Meciul cu Belgia a fost din nou amânat, dar echipa națională de rugby e cu gândul la Cupa Mondială: „Nu putem lipsi din Franța!”

Lead.ro 2 februarie 2021

Jucătorii echipei naționalei de rugby au primit cu mâhnire veste amânării, pentru a treia oară, a meciului cu Belgia, dar văd partea plină a paharului: au petrecut timp împreună și au pregătit meciurile din luna martie, atunci când iau startul în preliminariile Cupei Mondiale din 2023.

„Stejarii” erau gata de duelul cu belgienii, dar pandemia de Coronavirus le-a dat, din nou, planurile peste cap: adversarii nu au primit permisiunea de a părăsi țara, astfel că meciul de la Craiova, programat pentru 7 februarie, nu se mai joacă.

Cu echipa completată de rugbyștii care activează în Franța, naționala României s-a pregătit pentru întâlnirea cu Belgia două săptămâni, iar dezamăgirea anulării partidei a fost destul de mare.

„Ne-a dat peste cap această decizie de a nu mai juca meciul cu Belgia, sper ca Rugby Europe să ne dea un avantaj, să nu înghețe anul și să nu terminăm pe un loc care nu ne reprezintă”, a explicat Andrei Gorcioaia, care joacă pentru Bayonne, în prima ligă franceză. „2020 a fost un an negru, noi ne pregătim și suntem bine ca grup și ne dorim calificarea la Cupa Mondială. Trebuie să ducem mai departe ce am construit și să nu ne mai uităm la ce s-a întâmplat. Tot timpul sunt așteptări mari, faptul că am ratat Cupa Mondială este o dezamăgire, avem presiunea acelui eșec și trebuie să demonstrăm că totul a fost doar o greșeală pe care nu o vom mai repeta. Ar fi o mare mândrie să joc la Cupa Mondială din Franța, sunt român, am inimă de român și îmi doresc să duc mai departe frunza de stejar”, a mai spus el.

„Este frustrant să te pregătești de trei ori și să nu joci… Este bine, totuși, că am petrecut timp împreună în perspectiva meciurilor care vor urma în luna martie”, spune și Ionel Badiu, jucătorul lui Valence Romans Drôme Rugby, din liga a doua franceză.

„Stejarii” încă n-au trecut peste ratarea prezenței la Mondialul din Japonia, din 2019, și își direcționează toată energia către turneul final din Franța, în 2023. Meciurile de calificare sunt programate începând cu luna martie 2021.

„Încercăm să pregătim cât mai bine campania de calificare la Cupa Mondială din Franța, pentru asta tragem tare cu toții. Sper să fim prezenți în Franța. Ar însemna mult pentru mine, ca pentru toți jucătorii care joacă în Franța, să ne calificăm, să vină familiile, prietenii, să ne vadă pe stadion. Plus că, și pentru fanii români ar fi o destinație mult mai accesibilă decât Japonia sau Noua Zeelandă”, a adăugat Ionel Badiu, care a vorbit și despre sacrificiile pe care el și colegii lui le fac pentru pregătirea Cupei Mondiale: „Cel mai mare sacrificiu l-am făcut atunci când am lipsit de la nașterea primului copil… Ne pregăteam pentru Cupa Mondială din 2019, unde, din păcate, nu am ajuns. A fost un moment greu pentru mine atunci”.

„Stejarii” au așteptat cu sufletul la gură finalizarea lucrărilor la stadionul „Arcul de Triumf”, casa rugbyului românesc. Acum, că arena este gata, jucătorii sunt nerăbdători să debuteze oficial acolo.

„Este foarte frumos și sperăm să inaugurăm stadionul cu un meci de rugby, așa cum este normal, pentru că este casa rugbyului românesc. Este comparabil cu stadioanele din Franța. Chiar superior unora de acolo. Am văzut că este cochet și intim, cu tribunele aproape de gazon, cu suporterii aproape de noi, ei ar putea fi al 16-lea nostru jucător”, crede Ionel Badiu.

România poate ajunge la Cupa Mondiala din 2023 prin intermediul Rugby Europe Championship. Astfel, primele două clasate în această competiție, în martie 2022 (clasament cumulat tur 2021 – retur 2022), vor obține calificarea directă la Cupa Mondială din Franța, ocupanta locului trei urmând să participe la turneul de calificare din noiembrie, tot din 2022.

 

Foto: Dragos Pascaneanu/Sport Pictures

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.