Până unde, până când? Bayern München nu se va opri să aștepte pe nimeni. Paradoxal, asta poate face bine competiției din Bundesliga

Andrei Năstase 17 iunie 2020

Pentru Bayern München, acest al optulea titlu consecutiv n-a fost o plimbare în parc. Departe de asta. Cu mișcări esențiale în echipa de management, cu o inspirată schimbare de antrenor făcută foarte devreme, în septembrie, și aflată încă într-o perioadă de reconstrucție, Bayern a avut destule obstacole în drumul spre acest record de titluri consecutive.

Și totuși, e greu să-ți amintești asta într-o seară ploioasă de marți, când, pe stadionul pustiu din Bremen, echipa lui Hansi Flick, acompaniată de 10-15 oameni din tribune, a sărbătorit cu stângăcie un titlu pe care mulți îl privesc fie cu indiferență, fie cu frustrarea că Bayern a ucis Bundesliga – așa cum se scrie nu doar în ultimele săptămâni, ci chiar în ultimii ani.

Numai că Bundesliga, dacă o privești cu deschidere, nu e lipsită de viață. Iar dominația lui Bayern, enervantă pentru cei care vor mai mult echilibru, a obligat alte cluburi să se privească lung în oglindă și să-și ridice și ele nivelul. Dortmund, Leipzig, Leverkusen sau Monchengladbach au făcut-o deja. Și faptul că ultimele două ediții ale Bundesligii au fost foarte echilibrate ne arată nu doar micile derapaje ale lui Bayern, ci mai degrabă salturile concurentelor. 

Dacă va reuși una dintre ele să meargă până la capăt la anul? Sau măcar în 2022? 

E greu să crezi în asta acum, când Flick și ai lui tocmai au câștigat opt meciuri la rând în cele de 30 de zile trecute de la revenirea Bundesligii. A fost o perioadă în care Bayern, cu doar 14-15 jucători (seniori) disponibili, nu s-a lăsat oprită nici de Dortmund, nici de Leverkusen, Monchengladbach sau Frankfurt. 

Va putea fi oprită echipa asta sezonul următor, când lotul va arăta (foarte probabil) și mai bine? 

E o întrebare incomodă, dar și insuficientă. Pentru că forța, relevanța Bundesligii nu pot fi măsurate doar prin comparația dintre Bayern și urmăritoarele ei. Calitatea jocului și echilibrul din campionat contează, da, însă rezultatele echipelor germane în Europa contează și mai mult.

E de-ajuns că-ți amintești că anul trecut, când Bayern a câștigat titlul din senin, pe ultima sută, fotbalul german a arătat foarte rău în Europa. Asta, în ciuda luptei atât de echilibrate pentru titlu. 

De data asta însă, într-un sezon chiar și mai interesant – pentru că Leipzig și Monchengladbach au condus și ele o bună bucată de timp -, echipele din Bundesliga au jucat mult mai bine în competițiile europene, înainte ca Liga Campionilor și Europa League să fie oprite. 

Așadar, e o poveste mai veche. Dacă lipsa echilibrului arată și o lipsă a calității, atunci Bundesliga are o problemă serioasă. Dar dacă succesul lui Bayern ne arată în primul rând calitatea acestui club, așa cum pare să fie cazul din septembrie și până acum, atunci Bundesliga și fanii ei pot rămâne optimiști: nimeni n-a omorât fotbalul german. Dimpotrivă, poate că Bayern, nemiloasă cum e, n-a făcut decât să ceară mai mult de la ceilalți. 

„Suntem foarte mulțumiți. Nu a fost un sezon ușor, am luptat pentru o lungă perioadă de timp. Am arătat că suntem cea mai bună echipă din Germania și vrem să jucăm și mai bine în Liga Campionilor“, a spus Lewandowski marți seară, după ce al 31-lea lui gol a fost suficient pentru a învinge rezistența curajoasă a lui Bremen. 

Werder, una dintre echipele care, chiar dacă se bate pentru evitarea retrogradării, joacă un fotbal modern și spectaculos, e și ea o dovadă că Bundesliga nu și-a pierdut calitatea. Căci dacă puterea unui campionat se măsoară și prin puterea echipelor de jos, atunci nemții pot sta liniștiți – există valoare și-n subsol.

Thomas Müller a ținut să sublinieze și el că „ a trebuit să luptăm din greu și azi, iar asta descrie perfect situația din ultimele săptămâni“. 

Întrebat ce va reține din această campanie, cel mai bun pasator din Bundesliga (20 de assist-uri) n-a ezitat: „Spiritul nostru de luptă, indiferent de calitatea noastră, este enorm. Am demonstrat-o prin această revenire începută în toamnă și prin modul în care am jucat în a doua jumătate a sezonului. Rareori am avut atât de multe momente emoționale în meciurile din Bundesliga, fie că e vorba de meciurile cu Borussia Dortmund, fie că vorbim de meciul de astăzi. Când mă uit la băieți, sunt conștient că nu a fost ușor să atingem acest obiectiv comun. Unul pe care l-am atins cu mândrie”.

Bayern va căuta acum să-și demonstreze calitatea și-n finala Cupei Germaniei (4 iulie, contra lui Leverkusen), dar mai ales în luna august, când Liga Campionilor se va întoarce și ea.

Acolo, Bayern are de încheiat socotelile cu Chelsea, pe care a bătut-o clar, 3-0, chiar la Londra, și apoi va încerca să revină în semifinalele competiției, după ratarea de anul trecut.

*

Flash

🔹 Bayern a preluat conducerea în campionat relativ târziu, după ce s-a chinuit în prima parte a sezonului și era la șapte puncte de lider în toamnă;

🔹 Înlocuirea lui Nico Kovac cu Hansi Flick a fost mutarea decisivă, care a revitalizat echipa bavareză. Cu Flick antrenor, Bayern a început să joace excelent;

🔹 Pauza provocată de Coronavirus nu a dereglat-o cu nimic pe Bayern, care și-a învins net în deplasare rivalele la titlu la revenire;

🔹 Bundesliga e primul campionat major din Europa care-și decide campioana pe teren, după pauza provocată de pandemie.

🔹 Deși pare la prima vedere doar continuarea unei dominații de aproape un deceniu, Bayern chiar a avut de tras anul acesta pentru titlu, într-un sezon în care s-a format un grup de echipe interesante și spectaculoase: Dortmund, Leipzig, Leverkusen, Gladbach au format un mic pluton de challengeri serioși.

🔹 Bayern are acum 30 de titluri în Bundesliga, mai multe decât restul echipelor germane la un loc!

Imaginile timpurilor noastre: un titlu de campioană, sărbătorit cu tribunele goale (video via BT)🔹 Bayern a preluat conducerea în campionat relativ târziu, după ce s-a chinuit în prima parte a sezonului și era la șapte puncte de lider în toamnă;🔹 Înlocuirea lui Nico Kovac cu Hansi Flick a fost mutarea decisivă, care a revitalizat echipa bavareză. Cu Flick antrenor, Bayern a început să joace excelent;🔹 Pauza provocată de Coronavirus nu a dereglat-o cu nimic pe Bayern, care și-a învins net în deplasare rivalele la titlu la revenire;🔹 Bundesliga e primul campionat major din Europa care-și decide campioana pe teren, după pauza provocată de pandemie.🔹 Deși pare la prima vedere doar continuarea unei dominații de aproape un deceniu, Bayern chiar a avut de tras anul acesta pentru titlu, într-un sezon în care s-a format un grup de echipe interesante și spectaculoase: Dortmund, Leipzig, Leverkusen, Gladbach au format un mic pluton de challengeri serioși.🔹Bayern are acum 30 de titluri în Bundesliga, mai multe decât restul echipelor germane la un loc!

Gepostet von Lead.ro am Dienstag, 16. Juni 2020

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.