PSG își arată latura muncitoare și-și depășește pornirile de caracter într-o victorie importantă cu Liverpool. Tottenham încă mai speră

Danny Coposescu 29 noiembrie 2018

Comparația dintre PSG și Harlem Globetrotters e un clișeu tocit, dar sâmburele de adevăr e greu de ignorat. Sigur, nu-i nici pe de parte cel mai grav reproș pe care-l aud parizienii. Pe o scară de la unu la spălătorie de reputație pentru un regim autoritar, faptul că pe Parc des Princes a fost asamblat un fel de reality-show sportiv e o jignire blândă. Și totuși, exact asta e problema cea mai serioasă pe care-o are clubul, dacă-l privim strict din punct de vedere fotbalistic. Dincolo de scena domestică, unde calitatea superioară triumfă pe parcursul maratonului, tendințele de neseriozitate și forța gravitațională irezistibilă a unor orgolii monstruoase sunt un obstacol masiv în Champions League.

Aseară, PSG putea să trăiască o catastrofă, cum a numit belgianul Thomas Meunier posibila eliminare din faza grupelor. O înfrângere acasă cu Liverpool, în combinație cu victoria lui Napoli împotriva Stelei Roșii Belgrad (3-1), ar fi transformat toată petro-averea cheltuită în ultimii ani într-un banc grotesc. Dar poate că măcar într-o privință, recrutarea a fost făcută cu funcționalitatea în gând. Thomas Tuchel mai are mult de muncă și nu e sigur că va primi timpul necesar, dar câteva aspecte din succesul vital cu 2-1 sugerează că e omul potrivit pentru a schimba năravurile defectuoase ale grupului ăsta.

Știm deja ce poate PSG în atac. Nu-i nicio surpriză să vezi chiar și un adversar de calitatea lui Liverpool despicat cu precizie chirurgicală de Marco Verrati și fugărit până la extenuare de Mbappe, Di Maria și Neymar. Și când reușești să-i blochezi cumva, în careu apare cineva ca Juan Bernat care să deschidă scorul; și dacă reușești să salvezi șutul din doi metri al lui Cavani, din spate vine cel mai scump jucător din lume pentru a trimite respingerea în plasă.

Cu toate astea, și în momentele în care PSG amenință să te calce complet în picioare, slăbiciunea de caracter pe care-au identificat-o e acolo, vizibilă sub tot luciul auriu. Câteodată, se manifestă într-un dezinteres palpabil, ca pe Anfield. Alteori, e pur și simplu o intrare inexplicabilă în propriul careu, precum cea a lui Di Maria asupra lui Sadio Mane. Penaltiul a fost un cadou nesperat pentru Liverpool, altfel depășită pe tot parcursul primei reprize. Golul lui Milner, venit fix înainte de pauză, a întrerupt abrupt filmul de groază în care juca.

E exact genul de inconveniență pe care francezii n-o suportă prea bine. PSG e atât de obișnuită să câștige clar, încât se cutremură până în măduva oaselor când o echipă îndrăznește s-o trateze cu altă atitudine în afară de deferență. Orice urmă de strategie zboară pe geam și Neymar sau Mbappe încep să se întreacă între ei pentru rolul de erou salvator. Abordarea asta funcționează numai în lumea fictivă a celor de la Harlem Globetrotters. Că a fost ținută măcar parțial în frâu după reluarea jocului, e un semn de progres. La fel e și lupta pe care-o fost dispuse gazdele s-o poarte, puse sub presiune serioasă de Liverpool.

N-a fost mereu frumos. Miorlăielile constante în jurul arbitrului, exagerările grosolane și dezordonarea generală din repriza secundă n-o fac pe PSG favorita spectatorului neutru sau a competiției. Dar încrâncenarea indispensabilă pentru a rămâne în cărți – și personificată de brazilienii Thiago Silva și Marquinhos – e o doză bine-venită de fond pentru un proiect care constat adesea doar în forme.

Și Tottenham a sărit un hop uriaș, mulțumită victoriei cu 1-0 contra lui Inter. „One of those nights‟ e sintagma pe care-o folosesc englezii pentru un meci în care nu-ți iese nimic, oricât ai încerca. Ba ultima pasă, ba Handanovic și transversala sa, au stat în calea izbăvirii și publicul de pe Wembley se pregătea să-și ia adio de la Champions League. Și unii dintre băieții lui Pochettino căzuseră în fatalism pe final, iar oaspeții erau liberi să zburde pe contre, irosite cu nesăbuință. Însă neobositul Moussa Sissoko a mai păstrat un galop pentru minutul 80 și Dele Alli a găsit în sfârșit atingerea perfectă, cu care i-a pus mingea pe tavă lui Christian Eriksen. Reușita danezului introdus de pe bancă i-a descătușat pe suporteri, extaziați și surprinși în egală măsură de un gol care nu părea că mai vine.

Totuși, misiunea rămâne aproape imposibilă pentru Spurs. Deși au făcut rocada cu Inter în clasamentul grupei B, sunt obligați să obțină cel puțin același rezultat ca italienii în ultima etapă pentru a prinde un loc în optimi. Barcelona și-o fi asigurat deja prima poziție cu un 2-1 șovăitor la PSV, prin reușitele lui Messi și Pique, dar de pe Camp Nou nu pleci des cu puncte. Nici pe un șoc la Milano nu se poate conta, de vreme ce campioana Olandei se deplasează pe Giuseppe Meazza fără motivație, eliminată deja din Europa.

Atletico Madrid și-a rezervat și ea biletele pentru optimi cu un 2-0 relativ lejer – plus-minus eliminarea lui Stefan Savic – împotriva lui Monaco, probabil din postura de câștigătoare a grupei. Dortmund a tras gloanțe oarbe contra lui Brugge, dar se merge și ea mai departe.

Schalke mai aduce o veste bună pentru Bundesliga, în ciuda eșecului de la Porto, 2-0. Ambele își asiguraseră deja calificarea înainte de primul fluier, datorită scorului identic înregistrat la Moscova, între Lokomotiv și Galatasaray.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.