În loc de excelență, rezistență: Bayern aleargă cu viteză spre sosire, dar Dortmund e încă în cursă. Și are câteva avantaje

Lead.ro 15 aprilie 2019

A fost o săptămână plină la München. Bucuria acelui 5-0 de poveste cu Dortmund s-a prelungit cu petrecerea la care Boateng și-a lansat revista, apoi cu ziua de naștere a lui Ribery (36 de ani), și ar fi continuat probabil alte două zile, dacă încăierarea dintre Lewandowski și Coman n-ar fi oferit celor de la Bild un material demn de prima pagină. Dar în loc de un scandal întors pe toate părțile și întins pe toată săptămâna, Niko Kovac a reușit să închidă capitolul pe loc: i-a lăsat pe pugiliști să termine antrenamentul, cei doi s-au calmat, și-au dat mâna și l-au ferit pe antrenorul lor de probleme suplimentare. 

La conferința de presă dinaintea deplasării la Düsseldorf, Kovac a putut spune, cu zâmbetul pe buze, că jucătorii nu vor fi amendați, că astfel de lucruri se întâmplă des și, mai mult, îi demonstrează că echipa lui e foarte motivată pentru finalul campionatului. Se pare că cearta a pornit de la Lewandowski – numit recent al treilea căpitan al echipei -, nemulțumit de lejeritatea cu care tânărul francez a tratat câteva faze din meciul de antrenament. 

Ei bine, Coman și-a învățat lecțiile la timp. Cu două goluri, o bară și alte trei-patru șarje care se puteau încheia mai bine, aripa lui Bayern a rezolvat încă din prima repriză complicata deplasare de la Düsseldorf, unde Dortmund a pierdut primul meci al sezonului, la jumătatea lui decembrie – când lucrurile au început să se încurce pentru liderul de atunci.

Și-n vreme ce BVB a câștigat fără să impresioneze, 2-1 acasă cu Mainz (și doar Burki, cu o triplă paradă, a evitat egalul), Bayern și-a recăpătat primul loc făcând o nouă demonstrație de forță: acest 4-1 cu Fortuna are doar o pată – Bayern a primit din nou gol (un penalti discutabil, când scorul era deja 3-0), la fel ca-n fiecare meci din deplăsările acestui sezon. În rest, fără probleme în apărare, impresionant la mijloc și cu adevărat eficient pe benzi, unde Coman și Alaba, respectiv Kimmich și Gnabry (care, de când a devenit vegan, nu se poate opri din marcat) au făcut ce-au vrut din bieții adversari. 

Cu toate astea, sunt și vești proaste pentru campioana ultimilor șase ani. Neuer a ieșit accidentat și, până la vești suplimentare, se pare că-i vorba de o ruptură musculară care-l va ține pe căpitanul lui Bayern pe bancă cel puțin două săptămâni. (Ultima dată când a lipsit, bavarezii au lăsat puncet pe terenul lui Freiburg.)

Și Hummels a avut probleme la final, așa că marile griji ale liderului țin mai degrabă de accidentări, nu de forma sportivă.

Dincolo, la Dortmund, îngrijorările sunt diverse. Echipa nu mai arată efervescența cu care reușise să se desprindă la 9 puncte de Bayern. Și nu o mai arată de săptămâni bune. Reus, Sancho – cu două alte două goluri în ultima etapă -, Götze sau Alcacer (când joacă) pot avea oricând sclipiri de ținut minte, dar jocul lui Dortmund nu mai e același: ideile din atac par mai puține, problemele de la mijloc și din apărare apar adesea la suprafață în fața echipelor care-și bazează jocul pe forța fizică. În Germania, sunt încă destul de multe…

Veștile bune? BVB a trecut cu bine peste șocul înfrângerii din derbi, iar acum privește spre o deplasare destul de ușoară la Freiburg, care, chiar dacă a scos acel egal recent cu Bayern, scăpând ca prin minune pe final, n-a mai câștigat de patru etape și are o mulțime de accidentați. 

Și mai e un lucru. Oricine a făcut vreodată efort fizic știe că există un moment – indiferent de sport – când simți că nu mai poți. Corpul vrea să renunțe, te anunță cum știe el mai bine că e cazul să tragi pe margine. Dar dacă depășești momentul, o baterie de rezervă e disponibilă chiar după colț, și, de unde nu mai aveai nici aer, nici picioare, te trezești din nou zburdând ca-n tinerețe.

La cum se joacă din februarie încoace, asta pare să fie singura șansă a lui Dortmund: bateria de rezervă. În loc de excelența din tur, rezistența din retur. În ultima vreme, Dortmund a scos-o cumva la capăt cu Hertha și Wolfsburg, când putea să cedeze puncte decisive, iar acum trebuie să spere că eforturile au meritat.

Altfel, tendința e îngrijorătoare: în ultimele 10 meciuri, Dortmund a câștigat doar de cinci ori, iar două dintre victoriile astea au venit chiar pe final, cu ceva noroc. În clasamentul ultimelor 10 etape, BVB e pe șapte, cu doar 18 puncte și un golaveraj modest: 18-17.

Bayern, în schimb, are 25 de puncte din 30 posibile, iar golaverajul spune o parte din poveste: 35 de goluri marcate, doar 9 primite.

Totuși, parcă tocmai diferențele astea din ultima perioadă au schimbat cu totul percepția despre lupta pentru titlu. Dacă până de curând presiunea era pe Dortmund, care se vedea alergată din urmă de un coșmar pe care-l tot visează în ultimii șase ani, acum pare că singurul adversar al lui Bayern e chiar Bayern. Or asta poate muta mai toată presiunea pe umerii bavarezilor. Care, oricât de experimentați apar când îi cauți în buletin, nu au prea multă experiență într-o luptă strânsă pentru titlu. De unde să o aibă?

În plus, pe Bayern o așteaptă un program ceva mai greu, începând chiar cu Werder Bremen, neînvinsă de 10 meciuri, la fel ca Leipzig, altă adversară cu care liderul trebuie încă să joace. 

Cu Werder va juca și Borussia, peste două etape, chiar după derbiul cu Schalke de pe teren propriu. Dacă va trece cu bine și peste meciurile astea, atunci Dortmund va avea șanse tot mai mari să câștige acest titlu.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.