România elimină campioana mondială Brazilia, merge în sferturile Campionatului Mondial!

Andrei Năstase 13 decembrie 2015

România a făcut cel mai bun meci al ei la turneul final al Campionatului Mondial din Danemarca, eliminând campioana mondială en-titre Brazilia, 25-22. Fetele noastre au dominat cap-coadă meciul, au evitat căderile din celelalte meciuri și au închis ușa oricărei reveniri a adversarelor, chiar și atunci când sud-americancele s-au apropiat la un singur gol. În sferturi, România va întâlni miercuri țara gazdă.

România ajunge (în sfârșit!) la Campionatul Mondial de Handbal, scoate campioana en-titre din competiție și trimite ecoul victoriei până la Herning. Acolo așteaptă Danemarca. Tot ce nu le-a ieșit cu Spania, Norvegia și Rusia a ieșit contra Braziliei. Fetele lui Ryde și Buceschi s-au descoperit exact la momentul potrivit. Și ce descoperire frumoasă!

Brazilia, care a câștigat trofeul mondial în Serbia, acum doi ani, nu a găsit soluții la sistemul defensiv exersat în ultimele zile și pus în practică azi cu determinare de o linie defensivă aflată în transă. O apărare cinci plus unu care a rupt echipa Braziliei în două, completată de un atac clar și curajos, care a încercat de toate și care, pentru prima dată la acest Mondial, nu s-a mai grăbit – de trei ori a înscris România din prepasiv.

Eliza Buceschi, cea care s-a remarcat din nou prin forța ei de pătrundere, avea să spună (cu vocea tremurândă) că fetele au câștigat cu inima. A găsit compasiune pentru echipa Braziliei: “Știu că ați pierdut primul meci aici și acum, brusc, turneul se încheie; iar noi, care am pierdut deja trei meciuri, mergem mai departe. Dar așa e în sport. Cred că am jucat cu inima, de-asta am câștigat.”

Gabriela Perianu, care a jucat excelent în defensivă, a spus că fetele și-au adunat energia pe tot parcursul turneului: “Mă bucur mult, a fost o victorie meritată, muncită. Am arătat că pe oricine vom întâlni, putem face față. Vom face față”, spune Gabriela.

Și ea, dar și alte jucătoare s-au referit la importanța ședinței de sâmbătă, când fetele s-au deschis una în fața alteia. Energia câștigată atunci se vedea încă de la antrenament, în dimineața meciului, dar s-a observat mai ales la încălzire, unde puteai să vezi o gașcă de prietene care se bucură să fie împreună pe teren.

Unde vrea să se oprească Perianu?

“Nu vreau să ne oprim, cu toată inima și cu tot sufletul vreau să jucăm această finală la acest mondial.”

Ryde, la conferința de presă, era mulțumit de joc, dar reușise să se domolească. Dacă cu două minute înainte era roșu și țopăia alături de fete, în sală intra în rolul antrenorului suedez calm și calculat. Ba chiar începe să-i spună câteva mișcări tactice – câteva observații din timpul jocului – Elizei Buceschi.

Când, în sfârșit, începe conferința, Ryde s-a liniștit cu totul: “Sunt fericit. Mai ales pentru fete, dar și pentru joc. A fost un meci de cel mai înalt nivel, cu un adversar care nu a cedat niciun moment. Știam lucrul ăsta despre Brazilia, știam că nu va fi ușor după pauză (când România începea cu cinci goluri avans – n.red), dar apărarea noastră a continuat să fie foarte agresivă și determinată. Iar Paula (Ungureanu) a făcut cel mai bun meci al ei la turneul ăsta. Sunt cu adevărat impresionat de toate fetele”, spune Ryde, pe fundalul scandărilor care se auzeau încă din sala de joc.

Paula Ungureanu, declarată omul meciului, a spus că echipa a fost mult mai ambițioasă decât în meciurile din grupă. “Ne-am dorit enorm victoria de astăzi. Am muncit foarte mult și am fost foarte motivate. Fanii ne-au transmis toată energia asta pozitivă și le mulțumim.” Familia ei, de undeva din dreapta zonei de presă, era în picioare, cu pumnii strânși în aer, la fiecare reușită a fetelor.

Iar Cristina Neagu, care a marcat șase goluri, dar s-a remarcat mai ales în faza defensivă, nu crede că România e inferioară altor echipe. “Doar că până acum ne-a lipsit ceva, ceva ce am găsit azi și se numește Echipă. N-am renunțat nicio secundă și am crezut în noi. Sunt foarte fericită și vreau să le felicit pe fete. Cheia a fost că am jucat ca o echipă și ne-am detașat de toate lucrurile care s-au spus despre noi”, spunea Cristina pentru televiziunile din Brazilia și Danemarca.

***

Citește și Cum se împarte victoria care le transformă pe „fetele lui Ryde” în „fetele noastre”.

Lead.ro va continua, zilele următoare, seria analizelor, comentariilor și reportajelor din Danemarca, unde se află alături de echipa națională.

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.