Premier League round-up: Man City continuă să zdrobească tot ce-i intră în cale, Chelsea și Tottenham încearcă să țină pasul 

Danny Coposescu 4 noiembrie 2018

Dacă ții o listă cu fotbaliștii pe care Maurizio Sarri i-a revigorat din secunda în care a pășit pe ușă la Chelsea, atunci mai avem un nume pentru tine: Alvaro Morata. Alături de Ross Barkley și Ruben Loftus-Cheek, pune-l și pe spaniol la socoteală. Cariera atacantului a avut deja câteva suișuri și mai multe coborâșuri în tricoul albastru, deci ar fi ceva prematur să-l declarăm renăscut. Însă patru goluri în ultimele patru meciuri de Premier League – și în particular dubla de duminică seară – fac cât de-un record la care nici cel mai optimist suporter n-ar fi sperat în ultimul an. Cam același lucru se poate spune și despre parcursul impecabil al italianului Sarri de pe bancă, rămas neînvins în urma unui 3-1 acasă contra lui Crystal Palace.

N-a fost tocmai un festin estetic, marca „sarrismo‟, dar răbdarea și încrederea cu care Chelsea a depășit o provocare dificilă sunt caracteristicile unui club care a luat titlul în vizor. Semnele sunt acolo: un vârf care-și redescoperă treptat atingerea; un stil bine-definit și acceptat de întreg colectivul; și un as neprețuit în mânecă – Eden Hazard a fost ținut pe bancă până în partea a doua, când egalarea lui Andros Townsend a declanșat alarma pe Stamford Bridge. Sarri a scos la înaintare artileria grea și, doar un minut mai târziu, lovitura liberă a belgianului ajungea în gheata unui Morata nemarcat în careu. Acolo s-au câștigat punctele. Pedro a pus capăt oricăror dubii din centrarea lui Marcos Alonso, înainte ca Morata să rateze agonizant oportunitatea perfectă pentru o triplă.

La rândul său, Geoff Shreeves de la Sky Sports n-a pierdut șansa de a aborda subiectul ăsta. Răspunsul dat de Alvaro e totodată o descriere perfectă a lui Chelsea stagiunea asta: „Pot mai mult și astăzi trebuia să marchez un hat-trick, dar voi progresa.‟

Pe Etihad, se pune problema dacă mai e loc de progres substanțial. Etapă cu etapă, se asamblează un mit care ar putea intra în canonul Premier League. De-a lungul timpului, n-au fost multe echipe care să ridice ștacheta atât de sus ca Man City și cu siguranță n-au făcut-o cu același fler irezistibil. Demontarea în direct a lui Southampton, un 6-1 de zile mari, se putea termina lejer cu două cifre în dreptul campioanei. Pentru fiecare gol marcat de Aguero, Sane, David Silva sau Sterling (omul meciului, cu o dublă), s-au ratat cel puțin încă vreo două ocazii serioase.

Asta și pentru că băieții lui Mark Hughes s-au dezintegrat din primele cinci minute și nici măcar un strigăt exasperat de la margine nu i-a mai putut aduce pe linia de plutire. Cu excepția unui penalti comis aiurea de Ederson, transformat de Danny Ings, Southampton s-a achitat de sarcini exact ca o candidată serioasă la retrogradare ajunsă în bârlogul unei bestii fotbalistice care i-a adulmecat pe loc slăbiciunea. Singura consolare? City ar fi în stare să devoreze aproape orice adversar, când intră cu pofta asta pe teren.

Însă perfecționistul Guardiola are alte preocupări: „Jocul din atac mi-a dat un sentiment bun, dar nu ne-am apărat suficient de bine. Am avut noroc că [Sterling] a marcat fix înainte de pauză, altfel repriza secundă ar fi fost dificilă.‟

Și Mauricio Pochettino a plecat de pe Molineaux cu o impresie plăcută sâmbătă seară, chiar dacă Spurs au tremurat pe finalul victoriei cu 3-2 împotriva lui Wolverhampton Wanderers. Nu ăsta era planul. Cu 20 de minute rămase, londonezii stăteau liniștiți la adăpostul avantajul consistent adus de Lamela, Lucas Moura și Kane. Dar debutul tânărului fundaș Juan Foyth s-a transformat brusc într-un coșmar și cele două penaltiuri făcute cadou gazdelor de către argentinian au schimbat complet dinamica ultimelor secvențe. Totuși, Tottenham a reușit să se adune și a strâns punctele necesare pentru a reveni între primele patru.

„Cred că Foyth a jucat foarte bine, s-a folosit mereu de minge și a fost foarte relaxat. Cred că a avut o prestație bună și sunt foarte mulțumit de el,‟ a spus Pochettino, care a odihnit mai mulți titulari înainte de partida cu PSV din Champions League, decisivă pentru șansele de a merge mai departe în optimile competiției.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.