Recap. Ce a fost și ce-o să vină: iată scenariile de calificare în optimile de finală ale Campionatului Mondial

Lead.ro 24 iunie 2018

Sâmbătă seară, minunatul gol al lui Toni Kroos nu doar că a salvat Germania, dar a și încurcat calculele Cupei Mondiale din Rusia. „Suntem încă aici, nu ne vor trimite acasă așa ușor“, a spus Kroos imediat după victoria cu Suedia. 

Într-adevăr, Germania trăiește să mai lupte o nouă zi. Și asta a dat peste cap toate calculele unei grupe pe care mexicanii au crezut deja că au câștigat-o. Acum și ei, la fel ca suedezii, trebuie să-și joace calificarea până la final. Cu doar trei meciuri rămase din a doua etapă a grupelor, e timpul pentru calcule și scenarii de calificare în optimile de finală.

Așa cum știi, deja s-au calificat deja Rusia, Uruguay, Franța și Croația. Iar Egipt, Maroc, Arabia Saudită, Peru și Costa Rica au fost eliminate. În caz de egalitate, primul criteriu despărțitor e golaverajul (și apoi numărul golurilor marcate), nu meciul direct. Uite cum stăm:

Grupa A

-Dacă Rusia nu pierde cu Uruguay, va câștiga grupa.

-Ca să termine pe primul loc, Uruguay trebuie să bată Rusia. De vreme ce Spania și Portugalia sunt posibilele adversare din optimi, poate că locul 1 nici nu aduce mari avantaje.

-Egipt și Arabia Saudită au fost deja eliminate.

Grupa B

-Portugalia încă mai are nevoie de un punct cu Iran ca să fie sigură de calificare. Ronaldo ar putea să se califice și dacă pierde în fața Iranului, cu condiția ca Spania să piardă la un scor mai sever cu Marocul, care e deja eliminată.

-Spania, la rândul ei, are nevoie de un punct din meciul cu Maroc ca să fie sigură de calificare. Se poate califica și cu o înfrângere, dacă Portugalia pierde la un scor mai mare cu Iran. Mda.

-Dacă Spania și Portugalia câștigă cu același scor, atunci criteriul despărțitor va fi cel disciplinar: cartonașele galbene și roșii. Următorul criteriu ar fi tragerea la sorți.

-Iran trebuie să bată Portugalia pentru a se califica. Ar putea chiar câștiga grupa, dacă Spania pierde în fața Marocului

Grupa C

-Franța e calificată. Are nevoie de un punct cu Danemarca pentru a-și câștiga grupa.

-Danemarca are și ea nevoie de un egal cu Franța pentru a se califica mai departe. O victorie ar trece-o peste Franța. Danezii sunt calificați automat dacă Australia nu învinge Peru – care e deja eliminată.

-Australia trebuie să bată Peru și să spere că Danemarca pierde cu Franța. Apoi se trece la golaveraj.

Grupa D

-Croația e deja calificată, are nevoie de un punct cu Islanda pentru a fi sigură de primul loc. Cu golaverajul lor, croații ar putea probabil și pierde, și tot ar câștiga grupa.

-Dacă bate Argentina, Nigeria merge mai departe. Africanii s-ar califica și cu egal, dacă Islanda n-ar bate Croația.

-La rândul ei, Argentina trebuie să bată Nigeria și să spere că Islanda nu trece de Croația. Dacă și nordicii câștigă, Messi și ai săi trebuie să câștige la o diferență mai mare, de vreme ce golaverajul Argentinei a fost prăpădit de Croația. Știți deja ce se întâmplă în caz de egalitate de puncte și golaveraj identic: se numără cartonașele. 

-Islanda trebuie să bată Croația și să spere că Nigeria nu învinge Argentina. Dacă Nigeria face egal, Islanda trebuie să câștige la cel puțin două goluri diferență pentru a-i egala golaverajul. Dacă numerele sunt la fel, Nigeria are avantajul meciului direct. Dacă Argentina bate Nigeria, Islanda trebuie să bată Croația la cel puțin aceeași diferență de scor pentru a fi sigură de locul doi. 

Grupa E

-Pentru a-și garanta calificarea, Brazilia are nevoie de cel puțin un punct cu Serbia. Sud-americanii se pot califica și dacă pierd, cu condiția ca Elveția să piardă cu aceeași diferență de scor cu Costa Rica.

– Elveția are și ea nevoie de un egal în ultimul meci, dar se poate califica automat dacă Serbia pierde cu Brazilia. Dacă Elveția ar pierde la diferență de un gol, iar Serbia ar scoate un punct cu Brazilia, s-ar lua în calcul numărul golurilor marcate. Dacă și aici e simetrie, Elveția ar fi avantajată de victoria din meciul direct. Dacă Elveția pierde la două goluri cu Costa Rica, Shaq și ai lui trebuie să spere în victoria Braziliei cu Serbia.

– Dacă Brazilia și Elveția pierd/câștigă în ultima etapă, brazilienii au un golaveraj mai bun cu un gol. Elvețienii, așadar, trebuie să câștige mai clar sau să piardă mai strâns pentru a lua fața sud-americanilor. Fie pentru locul unu, fie pentru locul doi.

-Serbia se califică în mod cert cu o victorie, dar există (mici) șanse de calificare și cu un egal, așa cum ai văzut mai sus.

-Costa Rica, cu tot curajul ei, e deja eliminată.

Grupa F

– Mexic are nevoie de un egal cu Suedia pentru a se califica – și încă de pe primul loc. Se califică automat dacă Germania nu bate Coreea de Sud.

-Suedia se califică mai departe dacă bate Mexicul sau scoate un rezultat mai bun decât al Germaniei în ultima etapă. Dacă suedezii câștigă și Germania nu, atunci Suedia se va califica de pe primul loc, în fața Mexicului.

-Pentru a fi sigură de calificare, Germania trebuie fie să câștige la cel puțin două goluri cu Coreea de Sud, fie să obțină un rezultat mai bun decât Suedia în ultimul joc.

-Dacă Germania și Suedia termină ambele la egalitate cu Coreea de Sud și Mexic, atunci ne uităm spre numărul de goluri din aceste două meciuri: de vreme ce ambele au același golaveraj, 2-2, înseamnă că ambele ar căuta un egal cu goluri: 1-1 e mai bun decât 0-0. În caz de egalitate și aici, Germania are avantajul meciului direct.

-Coreea de Sud trebuie să bată Germania și să spere că Suedia pierde cu Mexic pentru a avea ceva șanse de calificare.

Egalitate de trei pentru primul și al doilea loc

-Dacă Suedia și Germania câștigă, ele egalează Mexic: 6 puncte peste tot. Se va trece deci la golaveraje și celelalte criterii despărțitoare. Suedia s-ar califica în toate scenariile, Germania aproape în toate (mai puțin trei), deci mexicanii nu vor să ajungă aici.

-Dacă Germania și Suedia câștigă cu 1-0 în ultima zi, cele trei echipe ar încheia într-o egalitate perfectă: puncte și golaveraj. Germania și Suedia s-ar califica, în ordinea asta (golul lui Kroos, nu-i așa?), mexicanii ar fi eliminați.

-Dacă Germania și Suedia și-ar câștiga ultimele meciuri cu 2-1, 3-2, 4-3 (te-ai prins), atunci Suedia – cu mai multe goluri marcate în meciurile directe – și-ar câștiga grupa. Mexic ar termina pe doi. 

-Dacă pierd la diferență de un gol cu Suedia, mexicanii vor căuta să piardă într-un meci cu mai multe goluri decât eventuala victorie a Germaniei: dacă nemții câștigă cu 2-1, mexicanii vor avea nevoie să piardă cu 2-3. 

-Dacă Suedia și Germania își câștigă meciurile la un gol diferență, dar meciul Germaniei produce mai multe goluri, atunci nemții se califică de pe primul loc, cu Mexic eliminată.

Egalitate de trei pentru locul doi

-dacă Suedia pierde și Coreea de Sud câștigă, atunci vom avea avea același tip de egalitate pentru locul doi: trei echipe cu trei puncte. 

-Dacă asiaticii câștigă la o diferență de două goluri, atunci ei merg mai departe.

-Dacă Son și ceilalți coreeni câștigă cu 1-0, iar Suedia pierde cu 0-1 în fața Mexicului, atunci Germania s-ar califica de pe locul doi (meciul direct cu Suedia), iar Coreea de Sud ar fi ultima.

-Suedia nu se poate califica dacă pierde la mai mult de un gol diferență cu Mexic. Coreea de Sud ar merge mai departe cu orice victorie în fața Germaniei.

Grupa G

-Belgia se califică automat dacă Panama nu câștigă cu Anglia.

-Anglia merge mai departe dacă bate Panama.

-Dacă pierde cu Anglia, Panama este eliminată.

-Tunisia este eliminată dacă Panama nu bate Anglia.

Grupa H

-Japonia se califică dacă bate Senegal și Polonia – Columbia se termină egal.

-Senegal se califică dacă bate Japonia și Polonia – Columbia se termină egal.

-Polonia este eliminată dacă pierde cu Columbia, iar celălalt meci se termină egal.

-Columbia este eliminată în același scenariu.

 

Nu uita, în caz de egalitate de puncte între două sau mai multe echipe, criteriile sunt următoarele:

  1. Golaverajul
  2. Numărul golurilor marcate
  3. Punctele din meciurile directe
  4. Golaverajul din meciurile directe
  5. Numărul de goluri marcate în meciurile directe
  6. Punctele fair-play – numărul cartonașelor galbene și roșii
  7. Nu vrei să ajungem aici – tragerea la sorți.

Aici ai clasamentele la zi.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.