HCM Baia Mare trece de campioana Germaniei, Thuringer, și face un pas important spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor

Andrei Năstase 16 ianuarie 2016

Hărțuită serios de Thuringer, pentru care Eliza Buceschi a fost cea mai bună jucătoare din teren, HCM Baia Mare reușește să se impună chiar pe final, 25-23, și urcă astfel pe locul patru în clasamentul Grupei 1, ultima poziție care aduce calificarea în sferturile de finală ale Champions League.

Pentru handbalul românesc feminin este a doua victorie dintr-un frumos (și complicat) weekend de Champions League, după ce vineri seară, la București, CSM reușea să smulgă victoria nordicelor de la Midtjylland, campioanele Danemarcei. Ambele isprăvi au avut câteva lucruri comune și aduc echipele românești mai aproape de fazele finale ale competiției.

La fel ca CSM București în meciul ei cu Midtjylland, și echipa din Baia Mare a avut ceva mai multe probleme decât și-ar fi propus înaintea deplasării de la Thuringer, disciplinata și dinamica echipă a lui Herbert Muller. Vicecampioanele României au început indecis, au reușit doar un gol în primele nouă minute și s-au găsit rapid conduse cu 4-1. Pentru adversare se remarca încă din start Eliza Buceschi, care marca de trei ori în primele minute și reușea alte câteva pase decisive pentru noile ei coechipiere.

Elizei Buceschi, una dintre cele mai bune jucătoare ale României la Campionatul Mondial din Danemarca, pare să-i priască transferul la Thuringer (de la HCM Baia Mare). Ea joacă mult mai mult, iar asta îi dă ritm și încredere. De altfel, Eliza avea să fie cea mai bună marcatoare a lui Thuringer, cu șapte goluri, tot atâtea câte reușea și brazilianca Alexandra Do Nascimento, pentru HCM, echipă care intra la vestiare cu două goluri de recuperat, 10-12.

Era o primă repriză în care vicecampioanele României nu izbuteau să marcheze de la nouă metri, unde Alisson Pineau, cea mai bună marcatoare din actuala ediție a Ligii Campioanelor, era bine citită pe aruncare de portărița adversă. Așadar era nevoie de altceva în a doua repriză, iar fetele lui Aurelian Roșca au răspuns exact la timp, imediat dup ce Eliza Buceschi își trimitea colegele la patru goluri distanță, 14-10.

De acolo, însă, HCM a început să se apere mai precis în zona centrală și să atace mai hotărât.Alexandra Do Nascimento, olandeza Lois Abbingh, de pe interul stânga, și Melinda Geiger, de pe inter dreapta, reușeau să înscrie de la distanță și trăgeau astfel Baia Mare după ele. HCM egala și apoi prelua conducerea cu 18 la 17, înainte ca gazdele să ceară din nou (și pentru ultima dată) inițiativa, 22-21, cu ceva mai mult de cinci minute de joc.

Totuși, finalul avea să aparțină româncelor: Luciana Marin, păstrată și în atac, în centru, reușea să înscrie și să aducă câteva idei noi în atac, idei de care Melinda Geiger, curajoasă, a profitat și ea din plin (Melinda avea să încheie meciul cu cinci reușite, a doua marcatoare a echipei, la egalitate cu Abbingh). În plus, exact atunci când conta mai mult, Paula Ungureanu izbutea să închidă poarta prin trei intervenții decisive, și HCM câștiga astfel un meci în care nu și-a găsit nici ritmul, nici cel mai bun joc, dar a găsit ce era mai important: punctele.

Este a doua victorie la rând pe care HCM o smulge chiar pe final, după ce săptămâna trecută fetele lui Roșca învingeau mai greu decât o arată scorul (31-28) campioana Franței, Fleury Loiret. Și chiar dacă jocul nu a mers perfect, fetele dovedesc încă o dată o serioasă putere de luptă și o liniște proprie echipelor puternice. Într-o competiție în care mai toate jocurile se decid pe muchie, la milimetru, HCM păstrează șanse pentru sferturile de finală. Acolo, așa cum am învățat la recent încheiatul turneu final din Danemarca, totul este posibil.

În Grupa 1, Ferencvaros a trecut sâmbătă de Larvik și s-a apropiat la un singur punct de liderul Rostov, care joacă duminică în Franța, contra lui Fleury Loiret, echipă aflată la egalitate de puncte (patru) cu HCM Baia Mare. Pe ultimul loc rămâne Thuringer.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.