Reportaj de la Euro | „Veni, vidi, vinci, Rimini!” Naționala de tineret i-a reînvățat cu binele pe frumoșii fani ai României

Ciprian Rus 21 iunie 2019

(Corespondență de la Rimini)

Seara, după șapte, doar câteva familii de ruși – omniprezenți în zonă – se mai aud pe străduțele piezișe ale vechii cetăți din San Marino. Valul de români a dispărut imediat după victoria cu Croația, „fan zone”-ul de la Cava dei Balestieri e gol, doar gazonul bătucit de suporterii „tricolorilor” mai amintește de nebunia de dinainte de partida de marți din Seravalle. Orașul a revenit la ale lui, un moșuleț își încercă mâna la trasul cu balestra, sportul favorit al urmașilor dibacilor luptători ai celei mai vechi republici în viață, în vreme ce moderatorul „fan zone”-ului, un DJ local, turuie de unul singur în pauzele dintre melodiile „oldies but goldies”.

Cu greu mai găsești ceva deschis după opt în San Marino. Gratiile se lasă, implacabil, o dată cu soarele, al doilea meci al zilei de la Euro 2019 nu-l poți comenta decât a doua zi dimineața, la cafeneaua din galeriile Muzeului de Artă Modernă. Doi funcționari bancari, eleganți și atletici – cine știe, poate niște foști internaționali din selecționata statului San Marino – citesc cu nesaț „Gazzetta dello Sport”, care scrie despre echipa „mică”, la propriu și la figurat, a Italiei de la Euro U21. O trupă cu Chiesa Jr, Kean și Cutrone, învinsă de Polonia, acum cu șanse mici să mai prindă semifinalele.

Meciul Italiei e subiectul favorit și în autocarul dinspre San Marino spre Rimini. Lumea face și desface calcule și pe terasele fierbinți de pe malul mării. „Minune mare dacă ne mai calificăm…”, îi spune barmanul unui ospătar, în timp ce prepară un cocktail colorat, cu multă gheață. Gazdă a competiției, Italia își făcuse iluzii mari privind câștigarea Europeanului și adusese tot ce e mai bun de pe la cluburi pentru asta. În vreme ce Răzvan Marin nu a primit drept de joc, Federcalcio a primit bilet în alb de la cluburi ca Milan sau Juve. Cu toate astea, după victoria de prestigiu cu Spania, a urmat înfrângerea cu Polonia, revelația de până acum a competiției.

Frânturi de fotbal se aud și de la masa din colț. „Sunt de-ai noștri, deja sunt clienți de-ai casei”, îmi confirmă chelnerița din Republica Moldova prezența pe terasă a câtorva români.

„Am venit așa, la plesneală, am rezervat totul pentru trei zile, chiar înaintea meciului cu Croația. Cine știa că va ieși chiar așa bine meciul de la San Marino?”, îmi spun doi dintre băieți, IT-iști din București. „După victorie, am zis că e imposibil să plecăm. Așa că am dat o tură la Rimini, în așteptarea ultimelor două meciuri. Lucrăm <<remote>>, stăm cam <<pe burtă>> aici, directorul e în concediu, iar team managerul ne ține spatele. Ne simțim ca-n studenție, ehe, mai juca Gică Hagi pe-atunci!, când ne ceream de acasă pentru un weekend la mare și ne mai întorceam după două săptămâni”, se amuză cei doi.

Alți suporteri, care și-au luat bilet de întoarce la avion după partida cu Franța caută deja soluții de mers spre casă cu mașinile unor cunoscuți, în caz că România prinde semifinalele. „Stăm până la capăt dacă trebuie! Suntem câteva zeci în situația asta, din ce am văzut pe aici, prin stațiune. Am venit pentru trei meciuri, dar acum nu vrem să ne întoarcem mai devreme de sfârșitul lunii. Abia așteptăm să ajungem la Cesena, să ne reîntâlnim cu miile de români, abia așteptăm să trăim din nou atmosfera minunată de la San Marino! Am bătut Croația, batem Anglia și rămânem aici și pentru semifinale. Deja râde lumea de aici de noi că nu ne mai dăm duși”.

Contrast unic de măreție antică, romană, – calci pe istorie, la propriu, la Rimini – și deșărtăciune turistică tipic estivală, celebra stațiune pare desprinsă din faimoasele panseuri cu care „Mister” Cornel Dinu își pigmentează, de ani de zile, savuroasele analize pe teme fotbalistice. Aflată la doar 15 minute cu trenul de Cesena, Rimini e locul ideal pentru a îmbina „plăcutul cu plăcutul”: meciurile naționalei lui Mirel Rădoi sunt la doi pași distanță, plaja și terasele de pe marginea ei sunt, la fel, la 15 minute distanță. Viață de suporter: Ianis Hagi, Pașcanu, Băluță și Pușcaș i-au reînvățat cu binele pe frumoșii fani „tricolori”. „Veni, vidi, vinci, Rimini!”.

Mesajul lui Cosmin Olăroiu pentru tricolorii U21

🎥 Mesaj video copleșitor de la 8.700 de kilometri, care i-a emoționat azi-noapte pe tricolori: „Voi ați redobândit demnitatea fotbalului românesc!”.Mulțumim pentru susținere, Cosmin Olăroiu❗Toate detaliile pe liveblog FORZA TRICOLORII! 👉 bit.ly/2FbSPjD#HaiRomania 🇷🇴 #LuptamImpreuna

Gepostet von Echipa națională de fotbal a României am Donnerstag, 20. Juni 2019

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.