Manchester City merge până la capăt, câștigă titlul Premier League! Și ce cursă am avut!

Lead.ro 12 mai 2019

Prieteni, Manchester City e din nou campioana Angliei! Pentru prima dată în ultimii 10 ani, o echipă reușește să-și apere trofeul în Premier League.

Victoria cu Brighton, pe ultima turnantă a unei competiții cu totul și cu totul captivante, a venit și ea, după câteva secunde de panică: atât a condus micuța Brighton, înainte ca City să o strivească și să pună mâna pe al doilea titlu de Premier League consecutiv!

Dar ce luptă grea a fost: City n-a mai pierdut puncte în Premier League de aproape 4 luni, timp în care a obținut 14 victorii la rând, într-o serie cu atât mai impresionantă cu cât a fost realizată sub presiunea fantastică pe care Liverpool a aplicat-o etapă de etapă. Până în ultima etapă.

*

Man City s-a deplasat la Brighton, într-o stațiune pe care londonezii o frecventează câteva luni pe an, când vremea le permite să stea la plajă, să pună punct acestei curse impresionante pentru titlul din Premier League: cu încă o victorie, echipa lui Guardiola urma să-și asigure al doilea titlu consecutiv în Anglia.

În același timp, la capătul celălalt al Insulei, Liverpool, care a primit-o în vizită pe Wolves, mai spera într-o minune, după calificarea extraordinară în finala Ligii Campionilor. Și lucrurile au început promițător.

Iată cum s-a consumat acțiunea:

Dacă ar fi avut de ales, Pep Guardiola ar fi ales probabil să-și joace această „finală“ contra unei echipe mai optimiste. N-a fost să fie. Și chiar dacă s-a salvat de la retrogradare acum câteva săptămâni, Brighton n-a renunțat la obiceiurile ei. Echipa lui Chris Hughton a fost foarte zgârcită în exprimare de-a lungul sezonului – al doilea consecutiv în prima ligă – , și nu și-a ieșit din ale ei nici în ultima etapă, când toată suflarea fotbalistică și-a întors fața spre stadionul lor. Preocupați de un singur lucru – defensiva, defensiva, defensiva – jucătorii lui Hughton s-au așezat în jurul propriului careu și-au așteptat cuminți asalturile lui City.

Asalturi care au întârziat să apară. 

Minutul 16

Dincolo, după un sfert de oră de fotbal cuminte, Sadio Mane a deschis balul și a trecut-o pe Liverpool înainte. În tribune, bucurie cu măsură: cu ochii pe celălalt meci, fanii lui Liverpool au ridicat pumnul în aer, dar în palmă țineau telefonul.

Minutul 27

Ei bine, totul s-a schimbat brusc când Brighton a făcut nefăcuta: gol din corner, la prima acțiune mai legată din jumătatea lui City. Aici, imaginile de la Liverpool arătau figuri care mai de care mai contorsionate, într-o explozie de bucurie diluată de emoția unui gând cutremurător: dacă e iarăși ziua noastră? Dacă e ăsta momentul când iubita noastră Liverpool primește, după 29 de ani de așteptare, titlul în Anglia?

Minutul 28

Această transă colectivă s-a terminat peste câteva secunde, când telefoanele au vibrat din nou: Man City a egalat! Sergio Aguero, eliberat în colțul careului mic, l-a bătut pe portarul Ryan pentru un 1-1 care l-a mai liniștit pe bietul Pep. În urmă cu un minut își aruncase geaca și-și suflecase mânecile, ca pentru o răfuială în afara barului, dar acum s-a mai calmat.

Nici următoarele două mari ratări ale lui City nu l-au agitat prea mult, pentru că meciul se schimbase spre bine: cele două lovituri au injectat mai mult ritm jocului, și asta era o veste bună.

Minutul 38

Dovada a venit destul de repede, când fundașul Laporte s-a înălțat perfect pentru cornerul obținut și bătut de Mahrez: 2-1 pentru City, care a trecut din nou pe primul loc!

Dar concluziile erau departe.

Chiar înainte de pauză, Wolves a lovit bara lui Liverpool, pentru a-i mai trezi din amorțeală pe cei care erau cu privirile pe meciul lui City, iar dincolo, Brighton a fost la un pas să egaleze dintr-o lovitură liberă executată excelent de Dunk.

Man City a intrat la vestiare din postura de campioană.

Minutul 54

Ederson, în poarta lui City, a prins în brațe o pasă înapoi a lui Laporte, și ne-a amintit că totul se poate schimba într-o secundă. În secunda cu pricina, arbitrul Michael Oliver a considerat că pasa n-a fost trimisă intenționat. Probabil a avut dreptate, dar inima lui Guardiola a ratat, chiar și așa, o bătaie.

Să-l vezi pe omul ăsta cum tocește iarba pe margine, în cușca aia mică a antrenorului, asta schimbă cu totul perspectiva asupra unui joc de fotbal pe care City îl controla fără griji, dar și fără ocazii, în acele momente.

Minutul 63

Și apoi a venit execuția minutată a lui Mahrez: preluare scurtă la 20 de metri de poarta lui Brighton, fentă de șut cu stângul, minge așezată pe dreptul și un trasor sub bara lui Ryan: 3-1, un gol care a ridicat-o pe City la 94 de goluri marcate și, mult, mult mai important, a apropiat-o de linia de sosire a unei curse chinuitoare.

Campione, Campione, Olé, Olé, Olé! –  au început să scandeze puținii fani care au făcut deplasarea de la Manchester.

Ceilalți, rămași pe stadionul lui City și în pub-urile din jur, au luat-o razna:

În același timp, la Liverpool, asta:

Minutul 72

Și totul s-a clarificat peste câteva minute, când Gundogan s-a gândit că vrea el golul meciului, așa că a transformat magistral o lovitură liberă de la 20-25 de metri: 4-1, City urma să fie din nou – și pentru doar a patra oară în istoria ei – campioană!

O campioană meritorie, la fel cum ar fi fost și Liverpool. Cu 97 de puncte – record în istoria clubului – și o singură înfrângere tot sezonul, pe terenul principalei rivale, echipa lui Klopp a fost agonizant de aproape de acest titlu mult-așteptat (29 de ani!).

Ce își pot reproșa oamenii ăștia? Nu prea multe, și Mane, prin golul de 2-0 în minutul 80, le-a mai adus aminte suporterilor că Liverpool a făcut aproape tot ce a depins de ea.

Apoi, la prima strigare, e bine să punctăm că Liverpool are un mare merit că, în istoria ei recentă, Premier League n-a arătat niciodată la fel de bine. City și Liverpool sunt la un nivel de speriat – probabil cele mai puternice echipe din Europa, chiar dacă City și-a ratat misiunea din Liga Campionilor -, iar urmăritoarele, dacă le mai putem spune așa, nu-s prea rele nici ele, de vreme ce finalele Champions League și Europa League sunt afaceri în familie. O familie care pare să o lasă tot mai în urmă pe Man United.

Asta va fi o consolare pentru fanii lui Liverpool, care se vor mobiliza acum pentru marea finală din Liga Campionilor.

La rândul ei, City va căuta să câștige și Cupa, pentru a-și extinde dominația internă peste tot și toate.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.