Mai este Neymar marea vedetă a lui PSG? Avem câteva întrebări esențiale înaintea noului sezon de Ligue 1

Danny Coposescu 10 august 2018

Asta seară mai începe, pe lângă Premier League, al campionat important ale Europei. Franța se scaldă încă în gloria titlului de campioană mondială și interesul pentru Ligue 1 n-a fost niciodată mai mare, chiar și în lipsa unei competiții serioase pentru PSG. Nou-veniții de pe bancă și tinerii din teren ne dau destule subiecte de discuție pentru următoarele luni. Uite câteva dintre ele. 

Cum se vor împăca PSG și Thomas Tuchel?

Un duș cu șampanie, câteva glumițe bine plasate și o rundă impromptu de karaoke: așa a arătat conferința de presă a lui Thomas Tuchel după primul trofeu câștigat pe banca lui PSG. Supercupa Franței face cât un aperitiv subțire în ochii conducerii din Qatar, însă un 4-0 contra lui Monaco în primul meci oficial pentru neamț a disipat instantaneu tensiunea pe care-o aduce un antrenor nou într-un colectiv suprasaturat de orgolii.

Pentru cei ce-l cunosc de la Mainz sau Borussia Dortmund, imaginea lui Tuchel cântând „Happy‟ în uralele jucătorilor săi e surprinzătoare. Disciplina și profesionalismul, nu distracția, au fost preocupările principale ale unei personalități dificile, ceea ce i-a făcut pe mulți să ridice din sprânceană când a fost ales ca înlocuitorul lui Unai Emery – atât mai lipsea în butoiul cu pulbere de pe Parc des Princes! Și totuși, dacă reușește să-și impună autoritatea, Tuchel poate fi exact ingredientul care să insufle acel spirit de echipă de care are nevoie echipa asta pentru a face un pas înainte. După venirea lui Gigi Buffon, singurul transfer al lui PSG din vara asta, se întrevede în sfârșit o structură ierarhică ceva mai obișnuită pentru un club de fotbal.

Totodată, e clar că anul sabatic i-a mai domolit impulsurile excesive lui Tuchel, care face eforturi de a deveni acea figură „prietenoasă‟ despre care Robin Tillenburg de la Sportschau spune că n-a fost niciodată. „Sper și cred că putem crea o atmosferă aici și că o putem menține,‟ a spus tehnicianul de 44 de ani, mult mai dispus să-și arate fața jucăușă. Dincolo de toate, PSG și-a luat unul dintre cei mai promițători gânditori din fotbal, un om care inculcă un stil atractiv și intens pe teren și care are mereu un ochi pentru dezvoltarea tinerilor din academie. Întrebarea e cât timp va primi pentru a-și aplica metodele; și de câtă cooperare va avea parte din partea „vedetelor‟.

E Neymar un om nou?

După ce ne-a arătat cu poți deveni un meme în doar trei săptămâni și apoi îți poți monetiza epifania cu ajutorul unei lame de ras, se poate spune că Neymar începe sezonul ăsta în umbra unui coleg. O mare ironie, când îți amintești că exact ăsta a fost motivul pentru care a părăsit Barcelona anul trecut.

Kylian Mbappe este, fără îndoială, centrul atenției la Paris – de fapt, în toată Franța. La propriu, dacă e să luăm în serios, ca Tom Williams de la The Independent, simbolismul deciziei de a-l face pe tânărul atacant punctul central al campaniei de marketing pentru noile tricouri de joc. Proaspătul campion mondial a trecut într-o singură vară de la victima batjocurii lui Neymar, cum pretindea El Pais în iunie, la comparații cu Pele și discuții despre Balonul de Aur. Primul examen serios pentru revelația brazilianului e deci acceptarea unui statut redus care poate fi reparat doar prin muncă. Și reușite. Uralele cu care a fost primit în meciul cu Monaco, în care a intrat pe final, demonstrează că are în continuare suficient credit, în ciuda răzgâielilor care i-au pătat primul sezon în Ligue 1, dar răbdarea va dispărea subit dacă mai apar episoade caraghioase ca cele cu Mbappe sau Cavani. Neymar trebuie să demonstreze că poate fi un „om nou‟ și în afara reclamelor.

Poate cineva să depună o candidatură serioasă la titlu?

Nici vorbă. Discrepanța dintre PSG și urmăritoare e atât de mare încât ar fi o minune ca distanța în puncte față de locul doi să nu ajungă rapid la două cifre. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi suficiente povești interesante în campionatul francez. Lyon pornește din poziția de „best of the rest‟, mai ales după ce a reușit să țină de Nabil Fekir, în ciuda încercărilor insistente ale lui Livepool. Cu Memphis Depay și Mariano Diaz, echipa lui Bruno Genesio are prima șansă să prindă locul secund și poate chiar să impresioneze în Champions League.

Marseille și-a păstrat și ea cei mai buni jucători, Thauvin și Payet, iar Get French Football News sugerează că Mario Balotelli e pe drum spre Stade Velodrome, ceea ce ar trebui să fie distractiv. Monaco a fost defrișată de cam tot ce-a fost mai bun din lotul de acum două sezoane, așa că Leonardo Jardim a trebuit să apese pentru a doua oară butonul de restart. Investiția în Aleksandr Golovin, unul dintre jucătorii Mondialului, e cu atât mai necesară cu cât plecările lui Fabinho și Thomas Lemar au lăsat un gol mare la mijloc.

Nice a rămas fără Lucien Favre, noul antrenor al lui Dortmund, dar l-a înlocuit cu un nume mare ca va atrage multă atenție: Patrick Vieira și-a făcut ucenicia în MLS, la New York City, și e pregătit să-și încerce norocul în Europa. Că va avea altfel de dureri de cap a devenit clar din prima zi, când Balotelli, fiind Balotelli, a întârziat la antrenamente. „Dacă rămâne, va trebui să respecte regulile, dar asta nu-i problema mea,‟ a spus Vieira, de parcă Mario ar fi fost vreodată altceva decât exact problema antrenorului.

Cu tinerii înainte?

E normal ca Ligue 1 să fie campionatul cu cea mai modestă cheltuială dintre cele cinci competiții europene principale. Mai relevant e că Franța rămâne sursa principală de talent pe continent – nicio altă ligă n-a vândut mai mulți jucători pe mai mulți bani vara asta. În ceea ce privește naționala, e evident că modelul de export funcționează cât se poate de bine.

Întrebarea e dacă fluxul ăsta interminabil de tineri poate ridica nivelul domestic. După succesul din Rusia, s-ar putea să vedem o explozie în ceea ce privește academiile, inundate de visători care vor să devină noul Pogba sau Mbappe. Sigur, cel mai bine plasat club pentru a profita e tot PSG. Timothy Weak și Christopher Nkunku și-au pus deja amprenta pe supercupă și accesul la suburbiile din Seine-Saint-Denis, care ar putea să-și trimită propria selecționată la următorul turneu final, e polița de asigurare a parizienilor în caz că petrodolarii vor seca cândva. Dar și celelalte echipe pot profita de entuziasmul post-Cupa Mondială. În Franța se merge în continuare pe mâna tineretului.

 

*

 

Predicțiile noastre pentru Ligue 1 18/19:

1. PSG

2. Lyon

3. Marseilles

4. Monaco

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.