Generația „băieților răi” a venit la Națională să impună altă atitudine. Cosmin Contra trebuie să fie o injecție cu adrenalină

Ciprian Rus 29 septembrie 2017

La câteva zile după ce a fost validat de Comisia Tehnică a Federației Române de Fotbal și a fost prezentat de președintele Răzvan Burleanu, noul selecționer al echipei naționale de fotbal, Cosmin Contra, a semnat marți lista convocărilor pentru jucătorii din străinătate, în vederea dublei cu Kazahstan (5 octombrie) și Danemarca (8 octombrie). Este prima decizie luată de Contra în noua calitate, după numirea colaboratorilor săi apropiați, „Jerry” Gane și Adrian Mihalcea, pe care i-a și trimis să-i urmărească miercuri și joi, în meciurile din Europa, pe jucătorii români eligibili de la Anderlecht și FCSB.

Spre deosebire de predecesorul său, Christoph Daum, Cosmin Contra își începe mandatul la conducerea Naționalei într-o atmosferă de suspectă acalmie, de care se face vinovată, desigur, și situația României în grupa de calificare, cu două meciuri fără miză rămase de disputat până la finalul preliminariilor. Surprinzător, situația de la Dinamo, echipă pe care a lăsat-o în afara zonei de „play-off”, îl urmărește pe Contra mai mult decât preocuparea opiniei publice pentru viitorul unei naționale pe care tânărul selecționer promite să o califice la Euro 2020.

La nivel de discurs, puține s-au schimbat față de 2016, când Christoph Daum promitea că România va ataca și când se apără, iar oficialii FRF îl prezentau pe neamț ca soluția cea mai bună pentru Mondialele din 2018 și pentru încă multă vreme de atunci încolo. Cea mai bună soluție, acum, după doi ani, nu mai e un selecționer străin, experimentat și titrat, ci un selecționer român tânăr și motivat(or), cu experiențe scurte pe la câteva cluburi din țară și străinătate și cu un singur trofeu câștigat (mai puțin decât Claudiu Niculescu cu FC Voluntari).

Cosmin Contra ne promite și el calificarea. Doar că, spre deosebire de Christoph Daum, vorbește mai puțin despre metodologie și mai mult despre atitudine. E greu de spus dacă metodologia s-a îmbunătățit o dată cu venirea lui Daum, posibil că da, Contra însuși a salutat schimbările făcute de staff-ul germanului la Mogoșoaia, cert e că lipsa de atitudine atât de deranjantă manifestată de România în meciurile cu Elveția și Albania de la Euro 2016 s-a văzut și în meciurile din aceste preliminarii.

„Nu pot să promit că echipa națională va face spectacol sau că va marca multe goluri, ce pot să promit e că poate vom vedea o altă atitudine, vom vedea o echipă mai organizată, care știe ce să facă în momentele-cheie ale jocului. Cred că avem jucători care să ne ajute să avem o bună posesie a balonului, cred că putem face o bună tranziție apărare-atac și să creăm momente foarte bune de joc.” – Cosmin Contra, selecționerul echipei naționale de fotbal

Când vorbește despre atitudine, Contra are deja în minte nevoiele jucătorilor noștri. Cu unii dintre ei a împărțit vestiarul și ca jucător, altora le-a fost adversar, unora le-a fost antrenor. Contra are un plan, iar asta s-a văzut în decizia, suprinzătoare pentru mulți, de a-l convoca la lot pe Bogdan Lobonț, un jucător care nu a jucat aproape deloc pentru AS Roma în ultimele patru sezoane.

De fapt, Contra a sacrificat poziția de al treilea portar, pentru care luptau Lung Jr și Niță, pentru a-și aduce în vestiar un motivator „pur sânge”, un „team manager”, un liant între antrenor și echipă, așa cum Lobonț s-a consacrat în ultimii ani la un club cu forța și complexitatea Romei.

„Simt că am nevoie de cineva care să transmită ideile mele, care să inducă aceeași idee de responsabilitate față de echipa națională, și eu cred că Bogdan Lobonț e ceea ce ne trebuie. Să nu uităm că de cinci ani, la Roma, orice antrenor vine la echipă îl folosește pe Lobby ca pe un cordon de legătură cu echipa. Și Totti spunea asta. Asta îmi doresc și eu de la el.” – Cosmin Contra, selecționerul echipei naționale de fotbal

„Lobonț își știe locul, nu l-am adus să joace la echipa națională, i-am spus că am nevoie de ajutor, iar el a fost foarte fericit și vine cu inima deschisă să ne ajute. Cred că e un jucător care poate insufla celor tineri acea dorință de a lupta pentru culorile echipei naționale”, a completat Cosmin Contra.

*

Despre nucleul dur al „generației de cristal”, cum a fost numită, cu o malițiozitate nu neapărat gratuită, generația lui Lobonț, Contra și Mutu, circulă și acum legende care mai de care, alimentate și de scandalurile extra-sportive în care au fost atrași unii dintre ei. „Băieții răi” care au ținut vreme îndelungată prima pagină a tabloidelor de la noi și din străinătate au acum șansa de a injecta noii generații acea răutate care lipsește echipei de azi.

Refuzat de „Generația de aur”, care s-a grupat în jurul viitorilor săi adversari la conducerea FRF, și refuzat și de Dan Petrescu, captiv într-un proiect faraonic la CFR Cluj, președintele Răzvan Burleanu a trebuit să se replieze în mijlocul ultimei generații a Naționalei care încă mai știa să joace fotbal.

Fotbaliști de mare talent, cu cariere impresionante la nivel de club, comparabile, unele, cu cele ale „Generației de Aur”, Contra, Lobonț și bunul lor prieten Mutu, care s-ar putea alătura și el proiectului federal, au rămas datori tocmai față de echipa națională: au fost acolo, dar mereu au ratat la mustață o performanță care să îi consacre în inimile suporterilor români. S-ar putea ca tocmai acest meci al lor cu „Generația de Aur” să-i întărâte, acum când au șansa să demonstreze ce pot din postura de antrenori…

*

România nu mai sperie pe nimeni, nici la figurat, nici la propriu, iar băiatul care l-a snopit pe Edgar Davids în timpul marelui derbi dintre Juventus și AC Milan simte că aici e de lucru. Sigur, încăierarea cu Davids l-a costat pe Contra încă niște sezoane în postura de cel mai bun fundaș dreapta din Europa. Cosmin regretă acum evenimentul, nu vrea să mai vorbească despre el, dar se simte în încrâncenarea sa din viața de antrenor că nimic nu urăște mai mult decât să-și vadă băieții mototoli, călcați în picioare de adversari.

De aici, de la atitudine și de la agresivitate vrea să pornească noul selecționer reconstrucția Naționalei, iar diagnosticul lui Contra pare corect. Apoi vin celelalte principii, nenegociabile, abia apoi vine distribuția tactică. „Cine are atitudine cu mine are întotdeauna poarta deschisă la echipa naţională. Cine nu poate să facă lucrul ăsta nu va mai veni. Am nevoie de jucători cu atitudine, de jucători care vor să se sacrifice în unele momente ale jocului. Dacă Alibec şi Budescu înţeleg asta, au poarta deschisă la echipa naţională”, a sunat primul avertisment al lui Cosmin Contra, în calitate de selecționer, pentru vedetele de la FCSB, la finele derbiului cu Dinamo.

„Îmi place foarte mult respectul, îmi place ordinea în tot ce înseamnă program, îmi place disciplina, nu m-aș abate niciodată de la disciplină.”

„Personal, prefer sistemul 1-4-2-3-1. Prefer școala spaniolă, îmi place posesia, pressingul avansat, controlul jocului, pe asta mă bazez, asta e metoda mea de lucru.” – Cosmin Contra

„Strategia mea? Să câștig fiecare meci! Indiferent de vârstă, un jucător poate ajunge la echipa națională. Pentru Euro 2020, vom încerca să integrăm jucători tineri, însă, până la urmă forma contează, iar cei mai în formă vor juca”. Dar, înainte de toate, repetă Contra, „vreau ca lumea să vadă sacrificiul pe teren”.

După doi ani cu vorbe ticluite și puncte puține, lumea e sătulă să mai asculte povești, vrea acțiune. Când l-a ales pe Bogdan Lobonț ca să i se alăture în vestiar, se prea poate ca „Mister” Contra să nu-l fi luat ca să-i fie PR…

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.