Mai e loc pentru România la Campionatul Mondial de handbal? | Contra Macedoniei de Nord, naționala masculină de handbal trebuie să-și depășească nivelul

Andrei Năstase 16 martie 2022

În ultima vreme, materialele care prefațează meciurile echipei naționale de handbal masculin încep la fel: „După o pauză de _ ani…“. Respectiva pauză a continuat să crească, se apropie acum de 12 ani – atât a trecut de la ultima prezență a României la un campionat mondial de handbal masculin.

Naționala de băieți a ratat ultimele cinci turnee finale mondiale, iar cea mai recentă prezență la Mondiale a venit în 2011, în Suedia. România s-a clasat atunci pe locul 19 (din 24 de echipe), după două victorii în grupa inițială de șase: cu Australia și cu Serbia (care s-a menajat pentru fazele finale).

Acum, echipa României caută să revină la Campionatul Mondial pe care Suedia și Polonia urmează să-l organizeze în ianuarie 2023. Vor participa, pentru prima oară în istoria competiției, 32 de echipe, aproape jumătate dintre ele din Europa.


Urmează două meciuri importante pentru echipa națională de handbal masculin: Macedonia de Nord – România, pe 17 martie (orele 20.00), apoi România – Macedonia de Nord, la București, în Sala Dinamo, pe 19 martie (orele 18.00). 


„Avem toate atuurile să câștigăm acest baraj”

Macedonia de Nord a jucat recent și la Campionatul European din Ungaria și Slovacia. De fapt, adversarii de joi au participat la precedentele 11 turnee finale organizate la nivel european și mondial. Și chiar dacă e în scădere de formă, echipa cunoscutului Kiril Lazarov va pleca cu prima șansă în fața României.

Ajuns acum la 41 de ani, Lazarov e antrenorul-jucător al macedonenilor. Cu el pe bancă și în teren, Macedonia de Nord a pierdut toate cele trei meciuri din grupa de la Campionatul European din luna ianuarie, însă adversarii României au arătat binișor contra Sloveniei și Muntenegrului, înainte să cedeze la scor în fața Danemarcei.

„Avem toate atuurile să câștigăm acest baraj, avem dorință și suntem un grup unit, a trecut mult timp de când nu am mai ajuns la turneele finale și a venit momentul nostru”, crede portarul Ionuț Iancu.

„Plusul nostru este unitatea grupului, toți am venit cu inima deschisă și ne dorim să ne calificăm la Campionatul mondial. Nu vom încerca să facem lucrurile individual, ci doar ca o echipă. Pe teren propriu sperăm să fim puternici, iar publicul să fie în număr cât mai mare, să avem o sală plină care să ne ducă spre o victorie și, implicit, spre o calificare”, speră și experimentatul Vali Ghionea, antrenat de selecționerul Xavi Pascual și la Dinamo.

Spaniolul spune că „Am lucrat foarte bine din septembrie, în mare măsură echipa știe ce are de făcut; este o dublă grea, Macedonia este mai bună decât noi, au jucat la ultimele turnee finale, au experiență. Băieții mei sunt încrezători și dornici să facă rezultate importante. Atmosfera este bună, singura problemă este că avem jucători accidentați și trebuie să facem anumite mutări, dar soluții avem. Le voi spune jucătorilor că singura noastră opțiune este să avem un rezultat bun în Macedonia, acolo unde atmosfera va fi incredibilă. La meciul de la București avem nevoie de o sală plină, dar pentru asta, cel mai important este să reușim un rezultat bun în deplasare”.

Întrebat și despre situația din Ucraina, Xavi Pascual a spus: „Ce se întâmplă în Ucraina ne afectează pe toți și încercăm să facem tot ce este posibil să-i sprijinim pe cei care au nevoie. Am prieteni acolo, ne-au sunat și anumiți jucători să ne roage să ajutăm familiile lor să vină în România”.

Dacă va câștiga dubla cu Macedonia, Xavi Pascual și jucătorii săi vor întâlni Cehia, în turul al doilea al barajului. Primul meci va fi în deplasare, pe 13 sau 14 aprilie, iar returul acasă, pe 16 sau 17 Aprilie. Câştigătoarea se va califica la Mondialul din 2023, din Suedia şi Polonia.

Lotul României pentru meciurile cu Macedonia de Nord

Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (HC Dobrogea Sud), Alexandru Bucătaru (CSM București), Octavian Bizău (Dinamo), Călin Căbuț (Minaur Baia Mare), Cristian Ghiță (Potaissa Turda), Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Eduard Iordachi (CSM Bacău), Gabriel Burlacu (Steaua), Gabriel Cumpănici (CSM Vaslui), Ianus Dumitrescu (SCM Poli Timișoara), Valentin Ghionea, Nicușor NEGRU (Dinamo), Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Sabin Constantina (Steaua), Gabriel Dumitriu (Potaissa Turda), Călin Dedu (Dinamo) și Adrian Rotaru (CSM București).

Lipsesc jucători importanți ca Buzle, Szoke, Ghiță, Grigoraș, Nistor sau Șimicu.

Context

Naționala de handbal masculin a României a ratat prezența la Campionatul European din ianuarie 2021, după ce a terminat pe ultimul loc într-o grupă din care Suedia și Muntenegru au obținut biletele pentru EURO, iar Kosovo s-a clasat pe locul 3, cu cele 3 puncte luate României. După o campanie începută foarte solid și încheiată foarte slab, am rămas cu sentimentul că se putea mai mult. Și că punctele esențiale au fost pierdute în cele două meciuri cu Kosovo.

Întrebat în toamnă, la numirea lui pe banca României, despre eșecul (25-30) în fața echipei din Kosovo, în faza a doua a preliminariilor pentru Campionatul European din 2022, Pascual a spus că „se întâmplă uneori ca atunci când joci cu Kosovo, Kosovo să câștige. Așa e în sport. Nu știm să acceptăm, dar aceasta e realitatea. Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească.”

Parte din planul său de redresare e să convoace lunar echipa națională, ca să lucreze în special cu jucătorii tineri. „Vreau să îi văd pe jucătorii tineri nu doar la meciuri. Echipa națională trebuie să fie deschisă pentru toți, fiecare trebuie să ajute echipa națională. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.”

Despre acest plan a vorbit și Alexandru Dedu, președintele FRH: „Este un proiect dezvoltat de Pascual și aprobat de Federație, în care în fiecare lună antrenorul echipei naționale se va întâlni câteva zile cu jucătorii selecționați, în mare majoritate cei tineri, pentru a-i antrena, a-i controla și a le da de lucru pe perioada dintre cantonamente, atunci când sunt la echipele de club. Acesta a fost și motivul pentru care s-a renunțat la play-off în Liga Națională, pentru a ajuta un pic echipa națională să crească. Toți antrenorii loturilor naționale, băieți plus antrenorii din centrele naționale, olimpice sau de excelență, toți sunt aici și vor alcătui planul de pregătire anual în funcție de obiectivele pe care le avem, strategia care va fi o coborâre de la modelul de joc al echipei naționale către juniori pe paliere de vârste.”

Xavier Pascual, unul dintre cei mai apreciați tehnicieni din handbalul masculin, a revenit în septembrie 2021 pe banca echipei naționale a României, pe care a mai antrenat-o în urmă cu doi ani. Pascual – care antrenează în paralel și pe Dinamo – a semnat un contract pe trei ani, cu obiectivul principal de a califica echipa României la Jocurile Olimpice de la Paris.

Pascual are 53 de ani. Timp de 12 ani a antrenat-o pe FC Barcelona, formație cu care a câștigat 61 de trofee, cele mai importante fiind Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii și un singur egal între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.