JO Tokyo, ziua a 10-a | Bianca Ghelber e în finală la aruncarea ciocanului, echipa feminină de tenis de masă avansează și ea

Lead.ro 1 august 2021

O nouă zi plină de tensiune, la Tokyo, pentru sportivii români. Programate în a doua jumătate a competiției olimpice, întrecerile de atletism aduc în prim-plan tot mai mulți sportivi români, pentru care o calificare în finală, precum cea obținută de Bianca Ghelber, înseamnă aur curat.

Lucrurile importante din ziua a 10-a a Jocurilor, în fluxul nostru de informații de la Tokyo. Așa cum te-ai obișnuit, materialul este actualizat odată cu veștile importante.

*


ORA 16:02 – SPECTACOL ÎN ÎNTRECERILE DE ATLETISM: AUR PENTRU ITALIA LA 100 DE METRI!

Mult-așteptatele întreceri atletice, printre cele mai iubite spectacole din calendarul Jocurilor Olimpice, nu își dezamăgesc fanii nici la ediția de la Tokyo. Numai în cursul zilei de duminică am avut parte de un record mondial la triplusalt feminin, de un dublu aur la săritura în înălțime masculin și de o mare surpriză în proba-regină, 100 metri masculin.

Venezueleana Yulimar Rojas a dominat categoric întrecerile de triplusalt de la Tokyo: după ce și-a asigurat aurul cu o săritură de 15,41, a forțat recordul mondial, vechi de 26 de ani, pe care le-a corectat cu nu mai puțin de 17 centrimetri, ducându-l la 15,67! Rojas s-a impus cu 66 de centimetri în față portugheza Patricia Mamona (15,01m), ocupanta locului 2, și cu 80 de centimetri față de Ana Peleteiro (14,87m), săritoarea de pe locul 3!

Nici proba de săritură în înălțime masculin nu a trecut neobservată la Tokyo 2020, după ce a adus pe prima treaptă a podiumului doi sportivi, Mutaz Essa Barshim din Qatar și italianul Gianmarco Tamberi. Ambii au sărit 2,37m. Tot 2,37m a sărit și bielorusul Maksim Nedasekau, doar că, având mai multe ratări, va primi cu medalia olimpică de bronz.

În fine, după aurul la săritura în înălțime, Italia și-a continuat ziua de aur de la olimpiadă la proba de 100 de metri. Marcell Jacobs, un italian născut în SUA, a realizat una dintre marile suprize ale competiției, câștigând finala cu 9,80 secunde, într-o cursă în care marele favorit, Ronnie Baker, a terminat doar pe poziția a cincea.


ORA 14:20 – O NOUĂ ȘANSĂ PENTRU ALIN ALEXUC CIURARIU

Luptătorul Alin Alexuc Ciuraru va intra în recalificări categoriei 130 kg de la Jocurile Olimpice, după ce a fost învins de  campionul olimpic Mijain Lopez Nunez în faza optimilor de finală. Alin va lupta mâine, de la ora 5:00, împotriva iranianului Amir Mirzazadeh. Dacă va trece de acest Amir, Alin va disputa meciul pentru bronz cu turcul Kayapaal Riza.


ORA 05:30 –  BIANCA GHELBER S-A CALIFICAT ÎN FINALĂ LA ARUNCAREA CIOCANULUI

Bianca Ghelber a reușit calificarea în finala probei de aruncarea ciocanului cu o încercare de 71,72 metri, al 11-lea rezultat din cele 12 care asigură prezența în ultimul act al probei de la Tokyo. Pentru atleta noastră de 31 de ani, fostă campioană mondială de juniori, este prima finală olimpică, obținută la treia sa participare la Jocuri.

Finala feminină de aruncarea ciocanului va avea loc marți, de la ora 14:35.
ORA 5:14 – ECHIPA FEMININĂ DE TENIS DE MASĂ, ÎN SFERTURILE DE FINALĂ

Echipa feminină a României s-a calificat în sferturile de finală la Jocurile Olimpice, după ce au trecut, mai greu decât o arată scorul, 3-0, de formația similară a Egiptului.

Întâlnirea găzduită de „Metropolitan Gymnasium” din Tokyo a fost deschisă de meciul de dublu Elizabeta Samara/Daniela Dodean Monteiro – Yousra Helmy/Farah Abdelaziz. A fost sigurul meci fără istoric, încheiat cu 3-0 (11-8, 13-11, 11-6) pentru România, în numai 22 de minute.

A urmat la masă Bernadette Szocs, față în față cu Dina Meshref. Sportiva egipteancă de mână stângă s-a dovedit o adversară foarte incomodă pentru Berni, care, deși a început foarte bine meciul, cu un 5-0, a intrat treptat în jocul adversarei și a cedat frustrant primele două seturi. A urmat o revenire spectaculoasă a lui Berni, care și-a adjudecat următoarele trei seturi și a adus al doilea punct al echipei noastre, după un 3-2 (10-12, 9-11, 11-6, 11-7, 11-7).

România a reușit să își menajeze energia pentru sferturi forțând al treilea punct prin Elizabeta Samara în fața lui Farah Abdelaziz. Eliza s-a impus cu 3-1 (11-4, 9-11, 11-9, 11-8), dar ultimele trei seturi din meci au fost foarte strânse, așa cum anticipa antrenorul echipei, Viorel Filimon, în „avancronica” meciului de pe lead.ro.

În următoarea fază a competiției, România va juca împotriva echipei din Hong Kong, care a învins Brazilia în optimile de finală. Va fi un meci extrem de greu, dar, cum spunea același Viorel Filimon, ca să ajungem să ne luptăm pentru medalii suntem obligați să trecem de un nume mare al tenisului de masă feminin. Meciul România – Hong Kong va avea loc luni, de la ora 8:30, ora noastră.


ORA 5:11 – ALIN ALEXUC CIURARIU, ÎNFRÂNGERE CU LOPEZ NUNEZ

Alin Alexuc Ciurariu a fost învins cu 9-0 de multiplul campion olimpic cubanezul Mijain Lopez Nunez în faza optimilor de finală ale categoriei de 130 kg la lupte greco-romane, după aproape 1 minut de luptă. Alin așteaptă acum evoluția înfruntărilor din cadrul categoriei sale pentru a afla dacă mâine va lupta în recalificări.


4:20 – FĂRĂ ROMÂNCE ÎN FINALA DE SĂRITURA ÎN LUNGIME

Florentina Iușco și Alina Rotaru nu au reușit calificarea în finala probei de săritura în lungime. Prima a sărit 6.36 metri, în vreme ce a doua atletă din România a ratat la rândul ei finala, după o săritură de 6.51 de metri. Baremul de calificare era 6.75 metri.

 


PROGRAMUL TEAMROMANIA DUMINICĂ 1 AUGUST (ORA ROMÂNIEI)

ATLETISM
03:50 – Săritura în lungime – feminin – calificări – Grupa A: Alina Rotaru Kottmann
04:40 – Aruncarea ciocanului – feminin – calificări – Grupa B: Bianca Florentina Ghelber

LUPTE
05:00 – meciul al treilea (Makuhari Messe A) lupte greco-romane cat. 130 kg – optimi de finală: Alin Alexuc-Ciurariu – Mijain Lopez Nunez

TENIS DE MASĂ
04:00 Echipe feminin: România – Egipt

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.