Primele medalii: Oleg Verniaiev și Ellie Downie, campioni europeni la individual compus. Ioana Crișan, pe 18, Olivia Cîmpian pe 23

Andreea Giuclea 21 aprilie 2017

Oleg Verniaiev și-a păstrat titlul european, câștigând aurul în concursul de individual compus din cadrul Europenelor de gimnastică de la Cluj. Ucrainianul în vârstă de 23 de ani a obținut un total de 85.866, deși a avut o ratare la sol, fiind urmat de rusul Artur Dalaloyan (85.498) și de britanicul James Hall (84.664).

 

Aflat la prima participare la un concurs important, Hall, în vârstă de 21 de ani, a spus după competiție pentru Federația Europeană de Gimnastică că nu-i vine să creadă. „Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele, am arătat cea mai bună formă în momentul în care a contat, pe cea mai mare scenă a carierei mele de până acum. Nu-mi vine să cred.

Concursul masculin a fost strâns, iar gimnaștii au stat cu emoții până la ultima rotație, când s-au aflat medaliații. Unul din cei mai așteptați și aplaudați gimnaști de la Cluj, Verniaiev, medaliat cu argint olimpic la Rio la individual compus și cu aur la paralele, își conservă astfel supremația în gimnastica europeană.

 


Ellie Downie, primul aur european la individual compus pentru Marea Britanie

A urmat finala la individual compus feminin, unde clujenii le-au încurajat din nou pe tinerele Ioana Crișan și Olivia Cîmpian. Aurul a mers la Ellie Downie (55.765 puncte), prima gimnastă din Marea Britanie care câștigă o medalie de aur european la individual compus. În vârstă de 16 ani, Downie reușise deja o premieră încă din calificări, calificându-se în toate cele șapte finale.

 


Pe locul doi s-a clasat fost Zsofia Kovacs din Ungaria (55.432 puncte), iar pe trei Melania Des Jesus Dos Santos, din Franța (55.065 puncte). Ca și la băieți, aurul s-a decis tot la ultimul aparat, sol, unde Downie a impresionat prin liniile acrobatice, încurajată de englezii din tribune, destul de numeroși.

În echipa României, bârna i-a dat din nou emoții Ioanei Crișan, care înainte de ultima rotație se afla pe locul 8 în clasamentul general. A căzut însă din nou, și a terminat pe 18, cu un total de 51.032 de puncte. Olivia Cîmpian a avut și ea o ratare la paralele și a terminat pe 23, acumulând 50.106 de puncte.

Concluziile echipei României

La final, Nicolae Forminte a tras concluziile: „A fost un concurs pentru experiență. Bârna rămâne elementul sau măsura maturității lor sportive, a capacității de a-și controla trăirile și emoțiile, s-a dovedit că încă n-au ajuns la nivelul la care să controleze acest aparat. Păcat pentru munca lor, pentru că cu siguranță ar fi putut să prezinte mai mult decât ce au reușit.

Olivia din păcate a avut o durere la cot pe care mi-a ascuns-o, aici s-a acutizat și iată că azi corpul i-a creat probleme, a urcat pe paralel cu această teamă și n-a reușit să-și termine exercițiu, deși începuse bine. Concluzia e că trebuie să muncim în continuare, să acceptăm realitatea, să lucrez cu ce am și să fac tot ce pot ca aceste gimnaste de perspectivă să progreseze an de an și să închegam acea echipă care să ne ducă la Jocurile Olimpice.”

Întrebat dacă românii au motive să fie optimiști după această primă competiție, antrenorul lotului feminin a spus că „fetele ar trebui încurajate în continuare, pentru că astea sunt gimnastele pe care le avem în momentul de față, asta e producția pe care o scoate gimnastica românească în acest moment, pe ele ne bazăm și cu ele mergem înainte.”

Corespondențele de la Cluj și celelalte articole dedicate Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom sunt oferite, pe Lead.ro, de OMV Petrom.

Urmărește secțiunea dedicată pe Lead.ro ca să nu ratezi niciunul dintre articole.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.