Fără pași greșiți | În drum spre Campionatul European de handbal, naționala României caută să învingă Insulele Feroe și Austria

Lead.ro 19 aprilie 2022

Naționala României se pregătește de ultimele două meciuri din grupa de calificare la Campionatul European de handbal feminin: primul se joacă miercuri, o deplasare lungă în Insulele Feroe (ora 21.00, în direct pe Prima Sport 2), al doilea vine în duminica Paștelui (ora 18.00, în direct pe TVR 1), la Râmnicu Vâlcea, cu Austria –  și va fi probabil decisiv pentru calificarea la turneul final pe care Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru îl vor organiza între 4 și 20 noiembrie.

Grupa României e condusă de favorita Danemarca, care și-a câștigat fără griji primele patru meciuri, între ele și cele două jocuri contra României. Danezele vor juca miercuri în deplasare cu Austria, adversara noastră directă pentru calificarea la EURO 2022.

Uite cum arată clasamentul Grupei 2:

**

Concentrate pe obiectivul propus, jucătoarele României spun că nici o partidă nu este câștigată înainte, chiar dacă România e considerată favorită atât cu Insulele Feroe, cât și cu Austria.

„Presiune există mereu. Știm că ne așteaptă două meciuri împotriva unor adversari poate mai facili pe hârtie, însă cred că handbalul este din ce în ce mai competitiv și echipele mici sunt mai puține. Vor fi două meciuri grele, însă eu zic că ne vom califica la Campionatul European”, spune Eliza Buceschi.

„Jucăm pe terenul lor, avem o deplasare destul de lungă până în Feroe. Timpul de pregătire este foarte scurt. Nu o să fie simplu deloc, dar ne dorim victoria. După ce vom bate Feroe și ne asigurăm punctele puse în joc, putem vorbi de Austria. Duminică, atunci când avem meciul cu Austria, sper să fim în cărți pentru calificare, să avem un meci reușit și să ne bucurăm de calificare”, adaugă Cristina Laslo.

„Cred că în sport trebuie să te respecți în primul rând pe tine și trebuie să respecți adversarul – niciodată nu trebuie să-l subestimezi. Despre Feroe acesta a fost primul lucru pe care l-am discutat înaintea meciului de anul trecut de la Mioveni: că nu avem voie să le subestimăm. Acesta e și cuvântul și ordinea de zi acum, iar pentru asta fetele nu trebuie să facă nimic altceva decât să intre în teren și să fie extrem de concentrate și conectate ca echipă, dar și individual pe sarcinile pe care le au. Încă nu discutăm foarte mult de Austria, pentru că e foarte important să o luăm pas cu pas. La echipa națională se spune că nu ai timp și cumva e normal. Activitatea e atât de comprimată încât dacă o folosești bine și corect îți va da și suficient timp pentru lucrurile importante”, explică Adrian Vasile.

Bianca Bazaliu, care marcat, în chiar ultima secundă, golul cu care România a terminat la egalitate meciul în Austria, scor 33-33, speră ca returul de duminică să fie mai ușor: „Mi-aduc aminte tot meciul, nu doar acea fază. Într-adevăr am scos un egal acolo, după ce la pauză am condus. Trebuie să jucăm aceste două meciuri de la minutul 1 până la minutul 60”.

Programat în Sala Sporturilor „Traian” din Râmnicu Vâlcea, meciul cu Austria este așteptat cu nerăbdare de jucătoarele noastre, care știu că vor fi încurajate din primul până în ultimul minut de fanii locali, foarte mari iubitori ai acestui sport.

„Mă bucur să jucăm la Râmnicu Vâlcea, un oraș care cunoaște handbalul și trăiește prin handbal. Sper să fie sala cât mai plină și să fie alături de noi”, spune Eliza Buceschi. „Suportul spectatorilor contează pentru noi și ne va împinge de la spate”, adaugă Bianca Bazaliu.

„Sper să vină apropiați, prieteni, familie, suporteri adevărați care vin mereu și ne susțin. Abia aștept să jucăm pe teren propriu. Oriunde am jucat noi în țară a fost o mare nebunie și aștept să vină. Va fi într-adevăr zi de sărbătoare, va fi prima zi de Paște, dar așa cum noi suntem pe teren, așa îi aștept și pe ei să se relaxeze o oră în sala de sport alături de noi”, spune și Cristina Laslo.

„E prima dată când o să jucăm de Paște. Cred că așa nu arată decât viața celor care fac sport de performanță. Câteodată ai sărbători, câteodată nu ai. Ai timp sau nu ai timp de familie, pentru că primul lucru este asta, meseria pe care o faci. Are o și mai mare însemnătate să poți să-ți reprezinți țara într-o zi extrem de importantă cum e cea sfintelor sărbători pascale; și sperăm din tot sufletul ca oamenii, după ce se vor fi bucurat de Înviere și de masa de prânz alături de familie să se bucure și de meci alături de noi”, spune selecționerul Adrian Vasile.

„Am mai jucat de Paște, dar nu cred că alături de echipa națională. Cu echipa de club, însă asta e viața noastră, mă bucur. Vor fi cei dragi în tribună și vom sărbători așa, iar alături de fani să sărbătorim calificarea la Campionatul European”, adaugă Eliza Buceschi.

Fetele nu vor putea merge la slujba de Înviere, pentru a fi odihnite la ora partidei.

„Ne vom odihni, avem nevoie de o noapte liniștită înainte. Vom sărbători Paștele, avem credința cu noi și știm că cineva e alături de noi mereu” – Eliza Buceschi

„Odihna este foarte importantă, nu ne permitem să trecem miezul nopții și să nu ne odihnim. Nu o să putem respecta întru totul sărbătoarea pascală, dar poate la un moment dat contează foarte mult să te conectezi și sufletește mai mult decât fizic. Cred că avem o scutire. Masa de Paște va fi după meci, mai degrabă. Cred că înainte de meci vom ciocni un ou, să respectăm o parte din tradiție”, a mai spus Adrian Vasile.

Foto: Sorin Pana/Sport Pictures

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.