Povestea lui Florin Georgescu, nevăzătorul care aduce sportul mai aproape de oamenii cu deficiențe

Andreea Giuclea 29 iulie 2019

Din 2010, de când s-a urcat prima dată pe o bicicletă, Florin Georgescu a vrut să le ofere și altor nevăzători posibilitatea de a pedala. Bărbatul în vârstă de 44 de ani, care și-a pierdut vederea la 12 ani, era un om destul de sedentar când prietenul lui, Alexandru Răcănel, l-a convins într-o zi să încerce mersul pe bicicletă în tandem – o bicicletă pentru două persoane, cu două șei așezate una în spatele celeilalte și două perechi de pedale.

Le-a plăcut așa de mult încât au plecat într-un tur prin țară, de la București la Sighetu Marmației, pedalând aproximativ 1.000 de kilometri în 13 zile, un proiect pe care l-au numit Doi pe Bicicletă. În 2012, au mers mai departe, din Arad la Londra, unde aveau loc Jocurile Paralimpice, prin proiectul Vezi Dincolo de Limite. Au pedalat 20 de zile, 100 de kilometri pe zi, pe vânt sau ploaie, pe dealuri sau șosele, și Florin își amintește că au fost momente când a simțit că nu mai rezistă psihic. A înțeles însă ce impact poate avea sportul în viața oamenilor și și-a propus să-l aducă mai aproape de cei cu deficiențe, pentru că îi poate ajuta să se integreze mai ușor. Sportul în echipe mixte, alcătuite din sportivi cu dizabilităţi şi sportivi valizi, e cel mai eficient mod de promovare a cooperării și interacțiunii dintre persoanele cu dizabilități și cei sănătoși, crede Florin, unul din cei peste 93.000 de nevăzători din România.

Ca să-i ajute și pe alții să descopere sportul și să reducă sedentarismul, a înființat Asociația Tandem, iar apoi Asociația Club Sportiv Tandem Arena. Prin ele, a pus pe picioare proiecte prin care și-a propus să le ofere persoanelor cu deficiențe de vedere posibilități de practicare a sportului, dar și acces la tehnologii care să-i ajute să aibă mai multă mobilitate și independență. Astfel, prin Sportul pentru toți, elevi şi preşcolari de la Şcoala pentru Deficienţi de Vedere Austrului din Bucureşti participă în fiecare weekend la cursuri gratuite de înot organizate. Prin School Bikes, oferă biciclete tandem şcolilor pentru deficienţi de vedere din ţară. Prin Smart Public Transport, a accesibilizat mijloace de transport în comun ale RATB, montând în autobuze și troleibuze 1.100 de dispozitive speciale, numite iBeacon, care să ghideze persoanele cu dizabilități să poată folosi rețeaua de transport public de suprafață fără ajutorul unui asistent personal.

Vara trecută, a găsit finanțare pentru o tabără unde copiii nevăzători au învățat să meargă pe biciclete în tandem, îndrumați de copii sănătoși. „A fost minunat modul în care copiii sănătoși și-au luat în serios misiunea. Este o provocare pentru un pilot de tandem de 11 – 12 ani să știe că are în spate un puști de-o seamă cu el, dar cu un grad oarecare de deficiență de vedere. Copiii au găsit metodele lor de comunicare, au găsit singuri metodele și mecanismele de interacțiune și distracție. S-au creat prietenii pentru o viață, și nu mă hazardez. La doar două săptămâni de la terminarea taberei, o puștoaică de 15 ani de la Cluj a venit în București pentru a se întâlni cu pilotul de tandem din tabără, o puștoaică de 11 ani. Daria și Denisa ne-au demonstrat că demersul nostru este unul corect”, spune președintele Tandem Arena, care are un job full time și un doctorat în psihologia educației.

Zilele astea, bărbatul cu barbă grizonantă și zâmbet blând se află din nou alături de copii, în a doua ediție a taberei Tandem BikeFland. Între 26 iulie și 2 august, baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Izvorani găzduiește 30 de copii cu probleme de vedere din Brașov, Timișoara și Cluj Napoca care învață cum să practice ciclismul în tandem, dar și să aibă mai multă încredere în ei, să dezvolte relații de prietenie, să formeze o echipă, să treacă de bariera dizabilităților și să se bucure de mersul pe bicicletă. Sunt însoțiți de piloți voluntari de biciclete tandem, și îndrumați de șase instructori sportivi. Au zilnic două antrenamente pe biciclete, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot.

Proiectul, finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, a găzduit deja o primă serie de copii din Buzău, Târgu Frumos și București, în perioada 9-17 iulie.

„Anul acesta, am avut bucuria să ne revedem cu o parte dintre copiii care au participat la prima ediție Tandem BikeFland. Unii au rămas prieteni, iar alții chiar au devenit cicliști de performanță, pedalând în tandem la diverse competiții. Așa ne-am dat seama că tabăra și-a atins ambele scopuri, de incluziune socială și de eliminare a sedentarismului în rândul copiilor cu deficiențe”, spune Florin.

O parte dintre copiii care se antrenează în tabără vor putea participa în octombrie la Campionatul de Ciclism în Tandem, care va avea loc la Timișoara și va fi deschis atât bicicletelor în tandem, cât și celor single. La finalul proiectului, bicicletele tandem achiziționate pentru tabără vor fi donate către școli, astfel că 328 de copii se vor putea bucura de ele pe tot parcursul anului. Anul trecut au fost donate 19 biciclete către cinci școli pentru copiii cu deficiențe din România.

Pe termen lung, Florin și colegii lui își propun să creeze parteneriate între şcolile de deficienţi de vedere şi cluburi sau licee sportive pentru a forma echipe de paraciclism. Asta le-ar oferi atât oportunități de interacțiune, cât și dezvoltare a aptitudinilor sportive, pentru că visul lui e să găsească și să pregătească cel puțin două echipaje de ciclism în tandem care să participe la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din 2020 de la Tokyo, și poate chiar să reprezinte România acolo.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.