Naționala masculină de handbal, cu gândul la EURO 2022: „Mondialul din ianuarie, ultimul pe care-l vedem la televizor”

Lead.ro 6 ianuarie 2021

La București, la prima acțiune comună din 2021, naționala masculină de handbal se pregătește de reluarea meciurilor din preliminariile Campionatului European de anul viitor. Echipa României se concentrează de-acum pe „dubla” din luna martie cu Kosovo.

După o înfrângere în Suedia, dar o victorie foarte importantă – și impresionantă – acasă cu Muntenegru, antrenorul Rareș Fortuneanu și jucătorii săi au motive să spere la locul doi în Grupa 8, poziție care i-ar duce la Europeanul din Ungaria și Slovacia.

„Principalul obiectiv este calificarea la Campionatul European din 2022, iar după cele două meciuri jucate deja ne gândim că am făcut un pas mare. Prestațiile bune cu Suedia și Muntenegru trebuie confirmate cu Kosovo. Este un adversar foarte periculos pe teren propriu, chiar dacă, poate, pare accesibil”, spune Rareș Fortuneanu.

„Am avut un parcurs bun în actuala campanie, avem un avantaj că am câștigat acasă cu Muntenegru. Dacă ne facem jocul în dubla cu Kosovo, avem prima șansă la locul doi. Noi ne gândim și la o victorie cu Suedia. La meciurile cu Kosovo trebuie să fim concentrați ca și când ar fi decisive, pentru a evita să avem parte de surprize”, adaugă Cristi Fenici.

„De când vin la lot spun că vreau la un turneu final, pentru acest lucru am și continuat să vin la echipa națională. Gândul meu acum merge doar la dubla cu Kosovo. Nu-i consider slabi, dar știu că lumea din jurul nostru așa îi consideră. Trebuie să fim serioși și concentrați”, îl completează Demis Grigoraș.

„Rezultatele de durată apar doar prin muncă asiduă, determinare și respectând o strategie bine pusă la punct”

De pe 13 până pe 31 ianuarie, Egiptul găzduiește Campionatul Mondial de handbal, competiție la care România nu s-a calificat. Sătui să urmărească meciurile importante la televizor, handbaliștii Naționalei spun că va fi ultimul turneul final fără echipa noastră printre participante.

„Nu am reușit calificarea la un turneu final de mult timp și acum chiar avem o șansă importantă. Ar fi minunat să începem să ne calificăm la turneele finale, iar Mondialul care va începe în Egipt să fie ultimul la care noi să nu participăm”, speră Cristi Fenici.

„Ne dorim cu toții ca turneul final care începe săptămâna viitoare să fie ultimul pe care-l vedem la televizor. Ne dorim o strategie de a crește tinerii jucători, o strategie de a forma antrenorii, dacă reușim să facem acest lucru, vom culege roadele și atunci nu va mai fi niciun dubiu, naționala României va fi prezentă la toate turneele finale europene și mondiale. Ne trebuie răbdare, pentru că nici un rezultat nu apare peste noapte, poate doar din noroc sau conjuncturi favorabile. Rezultatele de durată apar doar prin muncă asiduă, determinare și respectând o strategie bine pusă la punct”, crede Rareș Fortuneanu.

***

România a ratat prezența la ultimele 12 competiții europene: în 1996 (Spania) a fost ultima apariție a Naționalei la EURO. Atunci, România a fost în grupă cu Spania, Suedia, Cehia, Danemarca, Franța, a terminat grupa pe locul cinci, iar competiția pe poziția a noua.

Rareș Fortuneanu a fost numit pe banca României în octombrie 2019, înlocuindu-l atunci pe spaniolul Manuel Montoya Fernández, care preluase echipa de la conaționalul său Xavi Pascual.

Grupele de calificare la EURO 2022

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.