Man United e de neoprit, basmul lui Ole Gunnar Solskjaer continuă și în FA Cup, pe terenul vechii rivale Arsenal

Danny Coposescu 26 ianuarie 2019

A fost o dată ca niciodată – că de n-ar fi, Mourinho încă ar domni – un (relativ) tânăr țintaș norvegian pe nume Ole. Al nostru flăcău fuse cândva ucenic sub marele Împărat Roș, alături de care cuceri tot aurul și argintul de sub soare. După multe isprăvi de poveste, veni și timpul ca Ole s-o ia pe drumul său și să-și găsească propriile meleaguri de cârmuit. Iar Împăratul Roș, ostenit de atâtea veacuri și sătul de ostași cu agenți obraznici, se hotărî să lase coroana de-o parte și să-și răspândească învățăturile sfinte prin universități americane de elită.

Așa că peste țara lui Old Trafford se așternu umbra lungă și înaltă a unei autobaze uriașe, dincolo de care nu se mai văzu nici poarta, nici soarele. Bravii ostași se ofiliră ca niște flori hrănite cu sute de mii de lire pe săptămână, dar înfometate de imaginație și spontaneitate. Ciuma plictiselii se răspândi prin tot alaiul, care căscă iritat și își grăi frustrarea numai ca să-l înjure pe Marouane Fellaini. De peste mări și fiorduri, Ole privi cu tristețe și se încumetă să-și părăsească curtenii de la Molde. „Dați-mi coroana și eu vă voi da zâmbetele înapoi!‟, îi spuse el boierului din birourile lui Old Trafford. Acesta dădu din umeri și răspunse îndoit: „Mă rog, până la finalul sezonului…‟

De opt ori i se puseră dușmanii în față și tot de opt ori îi birui Ole. Iar boierii făcură ochii mari, căci tot poporul se plecă în fața lui și-l numi noul Împărat Roș pe fostul ostaș.

Arsenal 1-3 Man Utd

Mai în glumă, mai în serios, cadrul basmului se recomandă singur pentru ce se petrece la Manchester United de la venirea lui Ole Gunnar Solskjaer. În ce alt context să discuți despre un om care transformă tot ce atinge în succes, ca un fel de Midas fotbalistic? E deja de mult cel mai bun început de mandat pe care l-a avut vreodată cineva la clubul ăsta. Diferența estetică față de ultimii cinci ani și jumătate e vizibilă și când echipa joacă reactiv, pe contre, așa cum a făcut-o aseară pe Emirates. Dar efectul asupra indivizilor chiar te face să te întrebi dacă Solskjaer are o baghetă magică ascunsă undeva.

Decizia de a-l trimite în luptă pe Alexi Sanchez tocmai aici putea să dea greș într-o sută de feluri. Un jucător cu moralul la pământ, al cărui transfer a reușit cumva să fie în defavoarea tuturor părților implicate, azvârlit în cel mai ostil mediu cu putință pentru el – și totuși, antrenorul său a reacționat cu seninătate: „Cred că o să-i placă. Orgoliul reacționează când publicul e împotriva ta și îți propui să le arăți tuturor din ce ești făcut.‟

Ghici ce s-a întâmplat în minutul 31, după un început destul de dificil pentru United. Romelul Lukaku a strecurat o pasă prin urechea acului și, aflat la capătul ei, Sanchez le-a arătat tuturor exact din ce e făcut. Deși nu s-a bucurat în acel mod ostentativ care parcă îi enervează și mai tare pe suporteri, e clar că momentul a fost o izbăvire personală pentru chilean. Într-o oarecare măsură, același lucru se poate spune și despre Lukaku, care a trăit revoluția lui Solskjaer mai mult de pe bancă. Cu două assist-uri în două minute – al doilea, pentru Jesse Lingard –le-a răspuns și tuturor celor care-l văd ca pe un atacant unidimensional.

Culmea e că Arsenal a fost din multe privințe echipa mai bună pentru următoarele 50 de minute de joc. Acțiunea energică a lui Aaron Ramsey a dus la golul lui Pierre-Emerick Aubameyang, înainte de pauză, și gazdele au cam stat călare peste adversari în repriza secundă. Într-o desfășurare aproape identică cu cea de la celălalt mare examen londonez trecut de Solskjaer, pe Wembley cu Spurs, United a absorbit sistematic și cu mult calm presiunea, până în minutul 82, când a lovit cu aceeași cruzime tipică erei Ferguson.

„Contra e clasică pentru Man Utd – Ji Sung-park, Wayne Rooney, Ronaldo – am marcat multe goluri contra lui Arsenal de-a lungul anilor,‟ a spus norvegianul la final. Capacul pus de Anthony Martial intră și el la categoria asta, încă un element narativ picat din cer în basmul care tot continuă.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.