„Începem un nou drum, o nouă luptă pentru viitorul nostru” I Adi Vasile, înaintea barajului de calificare la Campionatul Mondial

Lead.ro 16 aprilie 2021

Naționala feminină de handbal joacă săptămâna aceasta pentru calificarea la Campionatul Mondial din Spania (2-19 decembrie 2021), unde România a fost prezentă la toate edițiile de până acum.

Pentru a continua această moștenire, echipa antrenată de Adi Vasile trebuie să învingă Macedonia de Nord în meciurile de baraj. Meciul tur are loc sâmbătă, în sala Dinamo din București (de la ora 18.00, în direct la TVR1), iar returul în deplasare, pe 21 aprilie, la Skopje.

„Începem un nou drum, o nouă luptă pentru viitorul nostru. Avem nevoie de o bucurie, ultimele 30 de zile nu au fost cele mai ușor de îndurat și avem nevoie de o răsplată. Avem șansa acestui baraj cu Macedonia, pe care îl vom trata cu respect si seriozitate, și avem nevoie de această bucurie pe care trebuie să ne-o facem. Este tipul de meci pe care de multe ori lumea îl privește ca având o favorită certă, iar pentru mine este foarte periculos, pentru că nu cred niciodată că lucrurile sunt scrise dinainte”, a spus seelecționerul Adi Vasile pentru SportsNet.

Eliza Buceschi, coordonatoarea de joc a României, crede și ea că România trebuie să abordeze cu precauție poziția de favorită: „Plecăm ca favorite, dar trebuie să demonstrăm asta. Echipele puternice te fac și pe tine să joci un handbal de calitate, dar atunci când joci cu un adversar mai slab, riști să intri în jocul lui și asta te poate costa. Vor fi 120 minute foarte importante, pe care trebuie să le abordăm ca și cum am juca cu o echipă de top.”

Amintirea turneului preolimpic

Naționala feminină a fost în martie la un pas de calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar ratarea acestui obiectiv încă își pune amprenta asupra moralului fetelor.

„Suntem cu moralul afectat după turneul preolimpic și nu vom putea trece atât de ușor peste acest insucces, dar este șansa noastră să demonstrăm că putem să facem mai mult și că merităm mai mult”, mai spune Eliza Buceschi.

„Am traversat o perioadă grea după ratarea calificării la JO, a fost o experiență neplăcută, dar am învățat foarte multe. Trebuie să ne ridicăm psihic și să ne gândim doar la victoria cu Macedonia”, o completează portarul Yuliya Dumanska.

„E o mare suferință faptul că nu ne-am calificat la JO, există o rană deschisă în noi. Am fost tare aproape de a ne califica, dar avem de muncă mult pentru acel puțin care ne-a lipsit să ajungem la Tokyo. După turneul preolimpic putem lua multe plusuri și am înțeles cât de mult contează acel 5% care ne-a lipsit să mergem la JO”, adaugă și Adi Vasile.

**

Campionatul Mondial din Spania va avea un format extins, cu 32 de echipe. Spania, ca țară gazdă, e deja calificată. La fel Olanda, campioana mondială en-titre, dar și Norvegia, Franța, Croația și Danemarca, ocupantele primelor patru poziții la Europeanul de anul trecut.

Echipa României pentru barajul cu Macedonia de Nord

Sunt 20 de jucătoare în lotul României pentru aceste două meciuri cu Macedonia de Nord. Față de turneul preolimpic din Muntenegru, la echipa națională s-au întors Bianca Bazaliu, Daria Bucur, Alexandra Subțirică-Iovănescu și Bianca Tiron. În timp ce Laura Popa și Raluca Băcăoanu sunt absente de la această convocare. 

Portari: Denisa Dedu (CSM București), Yuliya Dumanska (Podravka) și Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme stânga: Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea) și Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău);

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Gabriela Perianu (CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare), Bianca Bazaliu (CSM București) și Bianca Tiron (Dunărea Brăila);

Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Cristina Laslo (Minaur Baia Mare), Andreea Popa (Minaur Baia Mare) și Laura Pristăvița (Gloria Bistrița);

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică-Iovănescu (Gloria Buzău);

Inter dreapta: Daria Bucur (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București) și Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)

 

Celelalte întâlniri europene din barajul pentru turneul final din Spania:

Slovenia vs Islanda

Suedia vs Ucraina

Serbia vs Slovacia

Cehia vs Elveția

Rusia vs Turcia

Polonia vs Austria

Germania vs Portugalia

Muntenegru vs Belarus

Ungaria vs Italia

 

Foto: Sorin Pana/SPORT PICTURES

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.