Liga noastră: cinci concluzii după primele cinci etape

Ciprian Rus 11 august 2017

Au trecut deja cinci etape de la startul Ligii 1, dar, cu intercalările de meciuri din cupele europene și cu vertijul transferurilor de dinaintea închiderii perioadei de „mercato”, campionatul pare să fi început de o veșnicie. Și totuși, nu au trecut decât câteva săptămâni – timp suficient, totuși, pentru primele concluzii de început de sezon.

1. Surpriza vine de la Botoșani

FC Botoșani e trupa cea mai câștigată în acest start de sezon. E pe locul 1, are cele mai multe goluri marcate și cel mai bun golaveraj, dar s-a ales și cu bani frumoși în conturi, după ce și-a transferat golghterul, Cătălin Golofca, la FCSB.

Vedetă încă de anul trecut, după ce a primit o „corecție” de la fostul său antrenor chiar în timpul unui meci, după o schimbare, Golofca are acum șansa de a demonstra că merită să țină prima pagină și prin reușitele sale din teren. Începutul de sezon de la Botoșani îl recomandă pentru asta.

După două meciuri tari, egal cu CFR acasă și victorie la Dinamo, și câteva partide mai facile, rămâne de văzut cum se va descurca echipa lui Costel Enache fără cel mai bun jucător al său din acest start de sezon.

2. O dezamăgire numită Viitorul

După ce a câștigat campionatul într-o manieră pe care doar cei de la FCSB s-au găsit să o conteste, Viitorul a început noua ediție lipsită de seninătatea jocului care ne-a încântat de atâtea ori. Eșecul din Champions League împotriva lui APOEL și, implicit, virtuala pierdere a peste 10 milioane de euro, a destabilizat serios situația echipei conduse de Gică Hagi.

Trupa lui Hagi nu se regăsește, nu reușește să marcheze și are doar 4 puncte după cinci etape. Absent din returul decisiv de la Nicosia după un roșu luat în tur, atacantul George Țucudean a plecat mai apoi de la echipă. „Țucudean a refuzat să joace din trei în trei zile. Ne-a părăsit când a fost mai greu. E primul jucător care refuză să joace”, a fost explicația incredibilă a lui Gică Hagi. Până la urmă, Gică s-a împăcat cu vedeta sa…

În schimb, fostul decar al Naționalei s-a despărțit de alți doi jucători de top, căpitanul Romario Benzar și Dragoș Nedelcu, vânduți la FCSB. Viitorul a încasat 2,7 milioane de euro în schimbul lor.

„A fost opţiunea lor. Noi, clubul, am ţinut cont de jucători şi am fost de acord să plece. Asta e politica noastră, aşa vom face şi de acum încolo. Formăm jucători, suntem formatori.” – Gică Hagi, antrenor și patron al FC Viitorul

La scurt timp după ce i-a transferat pe Benzar şi Nedelcu, Gigi Becali şi-a manifestat public interesul şi pentru Florinel Coman. „Voi discuta cu jucătorul şi până în septembrie vom lua o decizie”, a replicat Hagi.

În aceste condiții, Viitorul pare să fi abandonat deja, la fel ca și Astra anul trecut pe vremea aceasta, lupta pentru apărarea titlului de campioană.

3. FCSB cumpără tot

Calificarea în „play-off”-ul Champions League în detrimentul celor de la Viktoria Plzen i-a dat aripi lui Gigi Becali, care a început deja să cheltuie din cele 12 milioane promise de UEFA pentru grupele Europa League, unde FCSB va juca dacă nu trece de Sporting Lisabona.

Peste trei milioane de euro a cheltuit deja Becali doar în ultimele zile pe Golofca, Benzar și Nedelcu, iar alte două milioane sunt pregătite fie pentru Florinel Coman, fie pentru vedeta Craiovei, Alexandru Băluță, și se vorbește că Becali ar vrea să îl tenteze și pe Billel Omrani, de la CFR Cluj.

„Ce să facă FCSB cu Omrani? Deja cei de acolo au luat pe toată lumea. Ce să facă cu ei? Să ne mai lase și nouă.” – Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj

Jumătate din Astra, jumătate de la Viitorul, plus implanturi ca Larie (ex-CFR) și Gnohere (ex-Dinamo), FCSB are în lot două echipe în top 4 al Ligii 1, la concurență a numelor doar cu Dinamo și cu CFR Cluj!

Dar prepotența lotului nu îl ajută prea mult pe Nicolae Dică în alcătuirea unui 11 stabil, iar asta se vede și pe teren, și în clasament. FCSB a remizat cu Iașiul și cu Craiova acasă și s-a chinuit până în minutul 90 pentru două victorii cu Timișoara și Chiajna.

4. CFR Cluj a țâșnit spre titlu

Singura echipă capabilă să facă față organizațional și financiar asaltului FCSB-ist este CFR Cluj. Revenită din insolvență, fără punctele în minus care i-au atârnat de glezne sezoanele trecute, trupa din Cluj e neînvinsă în Liga 1 și are doar un gol primit în cinci etape.

Echipa e departe de jocul generos, legat, de pe vremea regretatului (de către fani) Vasi Miriuță, dar a câștigat prin organizarea și realismul cinic, mărci înregistrate Dan Petrescu. CFR Cluj a câștigat deplasări grele la Mediaș și Iași și a învins în cele două derbiuri de pe teren propriu, cu FC Viitorul și cu Dinamo.

Victoria cu Dinamo, scoasă după un penalti controversat transformat de Emmanuel Culio, a dovedit forța CFR-ului, care a știut să sufere și să țină de scor chiar și când juca în nouă oameni.

CFR are acum o deplasare (teoretic) mai ușoară, la Sepsi, în vreme ce Botoșaniul joacă la Craiova, așa că, după etapa a șasea, s-ar putea ca CFR-ul să țâșnească, ardelenește, spre titlu, de una singură.

5. Best of the rest

Cinci etape au fost suficiente pentru ca sita Ligii 1 să cearnă favoritele la „play-off”. Singurele surprize din Top 6 sunt liderul FC Botoșani (locul 1, 13 puncte) și, poate, noua echipă a Astrei condusă de Eduard Iordănescu (locul 4, 10 puncte), în vreme ce absența cu adevărat remarcabilă e cea a Viitorului (locul 11, 4 puncte). În rest, CFR (locul 2, 13 puncte), FCSB (locul 3, 11 puncte), Dinamo (locul 5, 9 puncte) și Craiova (locul 6, 9 puncte) sunt acolo, garanție că vom avea un campionat disputat și în acest an.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.