au existat destule lucruri bune: Denisa Dedu, în poartă, a arătat foarte bine, la fel și Mădălina Zamfirescu, iar Patricia Vizitiu (șase goluri, cea mai bună jucătoare a României), Luciana Marin sau Laura Chiper au continuat să-și ia viteză pentru asaltul din Danemarca.

Chiar dacă au început timid, iar campioanele mondiale s-au desprins rapid la 5-1, fetele au avut (de două ori) șansa să egaleze la șase. Au ratat, iar Norvegia nu domină de pomană handbalul feminin al ultimilor 20 de ani: campioanele au profitat și au fugit din nou la patru goluri, 9-5, după primele 20 de minute.

Apărarea, chiar și fără Paula, care i-a lăsat locul în poartă Denisei Dedu, a funcționat bine în prima repriză, chiar dacă de pe semicerc au lipsit apărătoare de bază. La pauză s-a intrat cu 12-8 în favoarea Norvegiei, dar diferența ar fi putut fi mai mică.

Însă atacul, sigur, are de suferit când lipsesc de acolo Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Aurelia Brădeanu sau Oana Manea, între altele.

Când mai curajoase, când prea timide, au încercat să compenseze Mădălina Zamfirescu, Luciana Marin sau Patricia Vizitiu. Pati a tras mult, a marcat șase goluri și a câștigat încredere pentru mini-turneul (de maximă importanță) care pândește de vineri încolo. Rămasă să acopere postul de inter dreapta după accidentarea Melindei Geiger, starea de spirit și forma sportivă a Patriciei Vizitiu sunt foarte importate pentru obiectivul României: prezența la Jocurile Olimpice din vară.

Or, testul de duminică seară oferă semne bune: Pati a dat drumul la braț pe aruncare, a colaborat bine cu pivotul și cu extrema, deci a oferit câteva soluții într-un atac sărăcit de absențe.

Pentru fete urmează meciul cu Suedia, pe 15 martie, la Malmö (foarte aproape de Copenhaga), ultimul joc de pregătire înaintea celor trei meciuri decisive cu Danemarca (18 martie), Uruguay (19 martie) și Muntenegru (20 martie).

Primele două clasate merg la Jocurile Olimpice.

Tot zilele acestea și tot în preliminariile pentru Euro 2016, Danemarca a pierdut ambele meciuri cu Rusia, 27-31 în deplasare, 22-24 acasă, iar Muntenegru, după două meciuri echilibrate, și-a împărțit victoriile cu Croația.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.