La bine și la greu: povestea de dragoste dintre ruși și echipa lor e testată de înfrângerea aspră cu Uruguay

Danny Coposescu 25 iunie 2018

Era clar, încă din start, că examenul cel mai greu pentru ruși se va da la Samara. Cu tot respectul pentru Egipt și Arabia Saudită, Uruguay a terminat pe locul doi în calificările sud-americane și are doi dintre cei mai buni atacanți ai Europei în primul 11. Era previzibil că jocul ăsta să fie un „dead rubber‟ – lipsit de miză. Toate s-au adeverit: favorita grupei a fost cu două clase peste oponent, dar nimeni nu s-a întristat prea tare – Rusia îi sărbătorește încă pe cei care le-au depășit toate așteptările.

Uruguay 3-0 Rusia

Schimbările din formula de start a lui Chershesov n-au surprins pe nimeni. Nu prea contează pentru ei pe ce loc termină. Când vine vorba de Spania sau Portugalia, nu există răul mai mic. Doar dacă nu cumva Iranul ne explodează mințile diseară. Printre alții, artistul șef Aleksandar Golovin și fundașul dreapta Mario Fernandes și-au primit odihna bine-meritată. Dar efectul asupra coeziunii impresionante care a adus primele două victorii nu s-a lăsat așteptat.

Slaven Bilic a antrenat la Lokomotiv Moscova, iar croatul, hazliu cum îl știi, ne-a spus ceva ce nu știam despre fotbalul rus: „Stilul standardizat în ligă e unul defensiv. I se spune <vtoroy nomer> – al doilea număr. Cu Uruguay, mă aștept să se întoarcă la rădăcini, să joace retras și să lovească pe contre.‟ Problema e că nu prea îți vine să fii pasiv când vreo 40.000 de oameni purtați de val te împing în atac cu fiecare suflare. Așa că gazdele s-au descoperit din primul minut, spre deliciul unui adversar specializat în abordarea reactivă.

Fără grija lui Golovin față de posesie, mingea a tot ajuns la sud-americani, a căror formă fizică crește vizibil cu fiecare joc. Când Gazinsky a mai greșit o pasă, închizătorul s-a simțit obligat să faulteze la marginea careului pentru a salva un gol sigur. Până la urmă, n-a făcut decât să-l amâne cu un minut, pentru că Suarez a bubuit mingea în plasă, pe colțul lui Akinfeev. Portarul și-a făcut-o cu propria mănușă: i-a dat inexplicabil ordine lui Ignashevich să ia pe făraș uruguayenii din zid, ceea ce a lăsat și mai mult spațiu liber pentru omul Barcelonei.

Din 13 în 13 minute, Rusiei i s-a întâmplat câte un ghinion. Marcatorul ei principal, Denis Cheryshev, a lovit din nou, dar de data asta în propria poartă, cu o deviere absurdă. Apoi Smolnikov a luat al doilea galben, spre oroarea unui public tot mai tăcut. S-au auzit chiar și niște fluierături izolate, dar restul suporterilor au avut nevoie doar de pauza dintre reprize pentru a-și alimenta rezervoarele.

Steagurile au ieșit din nou la iveală, scandările i-au asurzit din nou pe comentatori, iar luptele dintre Artem Dzyuba și titanii din defensiva lui Oscar Tabarez ne-au ținut conectați la joc. Atacatul lui Zenit e atât de lent încât pare că patinează pe loc câteodată, dar tot le-a făcut câteva probleme uruguayenilor.

Însă inferioritatea numerică și-a spus tot mai mult cuvântul. Suarez și Cavani au găsit tot mai multe hectare neocupate – pe care Akinfeev n-avea cum să le tot apere singur. A venit și reușita lui Cavani, la țanc pentru a-i preveni căderea nervoasă după o serie de ratări. Rușii n-au arătat mai mult decât un zâmbet amar, înaintea să treacă din nou la sărbătoare. E clar că echipa asta chiar a dobândit susținerea necondiționată, orice s-ar întâmpla mai departe în optimi, și asta poate fi doar un lucru bun pentru a doua jumătate a turneului.

Arabia Saudită 2- 1 Egipt

În celălalt meci al grupei, Arabia Saudită și-a făcut cinste cu un succes perfect meritat în fața Egiptului. Chiar dacă golul de 2-1 a venit în ultimul moment, saudiții au fost mai buni, mai motivați și, în final, mai valoroși pentru acest Mondial. Bietul Salah, chiar dacă a deschis scorul azi, va pleca din Rusia fără să-și fi lăsat amprenta pe turneu.

Calculele pentru Grupa B

-Portugalia încă mai are nevoie de un punct cu Iran ca să fie sigură de calificare. Ronaldo ar putea să se califice și dacă pierde în fața Iranului, cu condiția ca Spania să piardă la un scor mai sever cu Marocul, care e deja eliminată.

-Spania, la rândul ei, are nevoie de un punct din meciul cu Maroc ca să fie sigură de calificare. Se poate califica și cu o înfrângere, dacă Portugalia pierde la un scor mai mare cu Iran. Mda.

-Dacă Spania și Portugalia câștigă cu același scor, atunci criteriul despărțitor va fi cel disciplinar: cartonașele galbene și roșii. Următorul criteriu ar fi tragerea la sorți.

-Iran trebuie să bată Portugalia pentru a se califica. Ar putea chiar câștiga grupa, dacă Spania pierde în fața Marocului

 

Am făcut deja toate scenariile de calificare în optimile de finală ale Cupei Mondiale.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.