Fără titluri, însă cu miză | Sezonul de handbal din România se încheie fără echipele campioane, dar cu Dinamo și Râmnicu Vâlcea pe locurile 1

Lead.ro 18 mai 2020

Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal (FRH) a decis, potrivit ProSport, să nu acorde titlurile de campioană pentru acest sezon încheiat înainte de vreme, dar nu anulat: Dinamo a terminat pe primul loc la masculin, SCM Râmnicu Vâlcea a terminat pe locul 1 în campionatul feminin. Clasamentul acesta va conta pentru calificarea în Liga Campionilor.

*

În Liga Zimbrilor mai erau de jucat trei etape. Dinamo avea 5 puncte avans și un meci mai puțin decât Potaissa Turda. Totuși, Dinamo, care urma să întâlnească PSG în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor – înainte ca sezonul european să fie închis și el – nu e sigură de locul ei în viitoarea ediție a Ligii. Competiția își va schimba formatul, iar campioana României (sau locul 1, în cazul ăsta) are nevoie de un wildcard pentru a fi inclusă. Asta în ciuda rezultatelor foarte bune din ultimii ani.

„Noi vom face lobby ca Dinamo să participe în Champions League“, spunea Alexandru Dedu, președintele FRH, în urmă cu patru zile.

În Liga Florilor ar mai fi fost de jucat șapte etape, însă același Consiliu de Administrație al FRH votase, pe 4 mai, ca socotelile să se închidă mult mai repede, după meciul restant dintre Slobozia și CSM București, jocul care ar fi urmat să dea și campioana.
Acum, campionatul se închide cu SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București la egalitate de puncte. Însă Râmnicu Vâlcea, care a jucat un meci în plus, are golaverajul mai bun.


SCM Râmnicu Vâlcea, grație acestui loc 1 fără titlu de campioană, va fi echipa desemnată de FRH pentru viitorul sezon al Ligii Campionilor.


Despre desemnarea campioanei în Liga Florilor MOL și în Liga Zimbrilor, Alexandru Dedu a spus așa: „Am fi vrut ca altfel să fie tranșat acest campionat, dar termenul limită impus de EHF ne-a lăsat fără prea multe opțiuni și a trebuit să ajungem la un compromis de acest gen. În cazul în care se făcea și se accepta propunerea decernării titlului și a medaliilor de campion, se făcea în baza unui clasament, iar același clasament trebuia să decidă și care echipe să retrogradeze. Multe echipe ar fi avut șansa să fie campioane sau neșansa să retrogradeze, iar atunci nu puteam decerna titlul”.

„Vom face tot ce ține de noi ca CSM București să primească wildcard și să meargă în Champions League”, a adăugat Dedu, înainte să anunțe că se va renunța la criteriul jucătorilor extracomunitari în campionatul intern: vor fi opt jucători străini pe bancă și minimum doi jucători români pe teren.

 

Interviu Alexandru Dedu – 18 mai

Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a vorbit despre ultimele decizii din handbalul românesc, la puțin timp după terminarea ședinței Consiliului de Administrație.Hotărârile luate astăzi pot fi găsite aici ⤵️https://bit.ly/HotarariCA_18mai

Gepostet von FRH – Federația Română de Handbal am Montag, 18. Mai 2020

 

Actualul sezon de Liga Campionilor

FINAL4-ul de la Budapesta a fost mutat pentru weekend-ul 5-6 septembrie, însă EHF caută să adauge alte două zile (începând cu 3 septembrie) pentru a putea planifica tot la Budapesta și sferturile de finală ale actualului sezon: SCM Râmnicu Vâlcea – Metz; CSM București – Gyor; Buducnost – Esjberg; Rostov – Brest.

Dacă meciurile din FINAL4 nu vor putea fi jucate nici în septembrie, EHF intenționează să le mute pentru octombrie, caz în care sferturile de finală nu vor mai putea fi jucate (din cauza noului sezon, a noilor contracte de media și de marketing), iar cele patru echipe calificate vor fi Metz, Esbjerg, Györ și Brest, adică primele două clasate în fiecare din cele două grupe din Main Round. 

În Liga Campionilor la masculin, meciurile din sferturile de finală au fost anulate – inclusiv întâlnirea dintre Dinamo și PSG –, iar în FINAL4-ul de la Köln (programat pentru 28 și 29 decembrie) au fost calificate, în baza clasamentului din grupe, Barcelona, PSG, THW Kiel și Telekom Veszprém.

Dinamo va fi despăgubită cu circa 75.000 de euro.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.