Povestea Cameliei Ceasar, goalkeeper-ul lui AS Roma convocat în premieră la naționala României

Andreea Giuclea 31 octombrie 2019

Cu un nume de familie parcă predestinat pentru echipa cu care a semnat în vară, AS Roma, Camelia Ceasar a jucat pe 21 septembrie primul meci în poarta echipei de fotbal feminin a Romei. Veneau după o înfrângere grea, 0-4, cu Milan, fosta echipă a Cameliei, și părea că seria negativă va continua când Fiorentina, adversara din acea duminică după-amiază, a primit o lovitură de la 11 metri.

Însă Camelia, portarul de 21 de ani născut în România, la Bacău, a respins cu siguranță șutul atacantei Tatiana Bonetti și a sărbătorit apoi înconjurată de colegele ei. Printre ele, erau și Annamaria Serturini și Andrine Hegerberg (sora Adei Hegerberg), care urmeau să marcheze golurile primei victorii a Roma Women din acest sezon, al doilea de la înființarea echipei feminine.

Camelia locuiește în Italia de la cinci ani și are dublă cetățenie. A descoperit fotbalul jucând cu băieții la echipa bisericii din zona în care locuia, spune într-un interviu acordat frf.ro. „Pasiunea pentru fotbal provine din familie, tatăl meu a jucat fotbal în România, iar verișorii mei, care sunt cam de aceeași vârstă cu mine, mergeau mereu la fotbal, așa că m-am înscris și eu. Tata m-a susținut mereu necondiționat, chiar dacă mama poate nu a fost întotdeauna de acord cu alegerea mea. Tatăl meu întotdeauna m-a încurajat să devin mai bună, datorită lui am ajuns unde sunt astăzi”.

A început să joace la Torino, unde a debutat în Femminile Seria A la doar 14 ani. „Am prins echipa după ce mai multe dintre titulare s-au despărțit de club. Eu eram cea mai mică, iar cea mai în vârstă dintre jucătoare avea 20 de ani. A fost șansa mea și am profitat de ea!”.

Au urmat cinci sezoane la Brescia, cu care a câștigat două titluri în campionat, două Cupe ale Italiei și patru Supercupe. În urmă cu doi ani, s-a transferat la AC Milan, cu care a terminat pe trei în Femminile Serie A, dar unde spune că nu s-a acomodat. „A fost o perioadă mai dură din cariera mea. Atmosfera era una ciudată, chiar și în vestiar. Am avut perioade lungi în care nu am jucat, însă mă bucur că am trecut peste și am ajuns aici, la AS Roma. Este un club profesionist, cu obiective mari! Noi, fetele, suntem foarte unite, avem parte de condiții foarte bune de antrenament, de susținere din partea conducerii și a suporterilor. Avem mult de muncă pentru a ajunge la un nivel înalt, însă atmosfera e pozitivă!”.

Despre condițiile de la AS Roma Women, echipă înființată anul trecut, a vorbit și Andrine Hegerberg, sora starului lui Lyon Ada Hegerberg, una din cele mai bune jucătoare a lumii: „Când am primit oferta de a juca pentru o echipă italiană, nu știam multe despre Serie A. Primisem mai multe oferte, dar Roma mi-a arătat cât de mult își doreau să mă aibă și cât de important e fotbalul feminin pentru ei. Sistemul de aici e mai bun decât cel de la Paris Saint-Germain.”

Cu peste 80 de jocuri în Seria A, Camelia e la prima selecție pentru echipa națională a României, inclusă în lotul convocat de selecționerul Mirel Albon pentru dubla cu Lituania și Elveția din luna noiembrie, din preliminariile Campionatului European din 2021.

Jucătoarea, care a mai evoluat pentru loturile de junioare, spune că vestea convocării la naționala de senioare a emoționat-o: „Am fost surprinsă, ca să fiu sinceră! Emoționată, dar surprinsă, pentru că nu mă așteptam, deși am păstrat constant legătura cu domnul Albon. Acesta a insistat mult să vin să joc pentru România, deși staff-ul Italiei și-ar fi dorit să joc pentru naționala lor. Am crescut aici în Italia, cunosc jucătoarele de aici, dar pentru mine a contat enorm că pot să joc pentru țara mea, pentru România. Am ținut mereu legătura cu domnul selecționer, s-a interesat mereu de mine, de evoluțiile mele, așa că mă bucur să răspund prezent la această convocare”.

Deși nu a fost prezentă până acum la prima reprezentativă, Camelia este la curent cu rezultatele naționalei feminine și a urmărit meciurile tricolorelor. „Am văzut meciurile din campania trecută, când fetele au jucat contra Italiei. Chiar mi-au spus colegele de la echipa de club că formația României e din ce în ce mai solidă și un adversar redutabil. Am urmărit și primul meci din aceste preliminarii, cu Belgia, și fetele chiar au jucat bine!”.

**

România a pierdut primul meci din preliminariile EURO 2021, 0-1 cu Belgia, jucat pe 9 octombrie la Cluj. În drumul spre primul lor campionat european, jucătoarele României mai întâlnesc în această toamnă Lituania acasă (8 noiembrie, Mogoșoaia) și Elveția în deplasare (12 noiembrie).

Rezultatele și Programul Grupei H din preliminarii:

29.08.2019: Lituania – Croația 1-2
03.09.2019: Elveția – Lituania 4-0; Belgia – Croația 6-1
4.10.2019: Lituania – Elveția 0-3
8.10.2019: ROMÂNIA – Belgia 0-1,  Elveția – Croația, 2-0
8.11.2019: ROMÂNIA – Lituania, Croația – Belgia
12.11.2019: Belgia – Lituania, Elveția – ROMÂNIA
10.04.2020: Croația – Lituania
14.04:2020: Belgia – Elveția, Croația – ROMÂNIA
05.06.2020: Lituania – ROMÂNIA
09.06.2020: Lituania – Belgia, ROMÂNIA – Elveția
18.09.2020: Belgia – ROMÂNIA, Croația – Elveția
22.09.2020: Elveția – Belgia, ROMÂNIA – Croația

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.