Încep Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Stuttgart. Cinci lucruri de știut înainte de start

Andreea Giuclea 3 octombrie 2019

540 de gimnaste și gimnaști din 92 de țări participă la cea de-a 49-a ediție a Campionatelor Mondiale, găzduită de Stuttgart, începând de vineri. E o ediție cu o miză specială pentru România, care încearcă să califice echipa feminină la Jocurile Olimpice de anul viitor, după ce a lipsit la ediția din 2016.

Iată câteva lucruri importante de știut înainte de start:

Obiectivele și așteptările României

Calificarea cu echipa feminină la Jocurile Olimpice din 2020 e obiectivul despre care se vorbește în gimnastica românească încă de la ultima ediție olimpică, Rio 2016, de unde echipa noastră a lipsit pentru prima oară în ultimii 40 de ani. E obiectivul despre care s-a vorbit în interviuri, în federații, la competițiile de gimnastică, în sălile de antrenament, și care stă acum pe umerii unor tinere gimnaste.

Denisa Golgotă (17 ani), Maria Holbură (19 ani), Ioana Crișan (17 ani), Carmen Ghiciuc (18 ani), Ana Maria Puiu (15 ani) și Maria Pană (16 ani) fac parte din echipa României care concurează vineri în arena Hanns-Martin-Schleyer-Halle din Stuttgart, în diviziunea a cincea a calificărilor Campionatului Mondial (4-13 octombrie), în jurul orei 19.00. Au nevoie de o clasare în primele 12 echipe ca să îndeplinească obiectivul olimpic.

Mai multe despre această miză și despre drumul lor spre Tokyo am scris aici.

Calificări individuale la Jocurile Olimpice

Pe lângă cele 14 medalii puse în joc, principala miză a ediției din Stuttgart va fi stabilirea echipelor calificate la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Tokyo. Echipele care au ocupat podiumul la ediția din 2018 sunt deja calificate, astfel că următoarele nouă vor obține biletul olimpic în această săptămână.

O noutate față de calificările anterioare este că sportivii se pot califica și individual. Primii 12 gimnaști și primele 20 de gimnaste din concursul de individual compus vor primi bilete spre Tokyo (cu condiția să fie un singur sportiv din fiecare țară, o regulă care nu exista în 2015, când Larisa Iordache s-a clasat pe locul 3 în concursul de individual compus, dar n-a putut participa la Rio). Mai mult, primii trei sportivi din finalele pe aparate (care nu s-au calificat deja cu echipele) vor primi și ei locuri la Jocuri, cu un număr de maxim trei gimnaști din fiecare țară.

Mai multe detalii despre procesul de calificare la Jocurile Olimpice pot fi găsite aici.

Cătălina Ponor, ambasadoare

Retrasă după Campionatele mondiale din 2017 din Montreal, Cătălina Ponor va fi ambasadoarea ediției de la Stutgart, la 12 ani după ce a câștigat acolo cu echipa României o medalie de bronz.

Gimnasta cu cinci titluri olimpice spune într-un interviu pentru site-ul Federației Internaționale că îi lipsește familia gimnasticii și că abia așteaptă să simtă din nou emoția unei competiții. Gimnastica mi-a dat totul: o familie uriașă, frumoasă; disciplină; gustul unei victorii muncite din greu. Pe scurt, gimnastica a fost viața mea și îmi lipsește mult.”

Ponor și-a amintit de cele două competiții care au însemnat mult pentru cariera ei: Jocurile Olimpice de la Atena, unde a câștigat primele trei medalii de aur, și Campionatele Europene din 2017 de la Cluj. Am amintiri frumoase de la fiecare competiție la care am participat, dar acestea două mi-au dat cele mai frumoase amintiri din carieră.”

Competiția masculină

Echipa masculină a României luptă și ea pentru calificarea la Tokyo. Gimnaștii Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Vlad Cotună, Roland Zseder, Cristian Bățagă și Răzvan Marc, antrenați de Marius Urzică, au aceeași misiune ca a fetelor: calificarea în primele 12 echipe. Concursul masculin de calificări are loc pe 6-7 octombrie, iar românii concurează luni, în diviziunea a opta. De opt ori campion mondial, Marian Drăgulescu, în vârstă de 38 de ani, speră și la o calificare individuală la sărituri.

Pentru prima oară în ultimi 12 ani, din competiția masculină va lipsi legendarul gimnast Kohei Uchimura, de șase ori campion mondial absolut. Japonezul n-a fost inclus în echipa pentru aceste Mondiale, dar speră să-și încheie cariera cu o nouă participare olimpică la Tokyo.

Noile recorduri ale lui Simone Biles

Principala atracție a competiției și cele mai mari așteptări ale fanilor gimnasticii sunt legate însă de Simone Biles, de patru ori campioană olimpică și singura gimnastă care are patru titluri mondiale de individual compus și-l țintește pe al cincilea. (Doar japonezul Kohei Uchimura are mai multe, șase). Deținătoarea a 20 de medalii mondiale (din care 14 de aur), americanca are nevoie de încă trei pentru a egala recordul bielorusului Vitaly Scherbo și a deveni cea mai decorată gimnastă din istoria mondialelor.

Lumea gimnasticii așteaptă însă cu sufletul la gură mai ales noile elemente pe care Biles le-a arătat deja la Campionatele Naționale din SUA la finalul verii: două salturi extrem de dificile, de dificultate astronomică”, cum scrie jurnalista Rebeca Schuman într-un articol despre cum a schimbat Biles gimnastica mondială: o coborâre la bârnă cu două rotiri și două răsuciri, cea mai dificilă coborâre la bârnă, și o săritură dublă cu trei răsuciri la sol, cel mai spectaculos element pe care l-a executat orice gimnastă, la orice aparat, în istoria acestui sport”, scrie Schuman. Un element atât de dificil, încât foarte puțini gimnaști băieți îl pot executa.

Dacă vor fi executate la Stuttgart, ambele vor fi introduse în Codul de Punctaj cu numele ei (Biles are deja două elemente numite după ea). Mai mult, elementul de la sol e atât de dificil că va duce, cel mai probabil, la crearea unui nou nivel de dificultate în Cod. Elementele sunt acum numerotate de la A (cel mai ușor) la I (cel mai dificil), dar saltul de la sol va fi de nivel J. (Coborârea de la bârnă a fost evaluată ca fiind de nivel H).

E foarte palpitant că vor fi noi elemente denumite după mine, pentru că-mi demonstrează că le pot executa, mai ales având în vederea presiunea care va exista în acea seară”, a spus Simone Biles, care a revenit anul trecut după un an de pauză din gimnastică, în cadrul conferinței de presă dinaintea competiției.

Echipa Statelor Unite e favorită și la câștigarea aurului pe echipe, un podium pentru care vor mai lupta cel mai probabil Rusia și China, dar la care speră și Franța. Din echipa Statelor Unite nu face parte Morgan Hurd, campioană mondială la individual compus în 2017, campioană cu echipa la Mondialele din 2018 și de cinci ori medaliată la Mondiale. Atât de mare este concurența, atât de extins numărul gimnastelor din care se poate selecta echipa, și atât de mare distanța între nivelul acestui sport în SUA și în România. La campionatele naționale ale României de la începutul lunii septembrie, podiumul concursului de individual compus a fost ocupat doar de junioare: Ioana Stănciulescu, Silviana Sfiringu și Ana Maria Barbosu au obținut note mai mari decât senioarele, dar nu au încă vârsta care să le permită participarea la un campionat de senioare.

Foto main: Mihaela Bobar / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.